Ana Sayfa > Bildiriler > Fatsa’daki madenin kapasite arttırımı için ÇED başvurusuna red kararı

Fatsa’daki madenin kapasite arttırımı için ÇED başvurusuna red kararı

Fatsa’daki altın madeninin kapasite arttırımı için yaptığı ÇED başvurusu reddedildi. Kararı yorumlayan ORÇEV Yönetim Kurul Üyesi Coşkun Özbucak, “Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi” dedi.

Ordu‘nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik’in kapasitesini artırmak ve bölgede siyanür gölü oluşturmak için yaptığı başvuru reddedildi.

Fatsa‘da yaklaşık iki buçuk yıldır siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik şirketi, faaliyet alanını iki kat büyütmek amacıyla ÇED başvurusunda bulunmuştu. Bu karar, yöre halkı ve yaşam alanı savunucuları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.S¸.’nin Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaklaşık 9 yıldır işlettiği altın madeninin kapasitesine artırmak ve bölgede siyanür gölü inşa etmek amacıyla yaptığı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’ başvurusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda bugün (27 Nisan) görüşüldü.

Birinci ÇED raporunun süresi biten ve bölgeyi boşaltması beklenen maden şirketi, 2 bin dönümlük arazideki maden alanını iki katına çıkarmak ve Fatsa’nın merkezde 5 dakika mesafede, 50 metre derinliğinde, 3 milyon metreküplük siyanür gölü inşa etmek istiyordu. Kestane ve fındık ağaçları kesilerek maden alanının genişletilmesine ve siyanürle altın aranmasına karşı çıkan Fatsalılar, günlerdir tepkilerini dile getiriyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda bugün yapılan İnceleme ve Denetleme Kurulu (İDK) toplantısına, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ile sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ve Seyit Torun, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da katıldı.

ORÇEV ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği temsilcileri ile CHP, İYİ Parti ve Demokrat Partiden siyasetçiler şirketin faaliyetinin verdiği zararlara ve alanını büyütmesinin yaratacağı sorunlara dair konuşmalar yaptı. Verilen aranın ardından komisyon, hazırlanan ÇED raporunu iptal etti.

Ordu ve Fatsa’da sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşların günlerdir devam eden tepkisi ve beklentisi böylece sevince dönüştü. Madenin ÇED raporu kabul edilseydi. Fatsa’nın tepesine 3 milyon metreküplük, 50 metre derinliğinde bir zehir barajı inşa edilecek ve siyanürlü altın madeni iki katına çıkacaktı.

ŞİRKETİN BAŞVURUSU REDDEDİLDİ, FAALİYET İZNİ DE SONA ERDİ

Kararı değerlendiren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi” dedi. Başvurusu reddedilen şirketin, mevcut faaliyet alanındaki izin süresinin de sona erdiğini hatırlatan Coşkun Özbucak, komisyon kararının, hem Türkiye genelinde hem de Ordu’da maden faaliyetlerine karşı yaşam alanlarını savunma mücadelesi veren halkı motive etmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Halkın mücadeleyle elde ettiği kazanımdan memnuniyetini dile getiren Özbucak, “Şirket yeni bir ÇED süreci başlatabilir ancak korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi” dedi.

YÖRENİN EKOSİSTEMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KARAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme ve Denetleme Kurulu (İDK) toplantısında yer alan milletvekilleri de toplantının ardından Bakanlık önünde açıklama yaparak alınan kararı duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin de yer aldığı basın toplantısında kararı duyuran Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “Yöremizin ekosistemi açısından büyük önemi olan kararın alınmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, sağlıklı bir çevrede yaşanmasını diliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bir katliam önlendi. Şuna inanıyoruz ki doğa katliamına ‘dur’ demenin, bu karar öncüsü olacaktır” dedi. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise “Yeşil Fatsa’nın bağrındaki sarı çıbana ‘dur’ denilmiştir. Sarı çıbanın büyümesi engellenmiştir” diye konuştu.

Karar öncesinde, çevresinden alınan su örneklerinde ağır metallere rastlanılan maden hakkındaki ÇED raporuna tepki göstermek isteyen Fatsalı yurttaşlar, 28 Nisan’da Ankara’ya bir yürüyüş başlatacaklarını duyurmuştu.

ANKA