Ana Sayfa > Bildiriler > Ekolojik yıkıma dur demek için yürüyen 8 kişi gözaltına alındı

Ekolojik yıkıma dur demek için yürüyen 8 kişi gözaltına alındı

26 Ekim’de yapılacak Ekoloji mitingine katılım için Kazdağları İstanbul Dayanışması’ndan 8 kişilik bir grup Ankara’ya yürüyüşleri sırasında gözaltına alındı.

Kazdağları İstanbul Dayanışması’ndan bir grup Kazdağları’nda ve ülkenin diğer yerlerindeki ekolojik yıkıma dikkat çekmek için 26 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilecek olan “İklim krizine ve ekolojik yıkıma DUR diyoruz” mitingine yürüyerek katılmak istedi. Dün Kazdağları’nda altın madencisi şirket tarafından yapılan doğa katliamını protesto ve şirketin izinlerinin yenilenmemesi için Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirilen eylemin ardından gece saatlerinde yürüyüşe başlayan 8 kişilik grup polis tarafından Maltepe’de durduruldu. Polis, “Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” yazılı tişörtlerle ve “Geleceğimiz ve Kazdağları için Ankara’ya yürüyoruz” yazılı pankartla yürüyen grubu gözaltına alarak Maltepe Küçükyalı Karakoluna götürdü. Geceyi karakol nezarethanesinde geçiren grubun bugün emniyette alınacak ifadenin ardından savcılığa çıkarılması bekleniyor.

GÖZALTINDAKİLERİN İSİMLERİ

Gözaltında bulunan Kazdağları İstanbul Dayanışması üyesi 8 kişinin adları şöyle: Murat Akbaş, Koray Türkay, kerem Gürsu, Onur Akceylan, Canan Hakko, Kaan Meriç, Cenk Usta, Eymen Demircan.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: YAŞAMI SAVUNMAK ENGELLENEMEZ!

Ekoloji Birliği 8 kişinin gözaltına alınmasını kınayan bir açıklama yaptı. Gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasal hakkın engellenmesi anlamına geldiğini belirten açıklamasında Ekoloji Birliği gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi. Ekoloji Birilği’nin açıklaması şöyle:

“GELECEĞİMİZ VE KAZDAĞI İÇİN YÜRÜYEN 8 ARKADAŞIMIZ GÖZALTINA ALINDI

KazDağı ve ülkemizin dört bir yanındaki doğa talanına karşı çıkmak, yaşam alanlarımızı şirketlerin talanından korumak, dünyayı felakete sürükleyen iklim krizine karşı ‘iklimi değil sistemi değiştir’ demek için 26 Ekim 2019 Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız “İklim krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR” mitingine katılmak üzere İstanbul’dan yürüyerek yola çıkan Kazdağları İstanbul Dayanışması üyesi arkadaşlarımız Maltepe’de gözaltına alındılar.

Arkadaşlarımız Murat Akbaş, Koray Türkay, Kerem Gürsu, Onur Akceylan, Canan Hakko, Kaan Meriç , Cenk Usta, Eymen Demircan halen Maltepe Küçükyalı Karakolunda gözaltında tutuluyorlar.

“Geleceğimiz ve Kazdağları için Ankaraya yürüyoruz” diyerek yola çıkan arkadaşlarımızın Anayasal haklarını kullanmalarına engel olmak tamamen hukuksuz bir uygulamadır. Bu hukuksuzluğu kınıyor ve arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

#YaşamıSavunmakEngellenemez

İklim Krizine Ve Ekolojik Yıkıma DUR Diyoruz!…

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.