Ana Sayfa > Ekoloji > Kaz Dağları Çadır Nöbeti’nden Mesaj: “Birleşe Birleşe kazanacağız”

Kaz Dağları Çadır Nöbeti’nden Mesaj: “Birleşe Birleşe kazanacağız”

Kaz Dağları Çadır Nöbeti’nde kalanlarla yapılan bir röportaj. Diremişçiler nöbetlerini “biz kalacağız, onlar gidecek” kararlılığıyla sürdürürken, yapılan röportaj sırasında Kaan Meriç “Birleşe Birleşe kazanacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” mesajı da veriyor.

Kaz Dağları altın madenine karşı verilen mücadeleyi nereden duydunuz ve mücadeleye nasıl katıldınız?

Aslında bu ekoloji bilincini ve hareketlerini yaklaşık 20 senedir takip ediyorum. Kaz Dağları özelinde yaklaşık bir yıldır takipteyim, gerek başından gerekse de ekoloji birliklerindeki arkadaşlar üzerinden ilgim devam ediyordu, alana katılımım ise Ağustos sonu gerçekleşti.

Kaz Dağları’nda nasıl mücadele yürütüyorsunuz? Neler yapıyorsunuz?

Kaz Dağları Kirazlı köyü yakınındaki, Balaban tepesinin kuzey yüzünde 100 günü aşkındır çadırlı nöbet eylemimiz sürüyor. Her gün düzenli olarak, yaklaşık 4 km’lik bir yürüyüş ile iki kez maden kapısına giderek eylemler gerçekleştiriyoruz. Sloganlar atıyoruz, şiirler okuyoruz, bazen zumba yapıyoruz. Her gün mutlaka bir eylem gerçekleşiyor, çeşitli eylemliklerle.

Onun dışında madeni, faklı yer ve açılarda gözlemleyerek yapılan kıyım ve faaliyetleri kayıt altına alıyoruz. Günlük işlerimizi yapıyoruz. Çanakkale merkezde haftada bir Çanakkale’deki yerel çevre örgütleri ile toplanıp durum değerlendirmesi ve eylemler planlıyoruz. Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere bazı kentlerde sokak eylemleri yapıyoruz. Üç kez suç duyurusunda bulunduk. Çanakkale ve İstanbul’dan sokak eylemlerinde topladığımız imzalı şikâyet dilekçelerini ilgili makamlara posta yolu ile ulaştırdık. İstanbul organizasyonumuz 5 Ekim’de İstanbul Yoğurtçu parkında harika ve çok etkili bir etkinlik gerçekleştirdik. TBMM’ye davet edildik ve HDP, CHP, TKP ve İYİ PARTİ ile genel başkan, GB yardımcısı ve milletvekilleri ile Kaz Dağları için bilgilendirme buluşması gerçekleştirdik. Çadırlı nöbetimiz devam ediyor ve taleplerimiz karşılaşana kadar, süre gözetmeksizin kampımız devam edecek ve eylemlerimize devam edeceğiz.

Kaz Dağları direnişi sizin için ne ifade ediyor, neden önemli?

Kaz Dağları direnişi, şu an Türkiye genelinde somut kazanım sağlayabileceğimiz, somut başarıya en yakın ekoloji mücadelesidir. Şu an gündemdeki en etkin ekoloji mücadelesi. Eğer bu eylem sonunda somut bir kazanım sağlayabilirsek, emsal değeri de taşıyacak bir sonuç ve kazanılacak başarı olacak. Ülkemizdeki tüm ekoloji mücadelesinde, sonu kazanımlar geleceğine inandığım için bu mücadeleye çok büyük enerji sarf ediyoruz.

Direniş esnasında ne tür güçlüklerle karşılaşıyorsunuz?

Yerleşim merkezlerinden uzak olmak veya altyapı yoksunluğu başlı başına bir sorun aslında. Bunun yanında, güvenlik güçlerinin gerek yerleşkeye gelenlere uyguladığı GBT ve fişleme çalışmaları gerekse de hakkımızda manipülatif haberler ile yerel halkın aleyhimize kışkırtılmaya çalışılması olsun üzerimizde baskı kurmaya yönelik girişimler çok fazla. Ayrıca eylemlerimizin akamete uğratılması için hukuksuz müdahale ve gözaltılar da yapılarak, yılmamızı sağlamaya çalışıyorlar.

Mücadelenin geldiği aşama nedir ve bundan sonra sizce neler yapılmalı?

An itibarıyla Kirazlı altın madeni işletmecisi Alamos Gold, iştiraki Doğu Biga Madencilik işletme lisansı 1 yıl ertelendi. Bölgede iptal edilen projeler, askıya alınan başvurular bizi sevindirse de hedeflediğimiz sonuç değil tabii ki. Bu kazanımları sonuçlandırmak için, özellikle Kirazlı altın madeni için önümüzdeki iki ay çok önemli, bilirkişi raporları hazırlanıyor. Bu süreçte bölgedeki ilgiyi arttırmalı ve bu suni gündem içinde yer alabilmeliyiz. Tüm şehirlerde özellikle de büyük şehirlerde organize olabilmeliyiz. Maden yasasının değişmesi için baskı yapmaya devam etmeliyiz. Diğer ekoloji mücadelesi yapan, yurt içindeki ve yurt dışındaki yoldaşlarımızla koordineli hareket ederek, dağınık durumdaki hareketlerimizin etkinliğini arttırmalıyız. Çanakkale’deki bir siz duyurusuna veya eyleme, diğer coğrafya ve ülkelerden yada herhangi bir yerdeki ekoloji eylemine Kaz Dağları’ndan da katılımcılar eklenirse, boykot ve sivil itaatsizlik organizasyonlarını eşgüdümlü uygulayabilirsek başarı dünya çapında pek uzak değil aslında.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Birleşe Birleşe kazanacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.

Kaynak: Yeşil Direniş