Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Siyanürcü şirketin ruhsatları iptal edilsin, çevre ve insana verdiği zarar nedeniyle yargılansın!

Ekoloji Birliği: Siyanürcü şirketin ruhsatları iptal edilsin, çevre ve insana verdiği zarar nedeniyle yargılansın!

Şebinkarahisar ilçesinde perşembe akşamı Nesko Madencilik AŞ’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, şirketin ekoyıkım suçlusu olduğunu belirterek, daha önceden de benzer suçları olan şirketin ruhsatlarının iptal edilerek yargılanması için ilgilileri göreve davet etti.

Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde perşembe akşamı Nesko Madencilik AŞ’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı’na ulaştı.

Yedikardeş Köyü’nde bulunan dereden Kılıçkaya Barajı’na kadar ulaşan siyanür atığı, Yedikardeş Köyü’ndeki bahçeleri kullanılamaz duruma getirdi. Köyün dere kenarındaki bahçelerini kaplayan kimyasal atıklar yakınlardaki Kılıçkaya Barajı’na da ulaşırken köylüler şu ana kadar hiçbir yetkilinin gelmediğini, kaderleriyle baş başa kaldıklarını söyleyerek isyanlarını dile getirdiler: “Cevher zenginleştirmede kullanılan kimyasal maddelerle kirlenmiş çamurlar köyümüzün altındaki dereye aktı. Derenin etrafındaki bütün bağımız bahçemiz mahvoldu.”

Gelişmeler üzerine konuya ilişkin açıklama yayımlayan Ekoloji Birliği, Şirkete ait söz konusu tesislerde daha önce de kaza meydana geldiği ve balık ölümleri yaşandığı hatırlatarak “şirketin ruhsatlarının iptal edilerek yarattığı ekolojik yıkım nedeniyle cezalandırılması” çağrısında bulundu. Zehirli kimyasalların etrafa yayıldığı tarlalara, baraj gölünde ve bağlı olduğu Kelkit Çayı’nda hangi canlılara, kaç tane  balığa zarar verdiği henüz bilinmediğini ifade eden Ekoloji Birliği, “Söz konusu şirketi kazalarının yanı sıra emek sömürüsünden de iyi tanıyoruz. 2019’da Gümüşhane’de, 2020’de Yenice’deki madenlerinde maaşlarını aylardır alamayan işçiler işi bırakarak haklarını almak için direniş gerçekleştirmişti” vurgulamasıyla, “ekokırım suçlusu” olarak tanımladığı şirketin yargılanması için ilgili kurumları göreve davet etti.

Ekoloji Birliği‘nin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

ŞİRKETİN RUHSATLARI İPTAL EDİLSİN, EKOLOJİK YIKIMDAN YARGILANSIN

Basında yer alan haberlere ve yerelden aldığımız bilgiye göre, Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi’nin Yediparmak Köyü yakınlarında faaliyet gösteren NESKO Madencilik A.Ş.’ye ait “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” nin atık barajı çöktü ve kimyasallarla yüklü atıl su ve çamurlar Kılıçkaya Barajı’na kadar ulaştı. Maden kazası, KIlıçkaya Barajı’nın bağlı olduğu Kelkit Çayı ve Ovası’nı tehdit ediyor.

1992 yılından beri farklı madencilik firmaları altında faaliyet göstermekte olan “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” 2006 yılında Nesko Maden Tic. ve San. A. Ş.’ye devrolmuş. Şirketin “Çevre Etki Değerlendirme Süreci” incelendiğinde şirket kapasite artışı, atık havuzları ve zenginleştirme tesisleri için çoğunlukla “ÇED Gerekli Değildir” kararları ile yol almış ve gönlünce büyümüş.

Şirketin halihazırda da bu ay ÇED sürecini başlattığı kapasite artışı ve 2020’de başlattığı ve henüz sonuçlanmayan bir atık havuzu projesi var.

Şirketin halihazırda Bakanlığa sunduğu Atık Barajı Proje Tanıtım Dosyasında “Maden Atığı Bertaraf (Atık Barajı) tesislerinden 3 tanesi doluluk oranına ulaşmış ve bir tanesi halihazırda kullanılmakta olup, atık depolama alanının dolması durumunda kullanılmak üzere ilave Maden Atığı Bertaraf (Atık Barajı) Tesisine ihtiyaç duyulmaktadır.” denilmektedir. Yine şirketi Zenginleştirme ile ilgili daha önceki dosyasında da eski atık barajlarının kret (üst) kotları yükseltilerek ilave atık alanları kazanılmış.

Şirketin dosyasında yer alan bilgilere göre zenginleştirme flotasyon teknolojisi ile yapılmakta ve bu süreçte Silikat, Silis (Na2SiO3), Çinko Sülfat ZnSO4, Sodyummetabisülfit, Kireç Ca(OH)2, Polielektrolit SPP-508, Aerofloat 242, Metilizobutilkarbinol MIBC, Sülfürik Asit, Kostik bulunmaktadır. Başka bir deyişle çöken atık barajında bu kimyasallar bulunmaktadır.

Haberlere göre şirket “can kaybı” yoktur diyor…Zehirli kimyasalların etrafa yayıldığı tarlalara, baraj gölünde ve bağlı olduğu Kelkit Çayı’nda hangi canlılara, kaç tane balığa zarar verdiği henüz bilinmiyor.

EKOKIRIMCI ŞİRKETİ DAHA ÖNCEDEN EMEK SÖMÜRÜSÜ İLE DE BİLİYORUZ

Şirkete ait söz konusu tesislerde daha önce de kaza meydana geldiği ve balık ölümleri yaşandığını biliyoruz. Şirketin ayrıca Trabzon Yomra-Sürmene Maden İşletmesi, Balıkesir İvrindi Cevher Zenginleştirme Tesisi, Çanakkale Yenice Maden İşletmesi, Çanakkale Kocayayla Maden Ocağı var.

NESKO’nun bağlı bulunduğu Yıldız Holdingin Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerinin atık barajındaki 7 Mayıs 2011’deki yıkılma sonrası tonlarca siyanürlü atık suya ve toprağa karışmış, siyanür zehirlenmeleri yaşanırken, çok sayıda da hayvan telef olmuştu. Gümüşhane’deki maden ocağında temmuz 2020’de atık borusu patlamış ve şirket Valilik tarafından 400 bin TL para cezasına çarptırılmıştı.

Söz konusu şirketi kazalarının yanı sıra emek sömürüsünden de iyi tanıyoruz. 2019’da Gümüşhane’de, 2020’de Yenice’deki madenlerinde maaşlarını aylardır alamayan işçiler işi bırakarak haklarını almak için direniş gerçekleştirmişti.

Maden kazaları ve işçi grevleri ile ünlü olan doğa ve emek düşmanı şirketin faaliyet ruhsatlarının iptal edilmesi ve kazanın yol açtığı zararın araştırılması ve yarattıkları ekolojik yıkımlardan dolayı cezalandırılması konusunda tüm ilgili resmi kurumları göreve çağırıyoruz!

MİMLİ ŞİRKETİN FAALİYET RUHSATI ACİLEN İPTAL EDİLSİN!
EKOKIRIM SUÇLUSU ŞİRKET YARGILANSIN!

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top