Ana Sayfa > Dünya > İklim Eylemi’ne Katıl, Yok Oluşu Seçme! | Video

İklim Eylemi’ne Katıl, Yok Oluşu Seçme! | Video

BAHANE ÜRETMEYİ BIRAKMAZSAK, YOK OLMA TEHLİKESİ OLAN BİR BAŞKA TÜR OLACAĞIZ!

UNDP’nin son araştırmasına göre, dünya genelinde iklim krizi ile mücadelede yoksullar için taahhüt edilen her bir dolara karşılık, iklim krizini kalıcılaştıran fosil yakıt sübvansiyonlarına dört dolar harcanıyor.

BM Kalkınma Programı tarafından, fosil yakıt sübvansiyonlarının insanlar ve gezegen üzerindeki zararlı etkileri konusunda farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen yeni “Yok Oluşu Seçme” kampanyasında dünyaca ünlü sanatçılar yer alacak.

G20 ve COP26 toplantılarının öncesinde yayımlanan rapor, ekonomistler ve politika belirleyicilerin yanı sıra IMF ve Dünya Bankası tarafından fosil yakıt sübvansiyonlarına ilişkin yapılacak reform ihtiyacına yönelik artan farkındalık kapsamında lanse ediliyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres tarafından da güçlü bir reform çağrısı yapılıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Don’t Choose Extinction’ (Yok Oluşu Seçme) isimli yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında yayınlanan videoda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşma yapan bir dinozor animasyonu yer aldı. Fosil yakıtların insanlar ve gezegenimiz üzerindeki son derece olumsuz etkilerinin altını çizmek üzere yeni bir kampanya başlatan UNDP tarafından ilgi çekici bir kısa film yayınlandı. Filmde dünyanın en bilinen nesli tükenmiş hayvanlarından biri olan dinozor, BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparak dünya liderlerini, fosil yakıt sübvansiyonlarından vazgeçmeye çağırıyor ve “Yok Oluşu Seçme” diyor.

Videoda, New York’taki BM Genel Merkezi’ndeki ünlü Genel Kurul Salonu’na giren dinozor, dinozorların soyunun göktaşlarıyla yok olduğunu ifade ederek insanlığın kendi yok oluşunu fosil yakıtlara milyarlarca dolar harcayarak hazırladığını vurguladı.

İKLİM EYLEMİ’NE KATIL, YOK OLUŞU SEÇME!

Video UNDP Türkiye‘nin Twitter hesabından da yayımlandı. Tweet’te uluslararası kampanya linkide paylaşılarak, #İklimDeğişikliği‘ni daha fazla göz ardı edemeyiz. Bahane üretmeyi bırakmazsak, yok olma tehlikesi olan bir başka tür olacağız. #İklimEylemi’ne katıl, #YokOluşuSeçme denildi.

Milyonlarca insan yoksulluk içinde yaşamaya devam ederken ve iklim krizi ivme kazanırken, dünya, fosil yakıt sübvansiyonlarına milyarlarca dolar harcamaya devam ediyor. Doğrudan bu sübvansiyonlar için harcanan para, dünyadaki herkesin COVID-19 aşı giderlerini ödemeye yetebilir veya dünya genelinde aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması için gereken yıllık tutarı üç kez karşılayabilir. Fosil yakıtlara yönelik mali desteğin adil ve eşitlikçi biçimde kesilmesi, bu geçişin çok önemli bir unsuru.

Yok Oluşu Seçme Kampanyası, fosil yakıt sübvansiyonlarının, bugüne kadar iklim değişikliğine son verilmesine yönelik kaydedilen önemli ilerlemeleri sıfırladığı ve zenginlere yarar sağlayarak eşitsizliği şiddetlendirdiği konularında toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. #YokOluşuSeçme

UNDP Türkiye