Ana Sayfa > Haberler > Kahramanmaraş, Elbistan’da Planlanan Termik Santral Projesi İptal Edildi

Kahramanmaraş, Elbistan’da Planlanan Termik Santral Projesi İptal Edildi

Kahramanmaraş, Elbistan’da planlanan 6 kömürlü termik santraldan birinin ÇED süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sonlandırıldı ve proje kalıcı olarak iptal oldu.

Greenpeace ile birlikte Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu başta olmak üzere tüm Maraş halkının kararlı itirazıyla gelen iptalin en önemli sebebi, bölgedeki su kaynaklarını ve sulama projelerini olumsuz yönde etkilemesi olarak gösterildi. Aynı riskler, bölgede planlanan diğer 5 santral için de geçerli.

Diğer yandan Maraş’ta şu an faaliyet gösteren aktif iki santral bulunuyor. Bu santrallar bölgenin sıcaklığını artırırken, Ceyhan Havzası’nı kurutarak içme ve sulama suyu varlığını tehdit ediyor. Eğer planlanan 5 santraldan da aynı şekilde hızla vazgeçilmezse bölgedeki su krizi çok daha kötü bir hal alacak.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, iptal haberinin sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını vurgulayarak şunları dile getirdi;  “Planlanan 5 santral, kümülatif etki yaratarak bu riski çok daha büyük hale getirecektir. Kuraklık ve iklim krizi çağında bunu çok iyi okumalıyız. Bakanlığın kararını mutlulukla karşıladık. Fakat daha yapacak çok iş var; Kahramanmaraş’ın ve çevre illerin yaşadığımız iklim krizi kaynaklı kuraklıktan ve sağ çıkması ve ölümcül hava kirliliğinden kurtulması için mevcut ve planlanan santralların da planlı bir şekilde kapatılması gerekiyor.”

Bölge halkının sağlığını ve geleceğini tehdit eden santrallara karşı mücadele veren Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu‘ndan İbrahim Yalçın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Duyurulduğu günden bugüne Elbistan halkının itirazları ve mücadelesiyle geçen 6 yıl sonunda bu proje iptal edildi.  Bölge halkı, suyunu, binlerce dönüm tarım alanını, doğasını, geleceğini ve sağlığını korudu. Platform olarak ilgili tüm kurumları bilgilendirdik, halkın sesini duyurduk ve tüm Bakanlık toplantılarında itirazlarımızı dile getirdik. Sonuçta Bakanlık projeyi iptal etti. Fakat yeterli değil. Bu güzel gelişme, mevcut ve planlanan santralların da iptaliyle geliştirilmeli. Yapılan hava kalitesi ölçümleri Afşin A ve B santrallarının kirlilik limit değerlerini katbekat aşarak bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini ortaya koydu. Halk bu santralları istemiyor. Tüm yetkilileri bu gerçeği görmeye ve göreve davet ediyoruz.”

Maraş’ta şu an faaliyet gösteren aktif iki santral bulunuyor. Bu santraller bölgenin sıcaklığını artırırken, Ceyhan Havzası‘nı kurutarak içme ve sulama suyu varlığını tehdit ediyor.

ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ

Bölgede yeni planlanan santrallere karşı bir süredir  Greenpeace ile Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’nun ortak düzenlediği “Kahramanmaraş Nefes Alsın” kampanyası  yürütülüyordu. Tüm Maraş halkının kararlı itirazının da etkili olduğu iptalin en önemli sebebi olarak bölgedeki su kaynaklarını ve sulama projelerini olumsuz yönde etkilemesi gösterildi. Aynı riskler, bölgede planlanan diğer beş santral için de geçerli. Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu tarafından haberle ilgili olarak sosyal medyada şu açıklama yapıldı:

“Elbistan Küçükyapalak köyüne yapımı planlanan Termik Santralın ÇED Raporu iptal edildi. Anadolu Enerji firması tarafından yapımı planlanan termik santral, Küçükyapalak, Büyükyapalak, Çatova, Eldelek, Akveren ve Elembey köylerini içine almakta idi. Süreci 19 Kasım 2015 tarihinde başlayan, tam dört kez ertelenerek bu güne kadar gelen ÇED çalışmaları bölge halkının tepkilerine neden olmuştu.

1200 mW gücündeki Elbistan Termik Santralının yapılması halinde,

• Yılda ortalama 18 milyon ton düşük kalite linyit kömürünün yakılarak, kül, karbondioksit, kükürt dioksit, azot oksit gibi zehirli gazlarının bölgeyi yayılmasına neden olacaktı.
  • Demir, bakır, çinko, krom, kobalt, kadmiyum, mağnezyum, potasyum ve uranyum gibi ağır metallerin tarım alanlarını yok etmesine neden olacaktı.
  • Kömür susuzlaştırma ve türbin soğutma için yılda ortalama 100 milyon ton su kullanılacak; yer altında çekilen sular 107 adet su kuyusunu kapatılmasına neden olacaktı.
  • Yılda ortalama 6 milyon ton kül-cüruf ve kimyasal atık, Küçük Yapalak Köyünün 300 metre yakının dökülerek doğa tahrip edilecekti.
  • 300 bin dönüm tarım alanı yok edilecek, 143 bin nüfuslu Elbistan şehri ortadan kalkacaktı.
  • Kısacası Bölgede, insan sağlığı, tarım, hayvancılık, doğa ve tabiattaki tüm canlıların yaşamı tehdit altına girecekti.

Bu ÇED Raporunun iptali bölgemizi ziyadesi ile mutlu etmiştir. Mevcut, Afşin-Elbistan A ve B Termik santrallerinin zararalarından bıkan halkın yeni termik santrallere onayı yoktur.

1. 30 Yıllık işletme ömrü sona ermiş olan ve kanunsuz çalıştırılan Afşin-Elbistan A Termik Santralı kapatılmalıdır.
  2. Akbayır, Diler Termik Santralının ve Afşin C Termik Santrallerinin ÇED raporları da İptal edilmelidir.

Platform olarak bu süreci başından sonuna takip ettik. Bölgede, sahada Halkın Katılımı Toplantılarında, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan ÇED İDK toplantılarında bölge halkını temsil ettik. Bölgemize, şehrimize, köyümüze böyle bir katkı yapmaktan ve güzel bir sonuç almaktan dolayı çok mutluyuz.Emeği geçen, destek veren herkese sonsuz teşekkürler.

TEMİZ BİR ÇEVRE HERKESİN HAKKIDIR.
ÇEVRE HAKKI İNSAN HAKKIDIR.
HER ŞEY RANT, HER ŞEY PARA DEĞİLDİR.