Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Sinop ve Akkuyu Nükleer Santral Projeleri Derhal İptal Edilsin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Japonya ile yürütülen Sinop Nükleer Enerji Santrali çalışmasının durdurulacağına ilişkin yapılan açıklamanın ardından, Ekoloji Birliği de bugün bir basın açıklaması yaptı. Ekoloji Birliği, yaptığı açıklamasında “Nükleer Enerji sevdası ve macerasından tamamen vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, Sinop ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projelerinin derhal iptal edilmesi”ni istedi.

Dönem sözcüleri Coşkun Özbucak ve Süheyla Doğan tarafından Ekoloji Birliği adına bugün yapılan basın açıklaması şöyle:

“Sinop Nükleer Santral Projesi maliyetinin ilk tahminlerin yaklaşık iki katına çıkarak 40 milyar doların üzerine yükselmesi nedeniyle ekonomik gerekçelerle durma aşamasında olduğu bilinmekteydi. Bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’da yaptığı açıklamalarla teyit edilmiş oldu.

Sinop Nükleer Santralı; Sinop-Kastamonu-Çankırı Çevre Düzeni Planı içerisinde gizlenmeye çalışılan hukuken sakat başlayan bir proje olup, henüz inşaatı başlamadan proje alanında yaşanan ağaç kıyımı ile de tüm bir ekosistem üzerinde çok büyük bir stres yaratmıştır.

Sinop Nükleer Santralı Projesi için tahsis edilen alanın tamamı Devlet Ormanı (endüstriyel orman) olup, Sinop Nükleer Santralı ÇED raporlarında yer alan inşaat aşaması ve işletme aşaması bilgilerini kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak isteriz;

Proje için ayrılan alanın büyüklüğü 10,1 milyon metrekare,
İnşaat aşamasında yapılacak kazı miktarı 32, 6 milyon metreküp,
Günlük soğutma suyu miktarı 28 milyon metreküp,
Şu ana kadar inşaat alanı olarak belirlenen orman arazisinden kesilen ağaç sayısı yaklaşık 650 bin adet.
Kullanılmış nükleer yakıt, Türk Devletinin kapsamında yer alan nihai depolama alanına transfer edilecektir,
Ayrıca işletme aşamasında katı, sıvı ve gaz radyo aktif atıkların ortama salınacağı de ÇED raporunda belirtilmektedir

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında elektrik üretim kurulu kapasitemizin yıllık artış oranı tüketim artışından fazla olup, son üç yıldır arz fazlası olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının raporlarında da açıkça görülmektedir. Ayrıca nükleer enerji için verilecek ABD Doları cinsinden piyasa fiyatlarının 2-3 katı üstünde olan sabit fiyatlı alım garantileri nedeniyle halkımızın ucuz ve kaliteli enerji ihtiyacının karşılanması da mümkün değildir.

Sinop Nükleer Santralı Projesi’nin durma noktasına gelmesi ile Hükümetin (Cumhurbaşkanının) Akkuyu Nükleer Santralı Projesi’nde yaşanan ekonomik sıkıntıları aşmak için uluslararası destekle, projeye yabancı ortak ve sermaye arayışı da hızlanmıştır.

Ekoloji Birliği olarak, başta ülkemizde olmak üzere dünyanın hiç bir yerinde nükleer santral istemediğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Sinop ve Akkuyu Nükleer Santral Projeleri kesin olarak iptal edilene kadar, halkımızın desteğini alarak, demokratik ve hukuki haklarımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Geçtiğimiz günlerde zemininde çatlak oluştuğu ortaya çıkarılan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali