Ana Sayfa > Bildiriler > Termik santral tarafından susuz bırakılan İkizköylülerden eylem: Salgın burada, suyumuz nerede?

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ün Yeniköy kömürlü termik santrali sebebiyle suya erişimde yaşadıkları sıkıntılara karşı köylüler bir kez daha eylemdeydi. Köyde Covid – 19 vakası çıkmasına rağmen suya erişimde büyük zorluk yaşayan İkizköylüler, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) temsilcileriyle birlikte köyde ve çevre köylerde afişleme çalışması gerçekleştirdiler.

PANDEMİ DÖNEMİNDE TERMİK SANTRALDEN GELEN SUSUZLUK CEZASI

“Kömüre, termiğe değil İkizköy’e su”, “kömüre değil halk sağlığına öncelik”, “Salgın burada suyumuz nerede?” afişlerinin asıldığı etkinlikte İkizköy Çevre Komitesi adına Esra Işık bir açıklama gerçekleştirdi. Esra Işık yaptığı açıklamada, bölgedeki kömür havzalarının genişlemesi sebebiyle İkizköylüler’in daha önce yerinden edildiğini, şimdi de Yeniköy kömürlü termik santrali sebebiyle su hakkı mücadelesi verdiklerini belirtti.

TERMİK SANTRAL DE, PANDEMİ DE BURADA, SUYUMUZ NEREDE?

“Köyümüze gelen suyun vanasını elinde tutan santralin keyfi uygulamaları yüzünden günler süren susuzluk yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz” diyen Işık, son dönemde belediyenin sorunu çözmek için adımlar attığını ancak sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Su sorununun çözüldüğü gün astıkları pankartları yetkililerle birlikte indireceklerini söyleyen Esra Işık, sözlerini “Su hayattır, susuzluk ölüm! Acilen su sorununun çözülmesini istiyoruz” diyerek bitirdi.

Eylemde söz alan MUÇEP temsilcisi Nurhan Yeşilnur ise Muğla’daki kömür havzalarının ve üç kömürlü termik santralin ciddi yaşam hakkı ihlalleri ortaya çıkardığını belirterek İkizköylüler’in su hakkı mücadelesini desteklediklerini söyledi. Etkinliğe ayrıca TEMA Muğla temsilciliği de destek verdi. Afişlerin asılması ardından eylem “havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganıyla sonlandı.

NELER OLMUŞTU?

İkizköylüler, 2019 yılında köylerinin kömür havzası içinde kalması sebebiyle ata topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Yeni taşındıkları Karadam Mahallesinde ise Yeniköy termik santrali sebepli su kesintileriyle mücadele ediyorlar.

2014 yılında özelleştirilerek hayat döngüsü uzatılan Yeniköy termik santrali, soğutma su ihtiyacını Geyik Barajı’nın %75’inden ve diğer sondaj kuyularından sağlıyor. Bölgedeki su kaynakları Özelleştirme İdaresi’nin onayıyla Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ’ye devredildiği için su kaynakları da şirketin kullanımına verilmiş durumda. Salgın döneminde su sorunu tekrar gündeme geldi. Kesintilerin sonlanması amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ve Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü yeni su kuyusu çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: MUÇEP