Ana Sayfa > Bildiriler > Jeoloji mühendislerinden fay yasası çalışmalarına tepki: Bilime ve gerçeklere aykırı

Jeofizik Mühendisliği akademisyenleri: Fay yasasının deprem yıkımlarında çare gösterilmesi doğru değil. Fay; depremin nedeni değil, sonucudur.

Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyelerinin oluşturduğu yapı-yapılaşma jeofiziği topluluğu, gündeme gelen fay yasası ile ilgili yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, fay yasasının deprem yıkımlarında çare gösterilmesinin doğru olmadığına dikkat çekildi. 30 Ekim 2020 Tarihinde Sisam Adası’nda oluşan depremden sonra basında ‘’Fay Yasası’’ adı verilen yasa önerisi gündeme geldiğine dikkat çekilen açıklamada, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın bu öneriyi basın aracılığıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile kimi kamu kurumlarıyla kamuoyuna sunduğu hatırlatıldı.

Depremin, Jeofizik Mühendislerinin birinci derece uzmanlık alanı olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Depreme ilişkin yasa ya da yönetmelik değişikliği olacaksa, bu ancak TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odasına ya da Jeofizik Bilimcilerine danışarak verilebilir. Örnek olarak, bir diş hekimi, katarakt yönetmeliğini çıkarma teklifi yapamayacağı gibi, Jeofizik dışında başka mühendislik kuruluşu da “fay yasası” diye bilimdışı, ülke gerçeği ile bağdaşmayan bir öneride bulunamaz” denildi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİ BÖYLE BİLİM DIŞI UYGULAMAYI KARŞILAYACAK DURUMDA DEĞİL

Açıklamada Jeofizik mühendisleri, “Fay; depremin nedeni değil, sonucudur” bilimsel bir gerçek iken, niçin faylar depremin nedeni olarak düşünülüp, faya özel yasa düşünülmektedir? Yasa olarak düşünülüyorsa bunun adı neden “Deprem Yasası” değil de “Fay yasası”dır? diye sordu.

Jeofizik mühendislerinin verimli, sulak tarım alanlarında yapılaşmaya karşı olduğu belirtilen açıklamada, “Jeofizik araştırma yapılmadan her yere yapı kondurulmasına da halkın can güvenliğini korumak üzere karşıdır. Her türlü haksız kazanç ile imar yolsuzluklarına karşıdır. Fay Yasası gibi ülke gerçeklerini görmezden gelerek kaşla göz arasında çıkarılması düşünülen yasa ile yönetmelik, Türkiye yerleşimlerini, ekonomisini allak bullak edici niteliktedir. Kaldı ki böyle tutarsız bir uygulama toplumsal çalkantılara neden olacağı gibi, istimlak bakımından birçok tüzel(hukuki) sorun yaratacaktır. Ayrıca, ağır yükler altındaki Türkiye ekonomisinin böyle bilim dışı bir uygulamayı karşılayacak durumda da değildir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, böyle bir yasanın çıkarılmasının, tartışılmasının bilim ile teknolojiye, Türkiye gerçeklerine aykırı olduğu belirtildi. Yapı-Yapılaşma Jeofiziği Topluluğu olarak bu yasaya karşı olduklarının altı bir kez daha çizildi.

İMZACI ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN, Prof. Dr. Şerif BARIŞ, Prof. Dr. Haluk EYİDOĞANProf. Dr. Ahmet Tuğrul BAŞOKUR, Prof. Dr. Ömer Rahmi PINAR, Prof. Dr. Ergün TÜRKER, Prof. Dr. Hakan KARSLI, Prof. Dr. Nilgün SAYIL, Prof. Dr. Ferhat ÖZÇEP, Prof. Dr. Aysel ŞEREN, Prof. Dr. Emin CANDANSAYAR, Prof. Dr. Emin ULUGERGERLİ, Prof. Dr. Mustafa ERGÜN, Prof. Dr. Coşkun SARI, Prof. Dr. Mustafa AKGÜN, Prof. Dr. Kenan GELİŞLİ, Prof. Dr. Mustafa Nuri DOLMAZ, Prof. Dr. Çağlayan BALKAYA, Doç. Dr. Öz YILMAZ, Doç. Dr. Serkan IRMAK, Doç. Dr. Osman UYANIK, Doç. Dr. Nurdan SAYIN, Doç. Dr. Emre TİMUR, Burak ÇATLIOĞLU (Jeofizik Yük. Müh.), Erdal ŞAHAN (Jeofizik Müh.)

Kaynak: Evrensel