Ana Sayfa > Haberler > ‘İzmir’in Çernobili’ insan sağlığı için tehdit olmaya devam ediyor!

‘İzmir’in Çernobili’ insan sağlığı için tehdit olmaya devam ediyor!

Çevre Avukatı Arif Ali Cangı, ‘İzmir’in Çernobil’i ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Konunun yargıya da taşındığını belirten Cangı, yetkililere çözüm için ortak akıl çağrısında bulundu.

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, yıllar önce toprağa gömülen radyoaktif maddeler nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen eski kurşun fabrikasının yer aldığı alanın temizlenmesi adına seferberlik devam ediyor. Sağlık ve çevre açısından ciddi bir risk oluşturan alana dair, çevre avukatı Arif Ali Cangı, önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz aylarda CİMER’e başvuruda bulunan ancak cevap alamayan Cangı, konuyu yargıya da taşıdı. Yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesinin ardından karara itiraz eden Cangı, “İtiraz henüz sonuçlanmadı. Bu konunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde ve seçim çalışmalarında mutlaka bu konunun tartışılması ve çözümlenmesi lazım. İzmirlilerin sağlığı ciddi tehdit altında” dedi.

İlgili haber: “İzmir’in Çernobil’i Temizlensin” Talebine Nükleer Denetleme Kurulu’ndan Ciddiyetsiz Cevap

‘KAMUOYUNA AÇIKLANMALI’

CİMER’e bilgi talebinde bulunduğunu ancak yanıt alamadığını hatırlatan Cangı “Konuyu, yürütmeyi durdurma talebi ile yargıya taşıdık ancak talebimiz reddedildi. Ben de ret kararına karşılık itiraz başvurusunda bulundum. Başvurum henüz sonuçlanmadı.’’ dedi. Şu an alanda herhangi bir çalışmanın olmadığını, nükleer düzenleme kurumundan da herhangi bir bilgi alamadıklarını belirterek sözlerine devam eden Cangı, “EKOVAR A. Ş. adlı şirket projesini yaptı mı? Yaptıysa çevresel etki değerlendirmesi yapıldı mı?” Sorularını sorarak, “Kamuoyu denetiminden ve bağımsız uzmanlarının denetiminden ayrı bir iş yapılıyor. Nükleer düzenleme kurumunun bunu kamuoyuna açıklaması lazım. Çevre Şehirciliği ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da mutlaka bir açıklama yapması gerekiyor.’’ dedi. Kaş yaparken göz çıkartmamak için konuya bağımsız uzmanların ve İzmirlilerin de dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Cangı, en başından beri önemle bu konu üzerinde durduğunu belirtti.

‘YEREL SEÇİM’ ÇAĞRISI!

pray
Avukat Arif Ali Cangı

Radyoaktif atıkların Türkiye’ye hangi yolla ve kimler tarafından geldiğinin bulunarak, nükleer atıkları Türkiye’ye getiren kişilerin yargılanması gerektiğini ifade eden Av. Arif Ali Cangı, ‘‘Bu atığın yasa dışı yollarla geldiği belli. Türkiye’de nükleer santral yok. O nedenle bu nükleer atıkları getirenler mutlaka yargılamalı. O kanaldan daha bilmediğimiz pek çok radyoaktif atık Türkiye’ye girmiş olabilir” diyerek durumun ciddiyetinin bir kez daha altını çizdi. 2007’de bu atıkların geldiği bilgisine sahip olduklarını belirten Cangı, “2007’den 2024’e 17 yıl geçti. 17 yıldır İzmirliler radyoaktif bulaşıklı tehlikeli atıklarla, yani kurşun atıklarının kirliliğiyle karşı karşıya. Bu durumun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde ve seçim çalışmalarında bu konunun mutlaka üzerinde durulmalı. Merkezi yönetim ile yerel yönetimin bir araya gelerek, ayrıca arsa sahipleriyle işin uzmanlarının ve hatta yurttaşların da katılacağı bir yuvarlak masa etrafında toplanılıp bu sorunun çözümünün mutlaka bulunması gerekiyor. Yoksa İzmirliler’in sağlığı ciddi bir tehdit altında” dedi.

İlgili haber: İzmir’in Çernobili 13 Yıldır Radyasyon Saçıyor, Gaziemir’de Gömülü Nükleer Atıklar Ne Olacak?

Yenigün