Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: TÜMAD, Madra’yı terket, yaşam savunucuları yalnız değildir!

Ekoloji Birliği: TÜMAD, Madra’yı terket, yaşam savunucuları yalnız değildir!

TÜMAD AŞ’nin Balıkesir’de işlettiği ülkenin en büyük altın madenlerinden biri olan İvrindi ve Burhaniye sınırlarındaki altın madeni projesine “Vahşi madenciliğe hayır” diyerek tepki gösteren Ekoloji Birliği, maden şirketine “TÜMAD, Madra’yı terk et” diye seslenirken, “yaşam savunucuları yalnız değildir” ifadeleri ile de vahşi madenciliğe karşı yürütülen yöredeki mücadeleye de destek verdi.

Balıkesir’in İvrindi ve Burhaniye sınırlarındaki altın madeni projesi doğayı katlediyor. TÜMAD AŞ’nin Balıkesir’de işlettiği ülkenin en büyük altın madenlerinden biri olan İvrindi ve Burhaniye sınırlarındaki altın madeni projesine “Vahşi madenciliğe hayır” diyerek tepki gösteren Ekoloji Birliği, basın açıklamasında maden şirketine “TÜMAD, Madra’yı terk et” diye seslenirken, “yaşam savunucuları yalnız değildir” ifadeleri ile de Madra’daki vahşi madenciliğe karşı yürütülen yöredeki mücadeleye de destek verdi.

Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklamada “Madra Dağı Kaz Dağı’nın kardeşidir. Kaz Dağı’na ne kadar sahip çıkıyorsak Madra’ya da o kadar sahip çıkmalıyız. Ülkemizin her yanındaki hiçbir kamu yararı olmayan ve ekolojik yıkım ve talana yol açan tüm altın madeni projelerine karşı birlikte mücadele etmeliyiz” denildi. TÜMAD AŞ’nin Çanakkale Lapseki’de de altın üretimine başladığına dikkat çekilen Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında şu görüşler ifade edildi:

TÜMAD, MADRA’YI TERKET!

“İvrindi-Burhaniye projesinin ruhsat alanı 6.606,37 hektardır ve 7.902 futbol sahası büyüklüğündedir. ÇED raporuna göre işletmede saniyede 57 lt. su kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük projelerinden olan bu projede 4 adet cehennem çukuru öngörülmektedir. Bu çukurlardan çıkacak cevher siyanür ile işlemden geçtikten sonra 54 milyon m3 zehirli pasa dağları oluşturacaktır. Proje, Burhaniye’nin meşhur Düdüklü Suyu ve diğer su kaynaklarının üstündedir. Halihazırda faaliyete başlamış olan proje İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak yaylalarına kadar geniş bir alanı etkilemektedir.

Daha şimdiden binlerce hektar alanda ağaç kesimleri yapılmış, bölge ormansızlaştırılmış ve atık havuzlarının inşasına başlanmıştır. Gözlerden ırak olan projenin zararının boyutları olanaksızlıklar nedeniyle daha önce tespit edilememiş ve Kirazlı gibi kamuoyuna yansıtılamadığından bu projeye karşı kamuoyundan yeterince destek sağlanamamıştır. Oysa yıkımın boyutu daha şimdiden korkunç bir noktaya ulaşmıştır. Bölge milletvekillerini ve tüm kamuoyunu bu projeye karşı çıkmaya ve bölgede mücadele eden yaşam savunucularını itibarsızlaştırma ve karalama kampanyalarına karşı destek olmaya çağırıyoruz.”

Ekoloji Birliği konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, ayrıca “Bir yandan “Doğa Hakları” birimi kurup, doğa talanı projelerini izleyip karşı çıkarken, bazı milletvekilleri kendilerini iş makinalarının önüne atarken, diğer yandan madenci şirketleri makamlarında kabul edip “biz aslında madenciliğe karşı değiliz” deyip, doğa yıkım ve talanına karşı tutarlı bir politika izlemeyen ve yerellerdeki temsilcileri ile bu şekilde yanlış kararlara imza atan CHP’yi tutarlı bir politika izlemeye davet ediyoruz” ifadelerine de yer verdi.

BALIKESİR MADRA’DA DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR!

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberindeki heyet tarafından TÜMAD A.Ş.’nin İvrindi ve Burhaniye sınırlarındaki altın madeni projesine bir ziyaret gerçekleştirildi. Basında ve TÜMAD’ın sosyal medya hesaplarında da paylaşılan bu ziyaret aracılığıyla madene övgüler düzülerek proje aklanmaya çalışıldı. Bunun üzerine Burhaniye Çevre Platformu öncülüğünde, aralarında bileşenlerimizin de yer aldığı, Madra El Ele Platformu ve ayrıca diğer örgütlerin de desteği ile 38 örgüt, bu ziyareti eleştirerek proje hakkındaki doğru ve yansız bilgileri kamuoyu ile paylaştı ve altın madeni projesinin kapatılmasını istedi.

Aynı dönemde madenci şirketin ve/veya Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin kalemşörü olduğu anlaşılan bazı basın organlarında BURÇEP ve diğer imzacı yaşam savunucularını karalayan, asılsız iddialarla suçlayan ve hedef gösteren yazılar çıkmaya başladı.

Tüm bunlar çok bildik…Bergama’dan başlayarak, Kirazlı’ya kadar tüm altın madeni karşıtı ve diğer mücadelelerde yaşam savunucuları aynı şekilde suçlandı ve hedef gösterildi. Hatta öldürüldü. Paralı kalemşörlerin ve azmettiricilerin bu çabaları sonuçsuz kalacaktır. Çünkü yaşam savunucuları haklıdır.

TÜMAD A.Ş. Çanakkale Lapseki’de de altın üretime başlamış olup İvrindi-Burhaniye Projesi’nin ruhsat alanı 6.606,37 hektardır ve 7.902 futbol sahası büyüklüğündedir. ÇED raporuna göre işletmede saniyede 57 lt su kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük projelerinden olan bu projede 4 adet cehennem çukuru öngörülmektedir. Bu çukurlardan çıkacak cevher siyanür ile işlemden geçtikten sonra 54 milyon m3 zehirli pasa dağları oluşturacaktır. Proje, Burhaniye’nin meşhur Düdüklü Suyu ve diğer su kaynaklarının üstündedir. Halihazırda faaliyete başlamış olan proje İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak yaylalarına kadar geniş bir alanı etkilemektedir. Daha şimdiden binlerce hektar alanda ağaç kesimleri yapılmış, bölge ormansızlaştırılmış ve atık havuzlarının inşasına başlanmıştır. Gözlerden ırak olan projenin zararının boyutları olanaksızlıklar nedeniyle daha önce tespit edilememiş ve Kirazlı gibi kamuoyuna yansıtılamadığından bu projeye karşı kamuoyundan yeterince destek sağlanamamıştır. Oysa yıkımın boyutu daha şimdiden korkunç bir noktaya ulaşmıştır.

TÜMAD, MADRA’YI TERKET! YAŞAM SAVUNUCULARI YALNIZ DEĞİLDİR!