Ana Sayfa > Haberler > Erbaa Halkı Toprağına Sahip Çıkmakta Kararlı: ‘Verusa Erbaa’dan Defol, Siyanürlü Hayat İstemiyoruz’

Doğama Dokunma Platformu, Erbaa Boğalı ve Sakarat yaylalarında yapılmak istenen siyanürle altın işletmeciliği projesine karşı çıkmak için eylem düzenledi.

Tokat’ın Erbaa ilçesindeki Kelkit Havzası ile Boğalı ve Sakarat yaylalarında altın ve bakır çıkarma projesi yürüten Verusa Holding’in önünde eylem yapıldı. Erbaalılar, “Verusa Holding, Erbaa’yı terk et” diye slogan attılar.

Doğama Dokunma Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen, Tokat’ın Erbaa ilçesi Boğalı ve Sakarat yaylalarında yapılan siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı basın açıklaması yapan doğa ve yaşam savunucuları, “Bu talana asla izin vermeyeceğiz” dedi. Basın açıklamasında şunlar söylendi:

VERUSA HOLDİNG, ERBAA’YI TERK ET!

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı-Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Tokat İli Erbaa İlçesi’nde, Boğalı ve Sakarat Yayalaları’nda altın-bakır madeni aranması amacıyla Verusa Holding’e “Genel Arama Ruhsatı” verilmiştir. 19 Nisan 2020’de ruhsatını alan firma yaylalarımıza gelerek arama çalışmalarına başlamış ve kamuoyuna yaptığı açıklama ile 26 Haziran tarihinde yaptıkları ön araştırmada tonda 3,95-12,54 gram altın bulduğunu ve bu projenin ruhsatını da bu amaçla kurmuş oldukları Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’ne devrettiğini açıklamıştır. Şirket, o günden bu yana yaylalarımıza girmiştir ve araştırmalarına devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde her an sondaj makinalarını getirerek 20 bin dönüm alanda yaylalarımızı delik deşik etmeye başlayacak ve ardından da işletmeye geçerek, siyanür ve sülfürik asitlerle ve ağır metallerle yaylalarımızı, topraklarımızı, sularımızı zehirleyecektir.

Bizlerin doğup büyüdüğü Kelkit Havzası ve Boğalı Yaylaları binlerce yıldır insanlığa ve yörede yaşayan halka bereket sunmuştur. Yöremizin akciğerleridir. Yaz aylarında, mayıs ayından itibaren, yüzlerce yaylacı binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanı ile Boğalı ve Sakarat yaylalarına çıkar. Boğalı ve Sakarat Yaylaları Tokat ile Amasya illeri arasındaki yer altı ve yerüstü sularını besler. Civardaki köyler ve beldeler içme sularını bu yaylalardan alır. Kelkit ve Yeşilırmak bu yaylalardan gelen sularla beslenir. Bu yaylaların eteklerinde yer alan vadilerimiz sahip oldukları eşsiz topraklarla yüzlerce çeşit sebze ve meyve yetiştirilmekte ve hayvancılık yapılmaktadır. Yaylalarımızda ünlü Karayaka koyunu, bağlarımızda narince üzümü, tarlalarımızda çilek, bamya, fasulye, elma armut, şeftali, kiraz gibi her türlü sebze ve meyve yetiştirilir.

Kelkit Havzası

Bir ucunda Çerkezfındıcak köyü, diğer ucunda Tanoba Beldesi olan ruhsat alanının çok yakınında Ezebağ, Kozlu, Koçak, Keçeci, Kurtul, Kargın, Karaağaç gibi köylerimiz mevcuttur. Yerleşim yerlerine çok yakın olan siyanürlü-sülfürik asitli bir altın-bakır madeninin yaratacağı zararların neler olacağını anlamak için Ordu-Fatsa ormanlarında 5 yıl önce açılan siyanürlü altın madenine bakmak yeterlidir. Bölgemizde Niksar’da, Taşova’da, Amasya’da başka altın-bakır madeni projelerinin olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz. Kelkit havzamız büyük bir tehlike altındadır. Tüm yöre halkımızı, derneklerimizi, kurumlarımızı birlikte mücadele etmeye ve tüm bölge milletvekillerimizi talana ve yıkıma dur demek için de bizlerle birlikte olmaya çağırıyoruz. Bu topraklar hepimizin. Bu topraklarda kurdun, kuşun hakkı var. Bizler, o yaylaların ve vadilerin suyunu içmiş, yoğurdunu, üzümünü, çileğini yemiş olan evlatları olarak bu talana asla izin vermeyeceğiz. Buradan, Verusa Holding’in önünden Verusa’ya sesleniyoruz: Verusa Holding, Erbaa’yı Terket! Seni yaylalarımızda istemiyoruz! Senin pis işine, kirli altınına ihtiyacımız yok. Bizim yaylalarımız ve ovalarımızda yetişen ürünlerimiz bizim altınımızdır. Bize yeter!”

Doğama Dokunma Platformu: Tokat İli Dernekler Federasyonu (TOKDEF), Erbaa Dernekler Federasyonu (ERDEF), Tüm Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği (Tüm Tok Der), Karkın Köyü, Keçeci Köyü, Kuytul Köyü, Derbentçi Köyü, Erenli Köyü, Yenisu Köyü, Bayat Köyü, Ümük Köyü, Karataş Köyü Köylüleri.