Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Gözler mahkeme kararında: Sakin Şehir için kritik dava

Gözler mahkeme kararında: Sakin Şehir için kritik dava

EGEÇEP ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınarak iptali istenen Seferihisar Sığacak’taki SİT değişikliği ile ilgili gözler mahkemenin kararında. EGEÇEP Dernek Başkanı İçöz, SİT değişikliğini yapılaşmaya kılıf uydurmak olarak yorumladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl, İzmir’in Seferihisar ilçesindeki bir bölgenin yeni SİT haritasını ilan etmişti.

Müdürlük tarafından yayımlanan yeni haritaya göre Sığacık sınırlarında kalan ’36. Grup Sığacık-Hıdırlık Mahalleleri Doğal SİT alanı’ “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ‘‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’ olarak tescil edildi.

1995 yılında doğal SİT alanı olarak ilan edilen bölgenin yeni haritasında birinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ bölgesi yer almadı.

YARGIYA TAŞINDI

Kararla büyük bir kısmı yeşil alan bu bölgede düşük yoğunluklu turizm ve konut yatırımlarının önü açılmış oldu. SİT bölgesinin içinde Ekmeksiz Tabiat Parkı’nın bir kısmı da bulunuyor. Bölgenin bir kısmını aynı zamanda birinci derece arkeolojik SİT özelliği de var.

Karar, Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği (EGEÇEP) ve 14 vatandaş tarafından yargıya taşındı. İzmir Bölge Adliyesi 3. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme davacıları hem de Bakanlığı dinledi.

KAMU YARARI YOK

Duruşmada EGEÇEP’in avukatı Arif Ali Cangı, doğal yapının araştırılma işleminin 4 mevsim yapılması gerektiğini, farklı mevsimde farklı ekolojik özellikler olabileceğini, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu araştırmaları özel şirketlere yaptırttığını, bu nedenle de kamusal yarar olmadığını vurguladı.

SİT derecesiyle ilgili son kararı mahkeme verecek.

‘SİTELERE KILIF UYDURMA’

EGEÇEP Dernek Başkanı Erhan İçöz de Egedesonsöz’e yaptığı açıklamasında, SİT derecesinin düşürülmesi ile birlikte bölgedeki yapılaşmalara kılıf uydurulmak istendiğini dile getirdi. İçöz “Burada birinci derece SİT iken bir site inşa edilmesine göz yumulmuş. Bu bölge makilik-ormanlık bir alan ve SİT derecelerinin düşürülmesine itiraz ediyoruz. Yapılaşmaya açılacağını düşünüyoruz. Daha birinci derece iken yapılaşmaya açılmışken SİT derecesi düşürüldükten sonra neler yapılabili?” ifadelerini kullandı.