Ana Sayfa > Bildiriler > Köylülerin Mücadelesi Zeytinliklerin Satış İhalesini İptal Ettirdi!

Köylülerin Mücadelesi Zeytinliklerin Satış İhalesini İptal Ettirdi!

Büyükşehir Yasası’dan sonra Edremit Belediyesi’ne geçen zeytinliklerin Beledite tarafından satılmak istenmesine tepki gösteren halk, kendi elleriyle diktikleri zeytinliklerin satılmasını ve konut yapılmasını istemiyor.

KÖYLÜLERDEN ‘İMAR RANTI’NA HAYIR’ TEPKİSİ

Pınarbaşı Köyü’nün kendi elleriyle diktikleri ortak mülkiyeti olan zeytinlikler Büyükşehir Yasası’dan sonra Balıkesir ili Edremit Belediyesi’ne geçti. Belediye de bu alanları 29 Ağustos salı günü saat 14.00’de yapacağı konut amaçlı arsa satış ihalesi ile satışa çıkardı. İhale yarın Belediye Meclis salonunda yapılacak. Pınarbaşı Köylüleri satışa tepkili. Kendi elleriyle diktikleri zeytinliklerin satılmasını ve konut yapılmasını istemiyor. Zeytinli köylüleri tepkilerini dile getirmek için 28 Ağustos günü Edremit Belediyesi önünde toplandı ve ihalenin iptal edilmesini istedi. Basın açıklamasını köyün muhtarı Serap Ergül okudu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin de yer aldığı eyleme TİP, Sol Parti, EMEP destek verdi.

Basın açıklamasının ardından, Belediye başkanlığına toplu dilekçe vererek ihalenin iptali istendi. Ayrıca, bir heyet oluşturarak Belediye başkan yardımcısı Tümdeniz Çelebi ile görüşüldü. Çelebi, köylülerin talebini başkana ileteceğini söyledi.

Köylüler, ertesi gün saat 12.30’da yeniden Belediye önüne gelme ve ihalenin iptali için mücadeleye devam etme kararı almıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasına göre; köylülerin Belediye’den ayrılmasının ardından ise Belediye Başkanı Hasan Selman Arslan’ın Belediye’ye geldiği, köylülerin taleplerini değerlendirerek, ihaleyi iptal edeceği bilgisini alındı. Kararın resmi olarak açıklanmasını beklediklerini bildiren dernek, “Müşterek alanlar satılamaz. zeytinlikler imara açılamaz.” vurgulamasında bulundu.

Pınarbaşı Köyü muhtarı Serap Ergül tarafından okunan basın açıklaması ise şöyle:

ZEYTİNLİKLERİMİZE, ORTAK ALANLARIMIZA DOKUNMA! İMAR RANTINA HAYIR!

“Edremit İlçesi Pınarbaşı köyümüzün zeytinlikleri Edremit Belediyesi tarafından satılmak isteniyor. Köylünün ortak kullanımında olan ve köylünün kendi elleriyle diktiği bu alanlar ne yazık ki Büyükşehir yasasının uygulanmaya başlanmasından sonra Edremit Belediyesi’ne devredildi. Zeytinlik vasfında olan 141 ada 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 No’lu parseller için Belediye Meclisi’nin 16.08.2023 tarih ve 695 sayılı kararı uyarınca satış kararı alındığını öğrendik.  Köyümüzün zeytinlikleri, 29.08.2023 tarihinde, yarın,  saat 14.00’de Meclis Toplantısı’nda ihale ile satışa çıkartılacaktır.

Köylülerden habersiz, sorulmadan, rızaları alınmadan satılmak istenen zeytinlikler Pınarbaşı köyümüzün yıllardır kullandığı müşterek alanlarıdır ve ihtiyaç sahibi köylüler buradan yararlanmaktadır.  Satılması durumunda zeytinler kesilerek yerine konutlar yapılacaktır. Pınarbaşı köyümüzde betonlaşma artacak, köylüler daha da yoksullaşacaktır. Sahil kesimlerinde tanık olduğumuz betonlaşma, köyümüzde de, kırsalda da meydana gelecek, havamız, suyumuz toprağımız kirlenecektir.

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20’inci maddesinin 2’inci fıkrasına göre, “Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez.” Bu yasa hala yürürlüktedir. İmar planları yapılırken bu izinlerin alınıp, alınmadığını bilmiyoruz.  Görüyoruz ki madencilerin, enerji şirketlerinin, inşaat şirketlerinin gözü zeytinliklerdedir.

İKLİM KRİZİ CANIMIZI YAKIYOR! TEK BİR AĞAÇ BİLE KESİLEMEZ!

Diğer yandan, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sonuçlarını her gün daha yakından hissediyoruz. Hayatlarımızı, tarımsal üretimimizi, sağlığımızı derinden etkileyen bu süreçte tek bir ağacın bile kesilmesine tahammülümüz yoktur.

Kamu kurumlarının, belediyelerin, karar vericilerin, müştereklerimize göz koymasını, doğamızın dengesini bozmalarını ve insanımızın sağlığını bozmalarını istemiyoruz. Halkçı devletçilik ve  belediyecilik anlayışı bu olmasa gerekir.  Bir köyün zeytinliğinin geleceğine karar verecek olan köylünün kendisidir.  Köylüler olarak defalarca bu girişime karşı çıktık. Ne yazık ki, sözümüzü dinletemedik ve Edremit yereline de sesimizi yeteri kadar duyuramadık. Kamuoyunun desteğini bekliyoruz.

Pınarbaşı köylüleri olarak, bu satışı, zeytinliklerimizin idam fermanı olarak görüyoruz. Köyümüzün rant uğruna yapılaşmaya açılmasını istemiyoruz. Bu konuda dilekçelerimizi biraz önce Belediye Başkanlığı’na verdik.

Buradan belediye yetkilerine bir kez daha sesleniyoruz:

İmar rantından vazgeçin ve Köylülerimizin geçim kaynağı, doğal ve bacasız fabrika olan zeytinliklerimizin satış ihalesini iptal edin ve zeytinliklerimizi bize bırakın.

HAVAMA, SUYUMA, ZEYTİNİME DOKUNMA!