Ana Sayfa > Haberler > İzmir’de orman ve baraj alanında 85 yıl faaliyet sürdürecek taş ocağı ÇED raporu onaylandı

Menderes’te 57 hektarlık alanda yıllık 1.5 milyon ton kapasiteli kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu nihali olarak onaylandı. BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında 85 yıl boyunca delme-patlatma yöntemi kullanılacak. Taş ocağının orman alanının yanısıra, Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Bölgesi’nde olması da dikkat çekti.

İzmirliler var olan taş ocaklarının yerleşim alanları dışına taşınmasını isterken her geçen gün daha da büyük ölçekteki yenilerine izin veriliyor. Menderes’in Çakaltepe Mahallesi’ndeki 57 hektarlık tamamı orman alanında kalan bölgede de kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu da nihai olarak onaylandı.

Yaklaşık 50 hektarlık alan

BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek projenin kapasitesi tam 1.5 milyon ton olacak. Alanın 49.8 hektarlık bölümüne kalker ocağı kurulacak. Egeli Gazete‘nin haberine göre; üretim faaliyetleri sırasında yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 16 saat çalışılma yapılacak. Kırma-eleme tesis kapasitesinin saatlik 600 ton olması planlanıyor. Taş ocağı alanı Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Alanı’nda olması da dikkat çekti. Ayrıca faaliyet gösterilecek alan yerleşim alanlarına sadece 1620 metre uzaklıkta yer alıyor.

85 yıl patlayıcı kullanılacak

BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında 85 yıl boyunca delme-patlatma yöntemi kullanılacak. Kalker Ocağında açık işletme yöntemi ile üretim gerçekleştirilecek ve üretim sırasında büyük ölçüde patlayıcı da kullanılacak. Delme patlatma yöntemi ile, üretim faaliyetine başlanmadan önce yüzeyde yer alan bitkisel toprak sıyrılacak, daha sonra sıyrılan alanlara delikler oluşturularak patlayıcı yerleştirilecek ve gecikmeli patlatma ile malzeme yerinden sökülecek. Projenin ömrünün ise yaklaşık 85 yıl olması öngörülüyor.

Otoyoldaki trafik bile artacak

Kalker ocağı nedeniyle otoyol ve bağlantı yollarında trafik yükü de önemli ölçüde artacak. İzmir-Aydın Otoyolu’nda mevcut taşıt hacmi yüzde 0.84 oranında artacak. Torbalı bağlantı yolunda ise artış yüzde 2.5 oranında gerçekleşecek.