Ana Sayfa > Bildiriler > EDÇEP Dalyan İçin Beton Lobisine Karşı Kampanya Başlatarak Dayanışma Çağrısı Yaptı

Edremit Çevre Platformu change.org’da başlattığı imza kampanyasında Dalyan için beton lobisine karşı sulak alanların korunması için “Dalyan Satılmasın, Doğa Parkı Yapılsın” çağrısı yaptı.

Edremit Körfezi kıyısındaki Dalyan’da bulunan doğal sulak alanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne “yapı rezerv alanı” olarak devredilmesinden sonra arazinin yapılaşmaya açılma ihtimaline karşı imza kampanyası başlatıldı.

Dalyan İçin Beton Lobisine Karşı

İmza kampanyasının tam metni şöyle:

Değerli çevre dostları,

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Edremit Körfezi kıyısındaki Altınkum’da bulunan  sazlıklar, vaktiyle burada uzanan devasa Dalyan’dan günümüze ulaşan ve elimizde kalan son bölümdür. Kazdağları ekosisteminin denizle kucaklaştığı bölgede, halen konut ve tesislerle kuşatılmış olan bu arazi, binlerce canlının içinde yaşadığı bir doğal sulak alandır. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan bu arazilerinin 380 dönümlük kısmı, 2020 yılı başında “şartlı ve bedelsiz” olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne “yapı rezerv alanı” olarak devredilmiştir. Burada ifade edilen şart, arazilerin “kentsel dönüşüm” amacıyla kaynak olarak kullanılması hususu olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca üç senelik süre verilmiştir. Devir işlemi, Şubat 2020’de Belediye Meclisi’nde onaylanmıştır. Şimdi planlama aşamasındadır.

Şüphesiz bir kenti dönüştürmenin tek yöntemi, Hazine arazilerinin imara açılması, satılması ve betona boğulması olmamalıdır. Aksine, bu sulak alanda mükemmel bir doğa parkı kurulabilir. Çevresi insan baskısına karşı korunmaya alınıp, içinde hem doğal yaşamın devamı ve hem de kontrollü ziyaretler sağlanabilir. Bakanlığın vermiş olduğu süre dolmadan, doğru bir planlama yapılarak bu alanın doğa parkına dönüştürülmesi, en isabetli değerlendirme yöntemi olacaktır. Bölge halkının ve Körfez’in ortak talebi bu yöndedir.

Beton lobisine karşı, elimizde kalmış olan sulak alanların savunulması için desteğinizi istiyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Dalyan’daki araziye bir doğa parkı yapmalıdır. Dalyan yapılaşmadan kurtarılmalıdır.”

İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.