Ana Sayfa > Haberler > İlginç zamanlama: 5 ay önce statüsü değiştirildi, önceki gün yangın çıktı!

İlginç zamanlama: 5 ay önce statüsü değiştirildi, önceki gün yangın çıktı!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin statüsü Nisan ayında değiştirildi. Yapılaşmaya uygun hale getirilen bölgede önceki gün yangın çıktı (!) Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki yangında 2 bin dönüm alan yandı!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti‘nde çıkan yangında 2 bin dönüm alan yanarken buradaki çok sayıda canlının yangında yok olduğu ortaya çıktı. Deltanın Nisan Ayı’nda statüsünün değişmesinin ardından meydana gelen yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti‘nde önceki gün sazlık alanda çıkan yangın orman arazilerini de etkiledi. Yangına iş makineleri ve arazözlerle müdahale edildi. 8 saatte söndürülen yangında 2 bin dönüm (200 hektar) alanda tahribat oluşurken, birçok hayvan türü de telef oldu. Öte yandan Nisan Ayı’nda deltanın statüsünün değiştirilerek yapılaşmaya uygun hale getirilmesi, yangınla ilgili zamanlama açısından kafalarda doğal olarak bazı soru işaretlerinin oluşmasına da neden oluyor.

Yangın bölgesinde birçok hayvanın yaşamını yitirdiğini ifade eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “2 bin dönüme yakın bir arazide tahribat meydana geldi. Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Ciddi anlamda gözle göremediğimiz karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Ceylan, çakal ve tilki de var ama onlardan telef olan henüz tespit edilemedi. Ağaç olarak da makilik bir alandı” dedi.

“Doğal hayatta ciddi bir tahribat var, bu tahribat tahmin ediyorum 10 yıl içerisinde düzelecek” diyen Topaloğlu sözlerine şöyle deva etti: “Kızılırmak Deltası içerisinde bizim Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı. Galeriç Ormanları diye tapuda gözüken  20 bin dönümlük parselin yaklaşık 2 bin dönümünde tahribat var. Can kaybı yok. Oralarda manda ve evcil hayvanlar da var. Ehil hayvanlarda da bir kayıp yok. Buna rağmen doğal hayatta ciddi bir tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Savcılık da gerekli incelemeyi yaptı. Alanda araştırmalar hala devam ediyor.  Umuyorum ki yangın kazayla olmuş olsun. İnşallah ortaya farklı, kasıtlı yakıldığına dair bir emare çıkmamış olsun.”

KIZILIRMAK DELTASI’NDA NELER OLUYOR?

Öte yandan Kızılırmak kuş cennetinde daha önce bir lokantanın faaliyet göstermesi tepki almış ve sosyal medya ve yerel medyada tartışma konusu olmuştu. Ancak çevre mücadelelerinde öne çıkan Avukat Melika Özman yangınla ilgili olarak bir ayrıntıyı sosyal medya hesabından yayınladı ve bir konuya dikkat çekti.

Karadeniz Hayat’ta yer alan habere göre, Avukat Melika Özman yangınla ilgili olarak “Bu tesadüf mü? Nisan ayında Delta’nın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında Delta’da yangın çıkıyor. Aşağıda 21 Nisan tarihli Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin Resmi Gazete’yi koyuyorum. Gazetede okuyorsunuz, deltada statü değişikliği yapıldı. “Kesin korunacak hassas alan” olarak bir alan ayrıldı, bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı? Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı. ” sözleriyle önemli bir ayrıntıya dikkat çekti.

Avukat Özman, daha sonra şu bilgileri veriyor: “Peki kontrollü kullanım alanı nedir? Orada ne yapılabilir? Ham petrol ve madencilik:

• Enerji Endüstrisi, Ulaşım, Altyapı ve Kıyı Yapıları
  • Metallerin Üretimi ve İşlenmesi
  • Mineral, İnşaat Malzemeleri Endüstrisi
  • Kimya Endüstrisi
  • Ağaç ve kâğıt endüstrisi
  • Atık Yönetimi
  • Gıda Endüstrisi
  • Tarım, Su Ürünleri ve Yetiştiriciliği Tesisleri
  • Atık su arıtma tesisleri.
  • Hurda işlem tesisleri
  • Sigara fabrikaları
  • Tuz işletmeleri.
  • Biyodizel üretim tesisleri.
  • Asfalt üretim tesisleri.
  • Hava taşıtları onarım tesisleri. Golf tesisleri

Ve işte bomba geliyor! Toplu halde projelendirilen konutlar (200 konut ve üzeri). Turizm konaklama tesisleri (100 oda ve üzeri oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ve benzeri).

Yaaa işte böyle! Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor. İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!”

BÖLGEYE DAİR İLK SORUN DEĞİL

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunan ve sahip olduğu doğal yaşam çeşitliliği ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası’na Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin butik otel izni vermişti.

İlginç zamanlama: 5 ay önce statüsü değiştirildi, önceki gün yangın çıktı!” hakkında bir düşünce