Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan: Birlikte güçlüyüz ve kazanacağız!

Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan: Birlikte güçlüyüz ve kazanacağız!

Kaz Dağları Dosyası | Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ekoloji birliği eş dönem sözcüsü Süheyla Doğan, Kaz Dağları’nda süren direnişi yazdı.

Bizler, Kazdağı Koruma Girişimi Grubu olarak 2007 yılında Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı Bahçedere Köyü yakınlarında altın madeni arama faaliyeti üzerine bir araya geldik. İki yıl süren yoğun bir kampanyadan sonra bu proje için işletme ruhsatı verdirmedik. Daha sonra yine Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık Köyü yakınlarındaki altın madenciliğinin de ÇED süreçlerini takip edip itirazlarımızı yaptık ve bu proje için de ÇED Olumlu kararı verilmedi. Diğer yandan da Kazdağı’nın kuzey yüzündeki tüm projelerle ilgili sürdürülen mücadelenin de içinde yer aldık.

2012 yılında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ni kurduk ve mücadelemizi daha da yükselttik. Çanakkale dışında Balıkesir ili sınırları içindeki Burhaniye, Havran, Balya’daki altın gümüş projeleri ile de yoğun bir şekilde ilgilendik. Havran Demirtepe Altın Madeni Projesi de yoğun mücadelemiz sonrasında “ÇED Olumlu” kararı alamayan projelerden birisi oldu. Bir yandan da Balya yakınlarındaki Orhanlar Altın Madeni Projesi ile ilgili çalışmaya başladık.

Çanakkale Çevre Platformu, İda Dayanışma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Havran Çevre Platformu ile birlikte aktif olarak her türlü bilgilendirme, miting, basın açıklaması, ÇED süreçlerinin takibi, halkın katılımı toplantıları, İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantılarına katılım, bilimsel raporlar hazırlama gibi faaliyetleri sürdürüyoruz.

Kirazlı Altın Madeni Projesi için bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimi, altın madenciliği faaliyetinin ne kadar da can yakıcı olduğunu, doğanın nasıl talan ve tahrip edildiğini gözler önüne serdi ve yöreden yükselttiğimiz ses ile hem Türkiye’nin her yanından hem de yurtdışından duyuldu. On binlerce yaşam savunucusu 5 Ağustos’ta büyük buluşmada ve 18 Ağustos’ta Fazıl Say konserinde Kirazlı-Balaban’da bir araya geldi.

Kirazlı’da başlayan ve Çanakkale Belediyesi’nin destek verdiği “Su ve Vicdan” nöbeti, her gün yüzlerce ziyaretçinin akınına uğradı. Bu direniş tüm Türkiye’de bir umut oldu. Gençlerin yaratıcı sloganları ve eylemleri ile çok dikkatleri çekti. Çanakkale Valiliği’nin bölgenin boşaltılması kararı karşısında Su ve Vicdan Nöbeti Komitesi de alanı terk etme kararı aldı. Ancak nöbeti sürdürme kararında olan gençler var. Mücadelenin sönümlenmeden daha ileri boyutlarda farklı yöntemlerle sürdürülmesi gerekiyor.

Yaşam savunucuları ülkenin her yanında, Bergama’da, Cerattepe’de, Eskişehir’de, Munzur’da, Aydın’da, Antalya’da tüm doğa yıkım ve talan projelerine karşı mücadele ediyor ve yaşamı savunuyor. Bu mücadelemiz sırasında karşı karşıya kaldığımız suçlama ve karalamalar, siber saldırılar, tehditler bizleri yıldıramaz.

Birlikte güçlüyüz ve kazanacağız. Kazdağı’nın üstü altında değerlidir.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan

1987’den 2019’a uzanan süreçte neler oldu?