Ana Sayfa > Ekoloji > Manisa’da çevreyi kirleten firmanın faaliyeti durduruldu

Manisa’da çevreyi kirleten firmanın faaliyeti durduruldu

Manisa’nın Yunusemre ilçesi Keçiliköy OSB Mahallesi’nde çevre kirliliğine yol açan firmanın faaliyetleri durduruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ayrıca firmaya 3 milyon 288 bin lira idari para cezası uygulandı.

Manisa ili Muradiye‘deki Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde dün akşam saatlerinde üç fabrika siyanür ve sülfür atıklarını Karaali Köyü içinden geçen sulama kanalına bırakmıştı. Bırakılan zehirli gazlardan dolayı kanal yanında faaliyet yürüten fabrikalarda çalışan 8 işçinin zehirlendiği öğrenilirken, işçilerin Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi ve Şehir Hastanesi’ne sevk edildikleri bilgisi de yer almıştı.

Muradiye’deki OSB’de faaliyet gösteren 3 fabrika siyanür ve sülfür atıklarını bırakması karşısında tepkiler yükselirken, kanalının suyunun ise olduğu gibi Gediz Nehri’ne bağlanması nedeniyle büyük bir çevre katliamı söz konusu olabileceği yönündeki endişelerle birlikte tepkiler daha da yoğunlaşmıştı. Manisa ilindeki yetkililer henüz sesini çıkarmamakla eleşritilirken, açılama Ankara’dan geldi.

Son gelişmelere göre; çevre kirliliğine yol açan firmanın faaliyetleri durduruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ayrıca firmaya 3 milyon 288 bin lira idari para cezası uygulandı. Firmanın lisansı iptal edilerek, faaliyetine son verilirken, ‘Çevre Kanunu’ kapsamında 3 milyon 288 bin TL ceza uygulandı. ‘Türk Ceza Kanunu’ kapsamında, adli soruşturma yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunuldu.

2 GÜN DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Manisa’nın Yunusemre ilçesi Keçiliköy OSB Mahallesi’nde 25 Haziran’da zehirli gaz ile su kirliliği şikayeti ve çevre kirliliği dolayısıyla Bakanlık denetim personeli tarafından sahada incelemeler yapıldı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde çevre kirliliğine neden olan firmaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 milyon 288 bin lira idari para cezası uygulayarak, firmanın faaliyetlerine son verdi. 25 Haziran tarihli “zehirli gaz ve su kirliliği” şikayetine bağlı olarak yaşanan çevre kirliliği nedeniyle Bakanlık denetim personeli tarafından sahada incelemeler yapıldı ve söz konusu alanda kirlilik tespit edildi.

Bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edilirken, kirliliğin kaynağını tespit etmek için “eşleştirme analizi” yapılmak üzere 6 bölgeden alınan numuneler Çevre Referans Laboratuvarı’na gönderildi. Çevre denetim ekipleri, yapılan detaylı incelemeler sonucunda yağmur suyu deşarjının kanalizasyon hattına karışmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Diğer kirletici kaynakları tespit etmek üzere denetim personeli, 26 ve 27 Haziran tarihlerinde bölgede denetimler gerçekleştirdi.

Bunun üzerine bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri, bölgede inceleme gerçekleştirdi. 6 bölgeden alınan numuneler, laboratuvara gönderildi. Zehirli gaz ve su kirliliği şikayeti üzerine yapılan inceleme sonucu firmanın, çevre kirliliğine yol açtığı tespit edildi. Firmanın lisansı iptal edilerek, faaliyetine son verilirken, ‘Çevre Kanunu’ kapsamında 3 milyon 288 bin TL ceza uygulandı. ‘Türk Ceza Kanunu’ kapsamında, adli soruşturma yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunuldu.

FİRMANIN LİSANSI İPTAL EDİLDİ

Yapılan değerlendirmeler sonucunda kirliliğe neden olan firmanın lisansı iptal edilerek, faaliyetlerine son verildi. Bakanlık denetim ekiplerinin gözetiminde bölgede temizleme çalışmaları başlatıldı. Öte yandan bakanlık denetim ekipleri gözetiminde, bölgede temizleme çalışmaları başlatıldığı kaydedildi. (AA)