Ana Sayfa > Haberler > Aliağa’ya asbest bombası: 600 ton asbest barındıran uçak gemisi İzmir’de sökülecek

Brezilya’nın uçak gemisi olarak kullandığı “NAe São Paulo” önümüzdeki haziran ayında Aliağa tersanesine getiriliyor. Burada sökülmesi beklenen geminin 600 ton asbest barındırdığını belirten uzmanlar “İzmir’e asbest bombası geliyor” uyarısında bulundu.

Brezilya‘nın envanterinden çıkarttığı “NAe São Paulo” adlı uçak gemisi Türk tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş. tarafından satın alınarak, söküm için İzmir‘de bulunan Aliağa’ya getirilmek üzere yola çıkartıldı. 2. Dünya Savaşı sonrası Fransa tarafından inşa edilen gemi 600 ton asbest taşıyor. Bu durumun çevrecilik açısından yaratacağı sorunlara vurgu yapan uzmanlar, bunun bir saatli bomba olduğuna dikkat çektiler. Fransa’dan 10 milyon dolar civarında bir paraya satın alınan “NAe São Paulo” adlı uçak gemisi 2001 yılında Brezilya Donanması envanterine katıldı. Brezilya Donanması’nın hedefi bu gemiyi 39 yıl boyunca kullanmaktı, ancak 2019 yılında hizmetten çıkarttılar.

Türk şirketinin sökmek üzere satın aldığı gemi Aliağa limanına doğru yola çıkarken, Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, önümüzdeki haziran ayında Aliağa tersanesine gelmesi beklenen ve içinde 600 ton asbest olduğu ileri sürülen gemi için “İzmir’e asbest bombası geliyor” uyarısında bulundu.

YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR

ANKA’nın haberine göre,  açık artırmayla Türkiye’deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alınan Brezilya Donanması’na ait “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin gövdesinde 600 ton asbest olduğu tahmin ediliyor. Geminin önümüzdeki haziran ayında İzmir Aliağa’daki tersanede sökülmesi bekleniyor. Sökümde önlem alınmazsa, asbest lifleri çevreye yayılabilir. Bu liflerin çevreye yayılmasını tehlikesi ise soluyan kişilerin 40 yıl içinde kansere yakalanması. Asbestin Türkiye’de kullanımı ise 2010 yılında yasaklandı, gerekçe kansere yol açmasıydı.

ensarş

“İzmir’e asbest bombası geliyor” diyen Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, bu geminin Aliağa’da sökülmesine karşı olmadıklarını, ancak söküm sırasında yeterli önlemlerin alınmayacağına ilişkin endişelerinin olduğunu dile getirdi. Ensari, Aliağa’da mevcut koşullarda bile işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına ilişkin bilgeler geldiğini vurgulayarak, bu geminin İzmir’de sökümüne başlanması durumunda, yaşanacakları şöyle anlattı:

“Çok ciddi miktarda asbest içeren bir gemi geliyor Aliağa’ya ve Aliağa’da bugüne kadar yapılan sökümlerin zaten kurallara uygun yapılmadığı, işçi sağlığı, iş güvenliği kriterlerine uygun olmadığı şeklinde ihbarlar geliyor. Çoğunlukla denetimlerin kağıt üzerinde yapıldığı ve gerçekten çevreye, denize ve Aliağa halkına yayılan asbest salınımı söz konusu. Tesisin civarında numuneler alarak o bölgenin asbeste maruz kalıp kalmadığını kanıtlarız. Asbest hafif tozdur, dolayısıyla rüzgarla birlikte zaten çevreye yayılır. Aliağa’daki tesiste sökülen gemideki asbest rüzgarlanmayla Aliağa merkeze zaten gider.”

HİJYEN ODALARI GÖSTERMELİK

Ensari, Aliağa’da asbestten kaynaklı mezotelyomanın (akciğer zarı kanseri) arttığını bildirerek, “Gemi sökümü yapılmasın demiyoruz ama kuralına uygun yapılsın. Bugün Aliağa’da gemi sökümü yapan kişilerin asbest eğitimi alması gerekiyor ama Aliağa’dan gelen bilgiler bu eğitimlerin kağıt üzerinde yapıldığı yönünde. Aynı zamanda yapılan sökümlerin bildirilmediği, hijyen odalarının göstermelik olarak koyulduğu, kişisel koruyucu donanım verilmediği şeklinde” dedi.

TÜRKİYE’YE SATILMAK İSTENMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Habertürk’te  Brezilya’nın NAe São Paulo Uçak Gemisi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.  NAe São Paulo Uçak Gemisi’nin oldukça eski ve masraflı bir platform olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demir, şu ifadelerde bulundu: “Uçak gemisi yapmak, Türkiye’de gemi sanayii için hiçbir sorun değil. Uçak gemisi yapmak istersek, yarın kolları sıvar yaparız ve uçak fırlatma sistemleri vb. konulara da çalışırız. Ben de konu gündeme gelince, arkadaşlarıma biraz detayına bakın dedim. Çok çok eski bir gemi, masrafları zaten korkunç ve işe yarar bir tarafı yok” ifadelerine yer verildi.