Ana Sayfa > Bildiriler > Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu: İkizköy halkının yanındayız

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu: İkizköy halkının yanındayız

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı basın açıklamasıyla Akbelen’e selam gönderdi.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nda devam eden ağaç kesimine ve direnenlere uygulanan müdahaleye, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamayı platform adına Gizem Avar Menge yaptı.

Menge, “Bilindiği üzere İkizköylüler Akbelen ormanlarının yeni maden sahası açılması için yok edilmek istenmesine karşı iki yıldır mücadele ediyorlar. Akbelen ormanları olarak simgeleşen iki yıllık mücadelenin özü sadece kesime konu olan 78 hektarlık ormanlık alan değildir. Bölge insanı neredeyse kırk yıldan bu yana çevreyi katleden termik santral kaynaklı katliamın son bulmasını istiyor. Geçtiğimiz hafta Akbelen’de sabahın erken saatlerinde Limak-IC İçtaş ortaklığındaki YK Enerji’ye ait elektrik santraline kömür temin etmek için  maden sahasını genişletmek üzere ağaç katliamı yapıldı.

Orman içinde bulunan çadırlarda direnen köylülere karşı bölgeye onlarca asker ve TOMA gönderilerek kesim başlatıldı. Köylüleri ormanlık alandan uzaklaştıran ve barikat kuran jandarma, barikatı aşmaya ve kesimi engellemeye çalışan köylülere ve yaşam alanı savunucularına karşı biber gazı kullandı. Anayasanın 34. maddesinde, herkese önceden izin almaksızın silahsız olarak gösteri ve yürüyüş yapma hakkı tanınmasına rağmen güvenlik güçlerinin yaşam alanlarını korumaktan başka bir amacı olmayan vatandaşlara karşı yaptığı bu muamele kabul edilebilir değildir” şeklinde konuştu.

“AKBELEN’E SELAM GÖNDERİYORUZ”

Enerji şirketinin hem bölge halkına hem de doğaya verdiği zarara dikkat çeken Menge, “Enerji, sanayisi gelişkin, kalkınmış, halkı refah içerisinde yaşayan bir ülke için olmazsa olmazdır. Fakat halkın en temel ihtiyaçlarından birinin üretiminin devletin elinde olması gerekirken tek amacı daha fazla kar elde etmek olan şirketlerin elinde olması topluma refah sağlamak yerine toplumun refahını tehdit eder, doğaya zarar verir. 2014 yılında özelleştirilerek Limak-İçtaş ortaklığı olan YK Enerji şirketine devredilen bu ekonomik ömürleri bitmiş ve kapatılmaları gereken santraller için çevredeki birçok köy haritadan silinmiş veya yer değiştirilmiş, zeytincilik ve arıcılık başta olmak üzere tarım faaliyetleri kademeli olarak bitirilmiş ve bölge insanında görülen kanserden ölüm oranı artmıştır. Ayrıca özelleştirme sonucu sermayeye verilen doğal yaşam alanlarında tarım yapılmasının imkansız hale gelmesinin sonucunda kendi arazisinde üretim yapan köylüde üretim yapmayı bırakıp sermayenin fabrikalarında ucuz iş gücü olarak hayatını devam ettirmektedir ki bu fiili durumda bile sermaye ‘bölgede istihdamı artırdığını’ söylemektedir” ifadelerini kullandı.

Platform, “Köylerinde ranta dayalı madencilik faaliyeti istemeyen, ormanına, doğasına, havasına, suyuna, geleceğine sahip çıkan İkizköy halkının yanında olduğumuzu belirterek Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak Akbelen’e selam gönderiyoruz” sözleri ile direnişteki vatandaşlara selam gönderdi.

Evrensel