Ana Sayfa > Arkeoloji > Katliama rağmen Akbelen ormanı yaşıyor! | Özer Akdemir

Katliama rağmen Akbelen ormanı yaşıyor! | Özer Akdemir

On binlerce ağacı katledilen Akbelen ormanının son görüntüleri paylaşıldı. Ormandaki toprak örtüsü hâlâ canlı, buna karşın yoğun bir yol yapım faaliyeti sürüyor.

Muğla ili Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanı on binlerce ağacın kesilmesine rağmen hala yaşamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ormanın içinden kesim yapılan yerlerde video ve fotoğraf çekimi yapan yaşam savunucuları ormandaki toprak örtüsünün hâlâ canlı olduğunu buna karşın orman içinde yoğun bir yol yapım faaliyetinin sürdüğünü tespit ettiler.

ZEYTİNLİKLER ZARAR GÖRMÜŞ AMA HÂLÂ VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Bir haftayı aşkın bir zamandır Akbelen ormanındaki nöbet alanında kalan İklim Adaleti Koalisyonu‘ndan Levent Büyükbozkırlı ormanda yaptıkları gözlemlerle ilgili görüşlerini anlattı.

Ormanda büyük ağaçların kesildiği için kesimin büyük oranda tamamlandığını belirten Büyükbozkırlı, “Orman sınırları içerisinde kesilmeyen çok az alan bırakılmış. Kızılçamlardan bahsediyorum, onların neden kesilmediğini tam olarak bilmiyoruz. Bunun ötesinde zeytinlikler genel olarak korunmuş ancak içerisinde yollar açılmış. Bazı zeytinliklerin dalları kırılmış. Hatta köklenip taşınan zeytinlikler olduğunu söyledi köylüler. Ancak genel olarak zeytinlik alanlara dokunulmamış denebilir” dedi.

TOPRAK VARLIĞINI KORUYOR

Ormandaki toprak dokusunun da durduğunu belirten Büyükbozkırlı, kesilen küçük ağaçların ve fidelerin de taşınmayarak toprak üzerinde bırakıldıklarını aktardı. Otlarıyla, humuslu yapısıyla toprağın varlığını koruduğunu ifade eden Büyükbozkırlı şöyle konuştu; “Ancak sürekli yol çalışmaları var. Şu anda alandayım mesela, sürekli bir delici iş makinesinin çalışmasının gürültüsü geliyor. Hatta köylüler günlerdir bu delgi makinelerinin çalışması nedeniyle geceleri uyku uyuyamadıklarını söylüyorlar. Bu nedenle o toprak dokusu da yoğun biçimde zarar görüyor tabii. Neden bu kadar yoğun bir biçimde delgi yapılıyor bilemiyoruz”.

ARKEOLOJİK ALANLARDA SONDAJ ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞMIŞ

Ormanın içindeki arkeolojik alanlarda sondaj çalışmalarının devam ettiğini gözlemlediklerini aktaran Büyükbozkırlı, arkeolojik sondaj alanlarının genişlediğini dile getirdi. Arkeolojik kazıların ormanın içine doğru 10’dan fazla sondaj yapılarak yayıldığı dile getiren Büyükbozkırlı, bazı sondaj alanlarında tarihi duvarların bulunduğunun açıkça görüldüğünü söyledi. Büyükbozkırlı arkeolojik kazıların mutlaka genişletilmesi ve duvarın tamamının açığa çıkarılması gerektiği belirtti.

KONTEYNER CEZASI ÖDENDİ AMA İTİRAZ DA EDİLDİ

Önceki gün nöbet alanındaki konteynıra Milas belediyesi tarafından kesilen 4990 liralık cezayı ödediklerini söyleyen Büyükbozkırlı, “bununla birlikte itiraz dilekçemizi de verdik belediyeye. Yarın bize bir yanıt vereceklerini umuyoruz. Biz bu cezanın kaldırılmasını istiyoruz, çünkü konteyner betona sahiplenmiş değil. Oysa şirketin beton dökerek kurduğu sabit bir konteyner var ormanın içinde. Ona hiçbir söz etmiyor belediye” dedi.  Şu an için nöbet alanında gece gündüz çadırlarda kalan 10-15 kişinin bulunduğunu aktaran sanırım yarın ben Cuma belediye encümen meseleyi konuşup karara bağlayacak diye düşünüyoruz, Akbelen ormanını koruma mücadelesine kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

ERKAN BAŞ: “NE YAPIP EDİP GELİN VE BURADAKİ İHANETİ GÖRÜN!”

Öte yandan dün TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, tiyatro sanatçısı Nazan Kesal ve bir grup TİP üyesi Akbelen ormanındaki direnişi ziyaret etti. Akbelen’deki durumu gördüğünde içinin acıdığını söyleyen Baş, “Burayı gören herhangi bir canlının yüreğinin sızlamaması mümkün değil. Akıl dışı bir durumla karşı karşıyayız. Herkese ne yapıp edip buraya gelmelerini öneriyorum. Burayı görenler ne kadar büyük bir ihanetle karşı karşıya olduklarını anlayacaklardır. Burayı gören hiç kimse buradaki direnişçilerin önünde saygı ile eğilmeden gitmez buradan” dedi.

Fotoğraflar: Ahmet Tatar

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.