Ana Sayfa > Bildiriler > Fatsa’da Valilik tarafından kapatılma kararı alınan madende halen çalışmalar sürüyor

Fatsa’da Valilik kararıyla kapatılan altın madenine giden yaşam savunucuları madenin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek madenin yeniden açılmasını engellemek için mücadele çağrısı yaptı.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırma yapan işletmenin Valilik kararıyla kapatıldığı bilgisi üzerine Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp ve Ulubey ilçesi Sayaca Çevre Platformu Sözcüleri Resul Ses  ile Beytullah Seferoğlu, Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Yazar Özer Akdemir’den oluşan heyet Fatsa maden sahasına giderek Bakanlığın “kapatma” kararının uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmek için maden sahasına giderek değerlendirme yaptılar.

İlgili haber: Ordu Fatsa’daki Altın Madeninin Faaliyetleri Durduruldu!

“KARAR ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkeme kararı gereği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığını söyleyen Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Öncelikle vurgulamak gerekir ki karar sevindirici. Madenin çalışma süresi için bir dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlıkta bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Bu karar çok önemli ancak yeterli değil. Çünkü kesin kapatma değil. “İkinci bir emre kadar” diyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz. Buraya sürekli gelerek baskımızı yapmalıyız. Kamuoyu oluşturmalıyız. ”dedi.

Ordu İdare Mahkemesi’nin 25 Aralık 2023 tarihli ruhsat iptali kararına istinaden faaliyetinin durdurulduğu belirtilen Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesi

“BİRLİK, DAYANIŞMA, MÜCADELE SÜRMELİ

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, kapatma kararının kesinmiş gibi algılanması mücadeleye zarar vereceğini belirterek, “Kapatma kararı, artık maden işletmesi çalışamaz anlamına gelmiyor. Burada gördük ki, maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması, linç yığını yapmasıyla ilgili. Yani “kapatıldı” dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki, Bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin. Durdurma kararı önemli ancak yeterli değil. Birlik ve dayanışma içinde kesin kapatmayı sağlayana kadar mücadelemizi devam ettirmek zorundayız. Kesin çözüm, çalışmanın tamamen durdurulması ve alanın yeniden zararlarını önleyici çalışmaların yapılmasıdır” dedi.

İlgili haber: Ordu’da Madenlerin Konuşulduğu Panelde Mücadele Çağrısı

“BİZLERE, VATANA ZARAR VERİYORLAR”

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar ise, “Benim arazim ve evim maden sahasına en yakın olan. Evim 500 metre mesafede. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Maden için ilk kazmayı vurdukları günden bugüne mücadele ediyorum. Bu maden ve çalışmasına izin verenler bizlere ve vatana zarar veriyorlar. Şu anda çalışıyorlar. Burada bizler yaşıyoruz. Dava açtık, kazandık. Çalışması durduruldu ancak görüyoruz ki, hala çalışıyor.” dedi.

“TEMİZ SU, TEMİZ HAVA İSTİYORUZ”

Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsiicisi Osman Güvenalp da, “Kirletmeye karşı mücadele ediyoruz. Temiz hava, temiz su, temiz toprak istiyoruz. Kirletiyorlar. Bunun yasasını çıkaranlar da yönetenler. Durdurma kararına karşın hala çalışıyorlar. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz. Hatta mülki idarenin çocukları için de. Onların çocukları da buradan zehirleniyorlar. Çalışma durduruldu deniyor ancak biz burada çalışmanın devam ettiğini görüyoruz.” dedi. (Evrensel)