Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları Nöbeti Yalnızlaştırılmak İsteniyor!

Kazdağları Nöbeti Yalnızlaştırılmak İsteniyor!

Kirazlı Balaban tesislerindeki direniş nöbetinin 320. gününde İl Hıfzı Sıhha kurulunun idari kararı gerekçe gösterilip, kanuni hiç bir kısıtlama yokken alana yeni gelen iki kişinin gözaltına alınarak jandarma karakoluna götürülmesine karşı yurt genelinde tepkiler yükselirken, bir açıklama da bugün nöbetin 321. gününde nöbet alanındaki yaşam savunucularından geldi. “Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor” uyarısında bulunulan açıklamada, böylece direniş ve nöbetin engellenmeye çalışıldığı vurgulandı.

Kirazlı Balaban tesislerindeki direniş nöbetinin 320. gününde İl Hıfzı Sıhha kurulunun idari kararı gerekçe gösterilip, kanuni hiç bir kısıtlama yokken alana yeni gelen iki kişinin gözaltına alınarak jandarma karakoluna götürülmesine karşı yurt genelinde tepkiler yükselirken, bir açıklama da bugün nöbetin 321. gününde nöbet alanındaki yaşam savunucularından geldi. “Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor” uyarısında bulunulan açıklamada, böylece direniş ve nöbetin engellenerek sönümlenmesine çalışıldığı vurgulandı. Bugün yapılan açıklama şöyle:

Kazdağlarını yurttaş girişine kapadılar, nöbetimize katılımı engellediler, bugün bir şey yapmazsak Kazdağları’nı da yok edecekler! Bu hukuksuzluğu hep birlikte durduralım!

26 Temmuz 2019’da başlayan Kazdağları çadırlı nöbetimizin bugün 321. günündeyiz. Proje alanının yanındaki nöbet alanımızda şirketi gözlemlemeye devam ediyoruz. Madenci şirket Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik) ise proje alanında hala varlığını sürdürüyor. Kazdağları’nı yok edecek projeleri henüz iptal edilmedi.

Pandemi yasakları nedeniyle Çanakkale’de İl Hıfzıssıhha Kurulu aracılığıyla ormana yurttaşların girişlerinin yasaklandığı, normalleşme sürecinde ise mesire alanlarından plajlara kadar bu yasağın kalktığı ama orman için yasağın kaldırılmadığı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Virüs buluşma riskinin daha yüksek olduğu AVM’lerin bile açılarak hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak.

YAŞANAN KRİZİ BİZİ KRİZDEN KURTARACAK DOĞAYI YOK ETME FIRSATINA ÇEVİRMEYİN!

1 Haziran itibariyle nöbetimize desteğe gelen dostlarımız oldu. Düne kadar nöbet alanımıza giriş-çıkışlarla ilgili bir sorun yaşanmazken yine 1 Haziran’da yeniden başlattığımız proje alanı günlük yürüyüş eylemimizin dönüşlerinde bölge jandarma komutanlığı ormanda bulunmamız gerekçesiyle her gün tutanak tuttu. Dün ise nöbetimize katılmak isteyen iki arkadaşımıza bölge jandarma komutanlığı tarafından nöbet alanına girilmesinin yasak olduğu söylendi ve alanı kendi istekleriyle terk etmek istemeyen arkadaşlarımız jandarma trafik kontrol noktasında ‘alana dönerseniz kolluk gücüne mukavemetten adli işlem yaparız’ tehdidine maruz kaldılar. Jandarma Bölge Komutanlığı, bu uygulamayı Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 13 Nisan 2020 tarihli kararına dayandırıyor. Karara göre “…Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Orman Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlarda, piknik yapılması, bu alanlara girilmesi, orman vasfını taşıyan yerlerde konaklamasının yasaklanmasına, drone uçurulmasının yasaklanmasına karar verilmiştir.” Daha önce de bu karara istinaden nöbet alanımız tahliye edilmek istenmişti. Madenci şirketin çalışan güvenlik görevlilerine hiç bir şekilde aynı tebligat gitmezken, pandemi süresince, alanda nöbet tutan 5 arkadaşımıza 70.850 liralık idari para cezası kesilmişti.

Kazdağları’nda yaşanan bu süreç, dün nöbete katılımların engellenmesiyle birlikte alınan orman yasağı kararının nedenini daha net bir şekilde göstermektedir. Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler. Kazdağları’ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir. Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır.

İnsanlığın bu krizini bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek İçin fırsata çevirmeyin!

Her türlü engelleme ve yıldırma çabalarına karşı hayatı savunmaya devam edeceğiz. Nöbetimize yönelik her baskının geri teptiğini görmeleri ve bundan artık vazgeçmeleri için tüm Çanakkalelileri ve Türkiye’deki tüm yaşam savunucularını nöbetimize destek olmaya, orman yasağının kaldırılması için İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunmaya çağırıyoruz.

#KazdağlarıYalnızDeğildir #KazdağlarıHepimizin