Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköy’den Kılıçdaroğlu’na: “Kömürden Değil, Yaşamdan Yana Tavır Alın”

İkizköy’den Kılıçdaroğlu’na: “Kömürden Değil, Yaşamdan Yana Tavır Alın”

İkizköy Çevre Komitesi, 13 Ocak’ta Zonguldak’ta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmadaki sözleri nedeniyle ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sitem ve eleştiride bulunarak, “kömürden değil, yaşamdan yana tavır alın” çağrısında bulundu.

Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Ocak’ta Zonguldak’ta düzenlenen Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK’lar Buluşması’nda yaptığı konuşmada Zonguldak’ta daha fazla kömür üreterek, daha fazla istihdam sağlanması gerektiğini söylemişti. Hükümetin ithal kömür politikasını “Türkiye’nin felaketine yol açar” diye eleştiren ve kömür madenciliği ile bir taşla üç kuş vurulabileceğini (ithalatı durdurmak, istihdam yaratmak, dışarı para göndermemek) söyleyen Kılıçdaroğlu’na cevap olarak İkizköy Çevre Komitesi bir açıklama yaparak,  #KuşlarıRahatKömürüYeraltındaBırak şeklinde seslendi.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, iklim krizi çağında bundan en çok sorumlu olan, bilim insanlarının ‘sessiz katil’ dediği kömür için Zonguldak’ta daha fazla üretim dediniz! 3 doğru soruya 3 yanlış yanıt verdiniz. Türkiye’nin felaketine yol açacak 3 yanlış cevap. Sizin de önerdiğiniz gibi gelin birlikte düşünelim” denildi ve 3 adet sorunun yanlış ve doğru cevaplarını verdi.

3 SORU VE CEVAPLARI

1. “Neden kömür ithal ediyoruz?” sorusuna, yanlış cevap olarak “İthal etmeyelim. Türkiye’de daha çok kömür üretelim” denildi. Sorunun doğru cevabı ise, “Kömür ithalatını da, üretimini de kısa vadeli bir programla bitirelim. Su varlıklarımızı, orman ve tarım ekosistemlerini yok eden kömür madenciliğini, yılda 5 binin üzerinde erken ölüme yol açan kömürü yakmayı bırakalım” olarak verildi.
  2. “Neden istihdam etmiyoruz?” sorusunun yanlış cevabı “Zonguldak’ta, Türkiye’de daha fazla insanımızı kömür madenlerinde çalıştıralım” olurken, doğru cevap ise “İş cinayetlerinde ölen binlerce emekçinin yanı sıra; kömür madenci için kanser, KOAH, kalp hastalıkları, erken yaşta hastalıktan ölüm demektir. Madenleri kapatıp, madencinin insan onuruna yakışır gelir/iş edinmesini sağlayalım. Makro ekonomi/istihdam politikalarına girişmeden önce de madenciye önce bir nasılsın diye soralım!” oldu.
  3. Son olarak “Neden dışarıya para ödüyoruz?” sorusu yönlendirilirken, yanlış cevap olarak “Ödemeyelim. Kendi kömürümüzü çıkarıp yakalım” denildi. Sorunun doğru cevabı ise şu şekilde: “Kömüre hiç para ödemeyelim. Alım garantisi/bölgesel teşvik sistemi içinde kömüre teşvik/kamuya ait termik santralların ve kömür sahalarının özelleştirilmesi ile şirketler kazanıyor. 2020’de sadece kapasite mekanizması aracılığı ile 1.228.000.000TL kömüre teşvik verildi. Gelin bu parayı enerji verimliliğine, ekolojik açıdan iyi planlanmış güneş ve rüzgar enerjisine, halk sağlığına yatıralım.”

MÜCADELEDE HAKLILIK, AKBELEN ORMANI DİRENİŞİ VE KILIÇDAROĞLU’NA SİTEM

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada; Kılıçdaroğlu’na, kömür, petrol ve doğalgaz fosil yakıtların, iklim krizinin baş sorumluları olduğu hatırlatılırken, “Bilim insanları, Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz Havzası’nın iklim krizinden en çok etkilenecek coğrafyaların başında geldiğini söylemektedir. 21.yüzyılda hâlâ kömürde ısrar etmek siyasi bir tercihtir; siyasi bir yanlıştır. Memleketin geleceğine alternatif üretme iddiasında iseniz söylediklerinizi geri alın. Kömürden değil yaşamdan yana olduğunuzu açıklayın” denildi.

3 yıldır topraklarını ve çocuklarının geleceğini kömüre vermemek için direndiklerini vurgulayan Komite, 181 gündür #AkbelenOrmanında nöbet tuttuklarını söyleyerek, “Belki siz duymadınız ama bu yaz tüm kamuoyu İkizköy’ün haklı mücadelesini konuştu ve destekledi. Yazın tüm muhalefet liderlerinin geldiği nöbet alanımıza gelmediğinizde size kızanlara ‘programı yoğundur’ demiştik. Ama yanılmışız” dedi.

Kaynak: İklim Haber