Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Eybek Dağı Teknik Bilirkişi Raporu’na Tepki: ‘Mücadelemiz sürecek, pes etmeyeceğiz’

Eybek Dağı’nın RES davası bilirkişi raporu yaşam savunucularının aleyhine çıktı. Edremit Çevre Platformu, gelişmeler karşısında ‘Mücadelemiz sürecek, pes etmeye hiç niyetimiz yok’ dedi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan ve Kazdağları’nın bir parçası olan Eybek Dağı’na, Kanada ve Fransa sermayeli Polat Enerji A.Ş’nin rüzgar enerji santralleri kurmak istemesi yaşam savunucuları tarafından yargıya taşınmıştı. 18 Eylül’de yapılan keşif neticesinde hazırlanan Teknik Bilirkişi raporu yaşam savunucularının aleyhine çıktı. Keşif raporundaki bilirkişi kararının oy birliği alındığı belirtildi.

Kararı duyuran davacı taraflardan Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Sözcüsü Kubilay Öztürk raporda, “Duygu Rüzgar Enerji Santrali Projesi Nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu çerçevesinde çevresel etkileri ortaya konularak, oluşacak çevresel etkilere karşı alınacak tedbir ve önlemler detaylı olarak değerlendirilmiştir. Raporun Beşinci Bölüm Tespit Edilen Hususlar ve Teknik Değerlendirme Kısmında her bir sorunun detaylıca değerlendirildiği kanaatindeyiz.” ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Öztürk, “Şirketin yaptığı ‘taahhütler’ yeterli sayılmış tümüyle. Ekleriyle birlikte 62 sayfadan oluşan bu raporu detaylı şekilde inceledikten sonra, tüm davacılarla birlikte bir yol haritası oluşturacağız. Pes etmeye hiç niyetimiz yok” şeklinde tepkilerini ve kararlılıklarını ifade etti.

NELER OLMUŞTU?

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan ve Kazdağlarının bir parçası olan Eybek Dağı’nda Kanada ve Fransa sermayeli Polat Enerji A.Ş’nin rüzgar enerji santralleri projesinin ÇED süreci 2017 yılında başlamıştı. 25 Ekim 2018 tarihinde ise yapılmak istenen halkı bilgilendirme toplantısı ise çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve halkın protestoları sonucu engellenmişti.

Edremit Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Koruma Derneği, EMARÇEB ve vatandaşlardan oluşan 15 gerçek ve tüzel kişi tarafından şirkete açılan dava sürerken, mahkeme bilirkişi incelemesi istemişti.

Geçtiğimiz günlerde de EDÇEP, Ayvalık Tabiat Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Artur Çevre Platformu, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Edremit Eğitimsen, Akçay Bisiklet Grubu davacı dernek ve muhtarlar geniş katılımlı bir protesto gerçekleştirmişti.