Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Torba Yasa Geri Çekilsin!

Ekoloji Birliği: Torba Yasa Geri Çekilsin!

Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nın yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Bugün bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, bir kez daha Torba Yasa’nın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Ekoloji örgütleri ve kamuoyunun gündeminde yoğun tepkilere ve eleştirilere konu olan tartışmalı Torba Yasa konusu yarın TBMM gündemine geliyor. Torba yasa ile getirilen “Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Torba Yasa ile 7 kanunda değişiklik yapılmasını öngörülüyor.

Bu Kanun Teklifi yasalaşırsa, enerji ve maden şirketleri dikensiz gül bahçesinde istedikleri gibi at koşturacak, verilen yeni teşvik ve desteklerle şirketlerin önündeki tüm hukuksal engeller kalkacak, doğanın talan edilmesinin de önü daha açılacak. Çünkü Kanun teklifini hazırlayanların komisyon toplantısında da belirttikleri gibi, şirketlerin çıkarına hazırlanan bu kanun teklifi ile şirketlerin önündeki son engeller de kaldırılıyor. Ekoloji Birliği, enerji ve maden şirketlerinin topraklarımızı yağmalamasına daha fazla imkan tanıyacak torba yasa teklifinin geri çekilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu. Ekoloji Birliği, yasa teklifinin tehlikelerini bir kez daha anlatarak, teklifin geri çekilmesini istedi.

ENERJİ VE MADEN TORBA YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLSİN

Teklifin yarın Meclis’te görüşülmesi öncesinde bugün yaptığı bir açıklama yapan Ekoloji Birliği bir kez daha Torba Yasa’nın geri çekilmesi çağrısında bulundu. Yasa teklifinin, enerji ve maden şirketlerine teşvik ve destekler sağlayacağını belirten Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, “Sermayeden değil, halktan yana, ekolojik dengeyi gözeten enerji ve maden politikası” uygulanması önerisinde bulundu. Özbucak, teklifin yasalaşması durumunda neler olabileceğini maddeler halinde sıraladı.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, AKP’li milletvekilleri tarafından sunulan ve yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayacak ‘Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin geri çekilmesini istedi. Teklifin yasalaşması durumunda enerji ve maden şirketlerinin kârlarına kâr katacaklarını belirten Özbucak, “Köylülerin tarlalarına el koyacaklar. Yasa teklifini hazırlayanların gerekçesinde yazdıkları ve Komisyon toplantısında da belirttikleri gibi şirketlerin önündeki son engeller de kaldırılıyor” dedi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak

SERMAYEDEN DEĞİL, HALKTAN YANA, EKOLOJİK DENGEYİ GÖZETEN POLİTİKA

Taslağın gündeme geldiği günden beri tüm maddelerini değerlendirerek tepki gösterdiklerini anımsatan Özbucak, görüş ve önerilerini TBMM Sanayi Komisyonu’na yazılı olarak da ilettiklerini de bildirdi. Özbucak, “Ülkenin ve halkın geleceğini yok eden, toprağımızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı, ormanlarımızı yok edecek olan bu yasa teklifi tartışmasız geri çekilmelidir. Sermayeden değil, halktan yana, ekolojik dengeyi gözeten enerji ve maden politikası. Torba yasa teklifini geri çekilmelidir” dedi.

Özbucak, teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda neler olabileceğini de maddeler halinde şu şekilde özetledi:

• Maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında da tesis kurmaları sağlanıyor.

‘BORCU YOKTUR’ YAZISI İSTENMEYECEK

• Maden şirketlerinden çeşitli işlemlerinde istenen ‘borcu yoktur’ yazısı istenmeyerek, kamu alacaklarının takibinden vazgeçiliyor.

LASTİK YAKMA ‘TEMİZ ENERJİ’ SAYILIP TEŞVİK EDİLECEK

• Havaya bir sürü kimyasal ve zehirli gaz salan, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri, orman ürünlerini ve çöpü yakarak elde edilen enerji ‘yenilenebilir’ sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallarının önü daha da açılıyor.

HES’LER ve JES’LERİN SAYISI ARTACAK

• Bugüne kadar güç sınırı olmaması nedeniyle sayısı oldukça fazla şirkete destek sağladığı bilinen ve şirketlere sermaye aktaran ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM)’ kapsamı daha da fazla genişletiliyor. YEKDEM ile Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artışına neden olunuyor.
  • Cumhurbaşkanı izni ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi kurumlar tarafından daha önce yurtdışında kurulmuş olan şirketlere, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’ndan muaf olmak üzere, yurtdışına yönelik çalışmak amacıyla, her türlü denetimden uzak, yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor.
  • Enerji üretim tesisleri için gereken taşınmazlar daha önce Maliye Bakanlığı tarafından kamulaştırılırken ve kamu yararı kararı alınması gerekirken yetki EPDK’ya veriliyor, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak olanağı sağlanıyor ve halkın, köylünün topraklarının sermayeye peşkeş çekilmesi süreci daha da hızlandırılıyor.
  • Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kâr elde etmeleri sağlanıyor.
  • Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor.
  • Jeotermal alanların ihale bedellerinin taksitlendirilmesi sağlanarak JES’lerin sayıca daha fazla artmasının önü açılıyor.”

Açıklamasında torba Yasa ile getirilen Kanun teklifi ile maden ve enerji şirketlerine daha fazla teşvik verilerek daha fazla kıyak getirildiğini ifade eden Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Özbucak, “Bu nedenle ülkenin ve halkın geleceğini yok eden, toprağımızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı, ormanlarımızı yok edecek olan bu yasa teklifi tartışmasız geri çekilmelidir” dedi.