Ana Sayfa > Haberler > Güral Porselen markasına karşı ‘ulusal boykot’ çağrısı!

Güral Porselen markasına karşı ‘ulusal boykot’ çağrısı!

Çevreciler, ormana ve antik Roma köyü içindeki tarihi eserlere zarar veren hukuk tanımaz Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısı için 10 Eylül perşembe günü saat 17.30’da Konak Meydanı Yeni Karamürsel önünde eylem yapacak.

İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan mahallesi yakınlara yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralleri hem çevreye hem de tarihe zarar veriyor. Mahkeme tarafından “ÇED geçerli değildir” kararı iptal edilen Güral Porselen RES inşaatı, mahkemenin vermiş olduğu “iptal” kararı nedeniyle proje hakkındaki uygulama yasağına rağmen Kislecik mevkiinde RES inşaatı yapmaya, arkeolojik ve orman alanlarında çevre katliamına devam ediyor. Germiyan mahallesi Kislecik mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti.

Ildır ve Germiyan bölgelerinde başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserlerinin de tahrip edildiği bildirilmesi üzerine, 16 Ağustos tarihinde jandarma ve Çeşme Belediyesi zabıta ekipleri de acil olarak bölgeye gelerek tutanak tutmasıyla iş makinelerini çalışmaları durdurulmuştu. Buna rağmen Güral Porselen A. Ş. Kislecik mevkiinde yapmakta olduğu RES inşaat çalışmasında hız kesmedi, antik Roma eserlerinin bulunduğu Kislecik mevkiini katletmeye ve doğa talanına devam etti.

Son olarak yapılan doğa katliamı ve hukuk tanımazlık karşısında bu kez de İzmir, Çeşme ve Urla’dan gelen yaşam alanı savunucuları, STK temsilcileri ve Germiyan halkı, Güral Porselen firmasını sert bir şekilde protesto ederek çalışmaların derhal durdurulması ve mahkeme kararının uygulanmasını istediler.

Edinilen son bilgiye göre, bölgeye giderek inceleme yapan Çeşme Müzesi yetkilileri henüz bir açıklama yapmadılar, ancak müze yetkileri ile bölgeye giden çevrecilere Güral Porselen’in görevlileri sözle hakaret edip, sataştıkları öğrenilmişti. Çevreciler, avukatlarına vekalet vererek dava açacaklarını, hukuksuz kaçak inşaatı durduracaklarını belirterek, gelecek günlerde çevre düşmanı Güral Porselen markasına karşı “ulusal boykot” çağrısı da yapacaklarını belirttiler.

GÜRAL PERSOLEN MARKASINI “ULUSAL BOYKOT EYLEMİ” BAŞLATILACAK

Çevreciler, hukuk tanımaz Güral Porselen firmasının ÇED izni olmadan Çeşme Germiyan RES kurma çalışmalarını protesto edecekler. Ormana ve antik Roma köyü içindeki tarihi eserlere zarar verdiği belirtilen Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısı için 10 Eylül perşembe günü saat 17.30’da Konak Meydanı Yeni Karamürsel önünde eylem yapılacak.

Çeşme’deki çevreci ve yurtseverler, Güral Porselen’in ÇED izni olmadan kanunsuz bir şekilde inşaata devam ettiğini, amaçlarının davalar açılmadan tesisi tamamlayıp oldu bittiye getirmek olduğunu öne sürdü. Mevsimlik inşaat yasağını da dinlemeyen Güral Porselen’in resmî makamlardan ise “kamu yararı var” yazısı aldığı belirtildi. Çevreciler, “Burada bir ‘kamu yararı değil, kamu zararı var. Güral Porselen’in ticari gelir elde etmesi kamu yararı değil, firma yararıdır, ormanlar ve tarihi eserler yok ediliyor. Tüm Germiyanlıları, Çeşmelileri, İzmirlileri, çevre dostlarını, bu hukuksuz kaçak inşaatı durdurmak için 10 Eylül 2020 Perşembe günü İzmir Konak Meydanı, Yeni Karamürsel önünde Yapılacak “Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısı”a katılmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundular.

ORMAN YANGINI SONRASI İŞ MAKİNALARI AYNI YERDE ÇALIŞMA YAPIYOR!

Öte yandan önceki günlerde CHP İzmir milletvekili Kani Beko tarafından Ildır mahallesinde yüzlerce hektar alanın küle döndüğü orman yangını sonrası tarihi Roma mezarları, kilise temelleri ve yeşil alanların olduğu bölgeye iş makinaları girmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi vermişti.  200 hektarlık bir alanı etkileyen ve uzun bir mücadelenin sonucu kontrol altına alınabilen yangının bölgenin özelliklerine bakıldığında ‘kasıtlı’ çıkarılma olasılığının yüksek olduğunu iddia eden CHP İzmir Milletvekili Beko, verdiği soru önergesinde Bakan Kurum’a, “Bölgede Gürol Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ÇED gerekli değildir kararı, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. İptal kararına rağmen RES için çalışmaların başlatıldığı bilgisi doğru mudur?” sorusunu yöneltmişti.

Çeşme Ildır‘da çıkan yangınla ilgili basınla dikkat çekici bilgiler de paylaşan Beko, söz konusu yerin imara açılacağını söyledi. Güral Porselen isimli şirketin yangından hemen sonra iş makinalarını getirdiğini ifade eden Beko şunları söyledi: “Ildır’daki yangın 3-4 yerden başlatıldı. Yangının ardından bir baktık Güral Porselen’in iş makinaları yangının çıktığı yerde çalışma yapıyor. Buranın imara açılacağı biliniyordu. 4 yıl önce de 3 adet rüzgar gülü talebinde bulunulmuş. Bu yangınların tesadüfi çıktığını kesinlikle düşünmüyorum.”

KASITLI YANGINLARLA İLGİLİ DEHŞET VERİCİ İDDİA:

Aynı anda meydana gelen orman yangınlarının tesadüf olmadığını ifade eden Beko, kasıtlı orman yangınları çıkarılması ile ilgili son olarak dehşet verici korkunç bir bilgiyi de gündeme taşıdı. Cumhuriyet gazetesine konuşan Kani Beko, orman yangınlarının tesadüf olmadığını ve taş ocaklarının açılması için yagınların kediler aracılığıyla çıkarıldığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, söz konusu bilgiyi görüştüğü itfaiyecilerden edindiğini belirterek, “İtfaiye Daire Başkanı’ndan edindiğim bilgiye göre, ormanlarda yangın çıkarmak için artık hayvanları kullanıyorlar. Kedilerin üzerine benzin dökerek yakıyorlar. Daha sonra can çekişen kediler, ormana salınarak böylece yangın çıkarıyorlar” açıklamasında bulundu.