Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Hatay Arsuz halkının direnişi maden şirketinin ÇED toplantısını bir kez daha iptal ettirdi

Hatay Arsuz halkının direnişi maden şirketinin ÇED toplantısını bir kez daha iptal ettirdi

Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük köyünde krom madeni projesine karşı direniş sürüyor. Jandarma ablukasına rağmen “Madene hayır!” diyen köylüler şirketin yapmak istediği ÇED toplantısını ikinci kez engelledi.

Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük köyünde, Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan Krom Ocağı projesi yaşam alanlarına vereceği zarar nedeniyle köy halkının kararlı direnişi dün yapılmak istenen ÇED toplantısında yine sürdü. Şirket daha önce köylülerin engeline takılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını dün yapmak için yine girişimde bulundu ancak köylü yurttaşların tepkileri nedeniyle yine başaramadı.

JANDARMA YOLLARI KAPATTI, HALK PATİKADAN GELİP ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Hatay’ın Arsuz ilçesinde bulunan Hüyük Mahallesi’nde krom madeni projesi için yapılacak halkı bilgilendirme toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı. Maden ocağına ilişkin yapılması planlanan ÇED toplantısı öncesi birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ortak basın açıklaması yaparak madeni istemediklerini belirtmişti.

Arsuz Kaymakamlığı, ÇED toplantısı öncesi pandemi gerekçe gösterilerek ilçede eylem ve gösteri yasağı getirdi. Kaymakamlık ÇED toplantısını yasak dışında bırakırken, jandarma sabah saatlerinde mahalleye girişleri kapattı. Buna rağmen vatandaşlar patikalardan, turunç bahçelerinden geçerek toplantının yapılacağı alana ulaştı.

KAYMAKAMLIK ÇED TOPLANTISINI EYLEM YASAĞININ DIŞINDA TUTTU

Maden projesini protesto etmek için onlarca Hataylı toplandı. Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven’in yanı sıra, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve çeşitli mahallelerden gelen onlarca yurttaş toplantının gerçekleştirileceği yerde toplandı.

“Madenci şirket köyümüzden defol”, “Sermaye elini köyümüzden çek” sloganlarının atıldığı eylemde, “Bu topraklar bizim sonuna kadar koruyacağız” denildi. Dağıtılan bildiride ise “Bölgemizde açılması planlanan her türlü maden sahasına HAYIR diyoruz. Ormanlık arazinin taşlanarak, ağaçların ve yaban hayatının talan edilmesine HAYUR diyoruz. Fay hattı üzerinde bulunan deprem bölgesinki bölgede günde 16 dinamitin patlatılmasına HAYIR diyoruz” ifadeleri yer aldı.

 Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, “Türkiye´nin birçok yerinde bakanlığın aldığı kararla, burada birilerine maden ocağı açtırma veya işletme gibi bir şey yok. Ama bizler Arsuz olarak maden ocaklarına karşıyız” derken, Arsuz köyünün kendilerinin olduğunu vurgulayan bir kadın ise şunları söyledi: “Biz burada narinciyeden turunçgile, zeytine birçok ürün yetiştiriyoruz. Burada maden çıkarılması demek suyumuzun kirlenmesi, toprağımızın kirlenmesi demek. Madenin açılması her gün ağır tonajlı kamyonların topraklarımızı ezmesi, dağlarımızı dinamitlemesi demek. Biz buna asla izin vermeyeceğiz.”

Halkın yoğun tepkisi üzerine ÇED toplantısı, başlamadan son buldu. Protestolar eşliğinde yapılan toplantı sonunda tutanağa “Toplantı yapılamadı” yazıldı. 12 Ekim 2020’de yapılmak istenilen ilk ÇED toplantısı yine halkın tepkisi nedeniyle yapılamamıştı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top