Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP: Kanal İstanbul’a Değil Orman Yangınlarına Müdahale İçin Bütçe İstiyoruz

EGEÇEP: Kanal İstanbul’a Değil Orman Yangınlarına Müdahale İçin Bütçe İstiyoruz

Ege Çevre ve Kültür Platformu orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yaparak, “Kanal İstanbul’a değil orman yangınlarına müdahale için bütçe istiyoruz” dedi

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yaparak, “Kanal İstanbul’a değil orman yangınlarına müdahale için bütçe istiyoruz” dedi. Yaptığı yazılı açıklamada iktidara seslenen EGEÇEP, “Can ve mal kayıplarına daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Daha iki ay olmadı, ormanların dilinden size sesleneli, hiç usanmadan gerekli önlemler alınıncaya kadar haykırmaya devam edeceğiz. Ormanlarımızı koruyun, ranta teslim etmeyin” dedi.

Orman yangınlarına müdahale için her türlü uçak, helikopter, araç gereçlerin zaman geçirmeden yeterli miktarda yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen EGEÇEP, “Kanal İstanbul’a ayırdığınız bütçenin yüzde biri ile tüm bunlar gerçekleştirilebilir. Hamasi nutukları, yanan orman miktarını küçük göstermeyi bırakın. Yanan alanları, hızla koruma altına alıp Ormancılık Bilimi’nin gösterdiği şekilde yeniden ormanlaşmasını sağlayın” ifadelerini kullandı. EGEÇEP Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

KANAL İSTANBUL’A DEĞİL, ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE İÇİN BÜTÇE

İktidara bir kez daha sesleniyoruz!!! Can ve mal kayıplarına daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Daha iki ay olmadı, ormanların dilinden size sesleneli, Hiç usanmadan gerekli önlemler alınıncaya kadar haykırmaya devam edeceğiz!!!
Ormanlarımızı koruyun! Ormanlarımızı ranta teslim etmeyin! Orman yangınlarına müdahale için her türlü uçak, helikopter, araç gereçleri zaman geçirmeden yeterli miktara yükseltin, yangın konusunda personel eğitimlerini hızla arttırın!

Kanal İstanbul’a ayırdığınız bütçenin yüzde biri ile tüm bunlar gerçekleştirilebilir. Hamasi nutukları, yanan orman miktarını küçük göstermeyi bırakın. Yanan alanları, hızla koruma altına alıp Ormancılık Bilimi’nin gösterdiği şekilde yeniden ormanlaşmasını sağlayın.

Yangınların oluşmasını önleyecek önlemleri almak en, öncelikli hedefiniz olmalıdır.Geçen yıl, bu önlemlerin belli başlılarını, basın açıklamamızla duyurmuştuk, dikkate almadınız. Binlerce hektar orman alanı, özellikle de rantı yüksek kıyı kesimlerinde yanıyor, bu bir rastlantı mıdır? Yetkililer, bir an önce bu yangınların nedenlerini saptayıp kamuya açıklamalıdır.”

ORMAN BAKANINA İSTİFA ÇAĞRISI

Devletin asli görevinin ormanları korumak iken, orman yangınlarıyla mücadelenin özelleştirilmiş olmasını anlamanın mümkün olmadığını söyleyen EGEÇEP, “Bu özelleştirme yerine, orman personelinin yeterli eğitimden geçirilmesi, yeterli donanıma sahip olması, hem çok daha ekonomik hem çok daha güvenilirdir” dedi.

Orman Bakanı’nı da istifaya çağıran EGEÇEP, son olarak şunları kaydetti: “Sayın Orman Bakanı görevinizi yapamıyorsunuz. Bir dakika bile o koltukta oturmayın, çekilin yerinizi yapabilecek olanlara bırakın. Yetkililere sesleniyoruz: Yanan-yakılan ormanlarımızın feryadına kulak verin. Orman mühendislerinin uyarılarını dikkate alarak, ormanlar yanmadan gerekli önlemleri alın. Ormanlarımızın, doğa talancılarına peşkeş çekilmesine son verin”

Anayasa’nın 169. maddesi gerekçesinde de belirtildiği gibi, maddenin birinci fıkrası “doğal kaynaklarımızın en önemlilerinden biri olan ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için Devlete gereken tedbirleri alıp kanun koymayı ve bütün ormanların gözetimi ödevini getirmektedir.

Devletin asli görevi ormanları korumak iken, orman yangınlarıyla mücadelenin özelleştirilmiş olmasının mantığını anlamak mümkün değil. Bu özelleştirme yerine, orman personelinin yeterli eğitimden geçirilmesi, yeterli donanıma sahip olması, hem çok daha ekonomik hem çok daha güvenilirdir.

3ncü fıkrası da “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.” hükmünü içermektedir. Salgınlar ve küresel iklim krizi ile boğuştuğumuz bu günlerde, dünyadaki sağlıklı yaşamın sürdürülmesini en önemli güvencesi ormanlardır. Hayatın bu gerçekliği ve Anayasanın 169.maddesi de göz önüne alındığında, ormanların korunmasında üstün kamu yararı bulunmaktadır.

Tekrar ediyoruz: gerekli ve yeterli önlemler alınacak olursa, yangın sayılarında büyük azalma olacağı, konunun uzmanı olan orman mühendisleri tarafından belirtilmektedir.

Bu nedenle, yetkililere sesleniyoruz: Yanan- yakılan ormanlarımızın feryadına kulak verin.
Orman Mühendislerinin uyarılarını dikkate alarak, ormanlar yanmadan gerekli önlemleri alın.
Ormanlarımızın, doğa talancılarına peşkeş çekilmesine son verin.”