Ana Sayfa > Haberler > Halka “evde kalın” diyenler maden için ağaç kesiyor!

Halka “evde kalın” diyenler maden için ağaç kesiyor!

Yenişehir’in Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik’in köylülerin karşı çıkmasına rağmen kapasite artışı için yürüttüğü faaliyette ağaç kesimi başladı, köylüler ağaçların kesilmesini engellemeye çalışıyor. Korona salgını nedeniyle halka evden çıkmayın derken hükümet ve şirket yetkilileri kendi çıkarları için ağaçları kesmekten geri durmuyor. Kurşun, bakır ve çinko ocağı işleten Lübnanlı Meyra Medencilik firması işi büyütmek için geçen sene 345,62 hektarlık alan için aldığı ”ÇED Olumlu” kararının ardından harekete geçerek ağaçları kesmeye başladı. Kirazlıdere köylüleri direnişi sonunda şirket ağaç kesimini şimdilik durdurdu.

Geçtiğimiz günlerde de maden sahası genişletme alanına jandarma eşliğinde ağaç kesmek için gelen şirket yetkilileri, köylülerin direnişi ile karşılaşınca kesimden vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Bursa Muhalif Gazetesi‘nin haberine göre dün ise (31 Mart) yine jandarma ve Yenişehir Kaymakamı ile gelerek ağaçları kesmeye başladılar. Alana toplanarak kesimi engellemeye çalışan köylüleri ise jandarma durdurdu. Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, halka maden firmasına karşı çıkan köylüleri ikna etmek için şirket yetkilisi gibi konuştuğu gözlere çarptı. Köylülerin maden firmasının kapasite artırma talebine karşı mücadeleleri sürüyor.

NELER OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Ocak ayında ise maden sahası genişletme alanına jandarma eşliğinde ağaç kesmek için gelen şirket yetkilileri, köylülerin direnişi ile karşılaşınca kesimden vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Yenişehir’de Meyra Madencilik firmasının kurmaya çalıştığı bakır, kurşun, çinko maden ocağı ve atık tesisine karşı bölge halkı ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Yenişehir Çevre Platformu (YEÇEP), 12 Ocak Pazar 2020 günü Kirazlıyayla’da yaptığı basın açıklamasıyla tepkilerini bir kez daha dile getirdi.

Tesis Kirazlıyayla’ya 225 metre, Beypınarı Köyüne 2,5 km, Reşadiye ve Kozdere köylerine 3,5 km, Barcın, Demirboğa köylerine ve İznik Gölü’ne ise 4 km. mesafede olacak şekilde kurulacak. Tesisin kurulmasına tepki gösteren köylülere noter aracılığıyla gönderilen ihtarnamelerin hukuksuzluğuna değinerek, “Köylerimizi torunlarımıza bırakabilmek istiyoruz” dediler.

Platform adına yapılan açıklamada, “Bazıları, köylülere ihtarname gönderip gözdağı vermektedir. Korkutmak için noterleri kullanmayın. Bizler Anayasal hakkımız olan gösteri ve yürüyüş hakkımızı kullanıyoruz. Toplantılarımız sizin izninize bağlı değildir. Köylünün biraraya gelmesi sizi neden korkutuyor? Bizler sadece köylerimizi torunlarımıza bırakabilmek istiyoruz” denildi.