Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Akkuyu Nükleer Sanral İnşaatı Acilen Durdurulsun!

Ekoloji Birliği: Akkuyu Nükleer Sanral İnşaatı Acilen Durdurulsun!

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santral çalışmaları sırasında yapılan dinamit patlaması çevredeki evlerde hasara yol açtı. 86 evin hasar gördüğünü belirtilirken, evlerinde kırılan camların görüntüsünü paylaşan vatandaşlar isyan etti.

Akkuyu Güç Santrali bünyesinde çalışanlara konaklama tesisleri yapımı kapsamında saat 18.00 sıralarında Büyükeceli mahallesinde saha açılımı yapılmak üzere şiddetli dinamit patlatılması yapıldı. Kulakları sağır edercesine yaşandığı ifade edilen ve Büyükeceli mahallesindeki deniz sahilinde yer alan siteleri etkileyen şiddetli patlama nedeniyle evlerin camları kırılırken büyük korku ve yaşanmasına neden oldu. Patlama sırasında evlerin camları, duvarları, kapıları çatlamış durumda, kapıların da uçtuğu belirtiliyor. Akkuyu Nükleer Satraldaki patlama hakkında bir açıklama yapan Ekoloji Birliği “Akkuyu Nükleer Santral inşaatı acilen durdurulmalıdır” dedi. Açıklamasında “Patlama nedeniyle zararların tespit edilmeye çalışıldığı açıklansa da tazmin etmek çözüm değil. Nükleer santraller varlığını sürdükçe tehdit olmaya devam edecektir” diyen Ekoloji Birliği, yıllardır nükleer santrallerin yapılmasını savunanlar ve tepkilere kulak tıkayanların, bugün yaşananlar karşısında yine sessizliğini korudukları vurgulamasında bulundu. Ekoloji Birliği’nin gelişmelerle ilgili bugün yaptığı açıklaması şöyle

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı Acilen Durdurulsun

Pandemi koşullarına rağmen Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ülke gündemi olmaya devam ediyor!

Santral inşaatında yaşanan patlama çevresinde yaşayan halkın yaşam alanlarını çok yakından etkiledi ve bir sürü konutun ve araçların camları kırıldı! Patlamanın etkisiyle 86 ev zarar görürken, halk büyük korku ve endişe yaşadı. Mersin Valiliği patlamanın olağan patlatma olduğunu açıkladı.  Yeni tesisler için alan açma gerekçesiyle yapıldığı belirtilen patlatmanın bile çevreyi bu derece etkileyecek şekilde yapılması, santral inşaatını gerçekleştirenlerin ve patlatma hesaplarını yapanların nasıl gayri ciddi olduğunu bir kez daha gösterdi. Daha önce de temel inşaatı sırasında çatlaklar meydana gelmiş ve durum kamuoyundan gizlenmeye çalışılmış, denetim taleplerine izin verilmemişti.

Tepkilere kulak tıkayanlar, bugün yaşananlar karşısında susuyor

Yıllardır nükleer santrallerin yapılmasını savunanlar ve tepkilere kulak tıkayanlar, bugün yaşananlar karşısında yine sessizliğini koruyor. Nükleer santrallerde tehlike işaretleri artmaya başladı. Temelinde çıkan çatlaktan sonra patlatılan dinamitler nedeniyle bölge halkının yaşadığı sıkıtıla, nükleer santral çalışmalarından vaz geçilmesinin de bir işareti olmalı.

Patlama nedeniyle zararların tespit edilmeye çalışıldığı açıklansa da tazmin etmek çözüm değil… Nükleer santraller varlığını sürdükçe tehdit olmaya devam edecektir.

Başka Çernobiller yaşanmasın

Çernobil patlaması Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının toplamından 200 kat fazla radyasyon etkisi gösterirken, Ukrayna’da 18 bin kilometre kare tarım alanı ve 35 bin kilometre kare ormanlık alan kirlendi. Bu gerçekler somut olarak bilinirken nükleer santrallerden bir an önce vaz geçilmelidir.

Nükleer santraller de diğer enerji yatırımları gibi “enerji gereksinimi” iddiasıyla yapılmaktadır. Oysa Eylül 2020 verilerine göre Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 95 bin mW’tır.  Buna karşın tüketilen enerji ise 49 bin mW’tır. Yani kurulu güç fazlası vardır. Mevcut tesisler tam kapasite çalıştırılamamaktadır. Bu durum enerji politikasının değiştirilmesi gerektiğinin somut kanıtıdır.

Dünya ülkeleri nükleer santrallerden hem yapım aşamasında hem de sonrasında olası kazalar nedeniyle yol açtığı ekolojik yıkımlar nedeniyle vazgeçerken ve mevcut santralları kapatırken  bizim ülkemizdeki nükleer ısrarını kabul etmek mümkün değildir.

ÇERNOBİLİ, FUKUSHİMAYI UNUTMADIK!
NÜKLEER ÖLÜMDÜR!
AKKUYU VE SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARINDAN ACİLEN VAZ GEÇİLSİN!