Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları Ekoloji Platformu: Dardanos sahilleri özelleştirilemez

Kazdağları Ekoloji Platformu: Dardanos sahilleri özelleştirilemez

Kazdağları Ekoloji Platformu: “Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme, sosyalleşme alanı olan Dardanos sahilleri halkın kullanımına kapatılamaz, rant alanı, ticari meta olarak görülemez.”

Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) kamuya ait Çanakkale Dardanos Kale Kafe ve eklentilerinin özelleştirilmek istenerek ihaleye çıkarılmasına dair açıklama yaptı.

Platform yaptığı açıklamada, “Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme, sosyalleşme alanı olan Dardanos sahilleri halkın kullanımına kapatılamaz, rant alanı, ticari meta olarak görülemez, özelleştirme uygulamaları kabul edilemez. Anayasa’nın 43’üncü maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasasına aykırı olan  ihale iptal edilmeli, alan halkçı kamucu anlayışla  kamuda kalmalı, halkın kullanımına sunulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Özelleştirme kapsamına alınan Çanakkale Dardanos Orman Kampına komşu alanda bulunan Kale Kafe’nin kamuda kalarak kamusal olarak işletilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme, sosyalleşme alanı olan Dardanos sahilleri halkın kullanımına kapatılamaz, rant alanı, ticari meta olarak görülemez, özelleştirme uygulamaları kabul edilemez. Anayasa’nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasasına aykırı olan  ihale iptal edilmeli, alan halkçı kamucu anlayışla  kamuda kalmalı, halkın kullanımına sunulmalıdır” diye belirtildi.

“DARDANOS SAHİLLERİNİN RANTA AÇILMASI KIYI YASALARINA AYKIRI”

Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Sahillerimizi, Dardanos sahillerini ranta açan özelleştirme uygulamaları Anayasamıza ve Kıyı Yasasına aykırıdır! Anayasamızın 43’üncü maddesi ‘Deniz, Göl ve Akarsu kıyılarıyla, deniz ve Göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir’ derken yine aynı şekilde, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesinde de ‘Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ der. Kıyı herkesin eşit ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, oralarda hiçbir yapı yapılamaz. Hiç istisnasız genel hükümlerin uygulanmasını istiyoruz.

“SAHİLLER HALKINDIR”

Sahiller halkındır. Biz, Dardanos sahili başta olmak üzere tüm sahillerin, emekçilere, yoksullara, öğrencilere, kadınlara, çocuklara kısacası Çanakkale halkına tahsis edilmesini, hiçbir şekilde özelleştirilmesini istemiyoruz. Kıyı Kanunu’na göre sahil şeridi, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 4’üncü maddesi sahil şeridini kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan olarak tanımlamaktadır. Sahil şeritlerinde  öncelikle toplum ve kamu yararı gözetilmesi anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Yaşam alanı olan kıyılar ve sahiller tüm canlılarındır; özelleştirilemez, üçüncü şahıslara kiralanamaz, satılamaz, parayla erişime açılamaz, kıyıya erişim engellenemez, kıyılar ve sahiller kamuya açık alanlardır. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ve ilgililere, yetkililere duyuruyoruz; emek ve demokrasi güçlerini bizimle birlikte özelleştirme karşıtı mücadeleye çağırıyoruz.”

Evrensel