Ana Sayfa > Ekoloji > Gediz Ovası’nı tehdit eden JES için keşif yapıldı: Yöre halkından protesto

Gediz Ovası’nı tehdit eden JES için keşif yapıldı: Yöre halkından protesto

Gediz Havzası’nda Ak Jeo Şirketi’nin yapmak istediği jeotermal enerji santrali (JES) için bilirkişi heyeti keşif yaptı. Yöre halkı,’Toprağıma, suyuma, havama dokunma’, ‘kanser olmak istemiyoruz’ yazılı dövizlerle projeyi protesto etti.

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Manisa‘daki Gediz Havzası’nda çiftçilerin üzüm bağları ve tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle JES’lere karşı mücadelesi sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni ÇED kararları alıyor.

Bakanlık son olarak Manisa’nın Salihli ilçesinde altı adet jeotermal kaynak arama kuyusu açmak isteyen Maraş merkezli Ak Jeo Enerji Şirketine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Salihli Çevre Derneği ve yöre halkı tarafından prejenin iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde Gediz Havzasında dört mevsim tarımsal üretim yapıldığı dile getirildi. Bölgenin Mutlak Tarım Alanı olduğu hatırlatıldı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ KEŞİF YAPTI

Salihli Çevre Derneği ve yöre halkı tarafından açılan dava kapsamında hakim ve bilirkişi heyeti bölgede keşif yaptı. Heyet, sondaj noktalarının açılacağı Durasıllı, Yeşilova ve Beylikli köylerinde incelemelerde bulundu.

‘KANSER OLMAK İSTEMİYORUZ’

Keşife şirketin avukatları ve temsilcilerinin yanı sıra Salihliler de katıldı. Yöre halkı pankartlar ve sloganlarla bölgede JES istemediklerini dile getirdi. Yöre halkı, ‘Gediz Ovası’nda JES istemiyoruz’, ‘toprağıma, suyuma, havama dokunma’ ve ‘kanser olmak istemiyoruz’ yazılı dövizler açtılar.

‘KARŞILARINDA BİZİ BULACAKLAR’

Salihli Çevre Derneği’nin avukatı avukatı Yıldıray Çıvgın, “Köylülerin keşfe katılımı çok yüksek oldu. Keşif heyetine ve hakime meramımızı anlattık Salihli’yi yok etmek isteyen herkes karşısında bizi, Salihli Çevre derneğini ve Salihli halkını bulmaya devam edecek” dedi.

‘KARARIN LEHİMİZE ÇIKACAĞINA İNANIYORUZ’

Salihli Çevre Derneği Başkanı, Ziraat Mühendisi Erdem Durmaz da “Köylüler süreci yakından takip ediyor. Kadınların öncülük ettiği bir süreç oldu. Uzun zamandan beri böyle bir topluluk bir araya gelmemişti. Bizim açımızdan güzel geçti. Kararın lehimize çıkacağına inanıyoruz. Süreci takip edeceğiz. Gediz Havzasını korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

PROJE HAKKINDA

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ilçenin Beylikli, Durasilli ve Yeşilova sınırlarında kalan kaynak arama kuyusu tarım arazilerinin üzerinde açılacak.

Sondaj arama kuyularından bir tanesi zeytinlik alanda yer aldığı için valilik emri ile projeden çıkarılmıştı. Parsellerin etrafında üzüm bağları ve zeytinlikler de bulunuyor. Proje alanı ayrıca 141 ovanın Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar çerçevesinde “Manisa Ovası” sınırları içerisinde kalıyor.

Artı Gerçek