Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköylüler, zeytinlik katliamı getirecek ‘torba yasa”daki teklifin geri çekilmesi için TBMM kapısında bir araya geliyor

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasına karşı Ankara’ya gideceklerini duyuran İkizköylüler, yaşam savunucularına çağrıda bulundu. Çağrıda, “Zeytin için adalet gelene dek, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile zeytinliklerde maden çalışmalarının önü açılmıştı. Danıştay’ın aldığ iptal kararlarıyla yönetmelik tam olarak uygulanamadı. Zeytinliklerin madenciliğe açılması kararına Danıştay engelinin ardından iktidar, tekrar harekete geçti. AKP hazırladığı “torba kanun” içerisinde yer alan teklif ile zeytinlikleri talana açacak düzenlemeyi yasa haline getirmeyi amaçlıyor.

Teklife göre; Maden Kanunu’na eklenecek geçici maddeyle, ruhsat sahibi veya rödövansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

İKİZKÖYLÜLER ANKARA’YA ÇAĞIRDI

Muğla‘nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnen İkizköylüler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne, Akbelen‘de düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından Akbelen‘de yapılan açıklamada ‘Zeytin için adalet’ pankartı açılarak “İktidar 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık Cumartesi gece yarısı meclise sunduğu bir hülle kanunla delmeye çalışıyor” denildi.

Aylardır yörelerinde zeytinlik alanlarının talanı ve Akbelen Ormanı’nın yok edilmek istenmesine karşı direnişlerinin sürdüren Muğla Milas ilçesindeki İkizköylüler, AKP’nin “torba yasası”ndan zeytinliklerin katliamına yasal düzenek getirilmek istendiği ortaya çıkması üzerine seslerini TBMM’de duyurmak amacıyla Ankara’ya gitmek için yola çıkıyor. İkizköylüler, zeytinliklerin katliamına geçit veren yasa teklifinin geri çekilmesi için TBMM kapısında bir araya gelecekler.

Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması düzenleyen İkizköylüler, iktidarın zeytin kanununu “Hülle Kanun” ile delmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ” 10 Aralık Cumartesi gece yarısı operasyonuyla meclise sevk edildi” açıklamasını yaptı. Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun teklifinin yeniden Meclis’e getirilmesine karşı Ankara’ya gideceklerini duyuran İkizköylüler, tüm yaşam savunucularına çağrıda bulundu.

Akbelen Orman’ında gerçekleştirilen açıklamada, “Zeytin için adalet” pankartını açan köylüler, “Akbelen yaşamak istiyor”, “Kahvaltıda ne alırdınız? Zeytin kömür” ile “Kesim sahası değil, yaşam sahası” dövizleri taşıdı. İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık ve gönüllü avukat İsmail Hakkı Atal’ın da dahil olduğu basın açıklamasını katılımcılar parça parça kollektif olarak okudular. Yapılan basın açıklamasında, “İktidar 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık Cumartesi gece yarısı meclise sunduğu bir “Hülle Kanun” delmeye çalışıyor. ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda  ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ‘ 10 Aralık Cumartesi gece yarısı operasyonuyla meclise sevk edildi” bilgisine yer verildi.

Komite komisyon toplantısına katılmak için ‘Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na’ başvuru yapacaklarını, 14 Aralık’ta tüm hak savunucularına TBMM önünde buluşma çağrısında bulundu. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“83 senedir kanunun koruduğu zeytinlikler, yıllardır madenciliğe açılmaya çalışılsa da biz çiftçiler, köylüler, asıl söz sahibi olan halk olarak buna izin vermeyeceğiz! 20 yılda 10 kez değil, binlerce kez Zeytin Kanunu’nu delmeye de çalışsanız, bu millet zeytinlerine kıydırtmayacak! Yurdumuzun en büyük kamu yararı zeytinlerdir! Yıllardır süregelen, bizlerden önce var olan ve bizden sonra da yaşayacak olan zeytinlikler hiçbir madene tahsis edilemez, taşınamaz, yerinden kaldırılamaz”