Ana Sayfa > Hukuk > İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir zehir saçıyor! Türkiye’de neden nükleer atık var? | Video

İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir zehir saçıyor. Nükleer santrali olmayan Türkiye’de neden nükleer atık var?

İzmir’in en merkezi ilçelerinden Gaziemir, yıllardır bir fabrikanın arazisine gömülü nükleer atıklarla anılıyor. 1940’lardan 2010’a kadar çalışan Arslan Kurşun Fabrikası arazisine gömülen atıkların içinde sadece nükleer santrallerde kullanılan bir radyoaktif madde belirlendi. Türkiye’de henüz bir nükleer santral olmadığı için bu atıkların ülkeye yasa dışı yollarla geldiği tahmin ediliyor.

Atıklar, ilk kez 2007’de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tespit edildi. Kamuoyu ise olayı 2012’de yayımlanan haberlerle öğrendi. Aradan yıllar geçti. Sahaya güvenlik çitleri çekildi, güvenlik görevlileri konuldu, radyasyon uyarısı tabelaları asıldı, arazi sahiplerine cezalar kesildi ve sorumlular hakkında davalar açıldı.

Bugün gelinen noktada ise ne güvenlik uyarıları kaldı, ne dikenli teller ne de güvenlik görevlileri… Çocuklar boş arazide uçurtma uçuruyor, kadınlar piknik yapıyor. Yanıbaşlarındaki radyoaktivite içeren topraklarsa her gün zehir kusuyor…