Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Savaşlar da ekolojik bir yıkımdır! Barış, hemen şimdi!

Ekoloji Birliği: Savaşlar da ekolojik bir yıkımdır! Barış, hemen şimdi!

Son günlerin gündemindeki savaşı tahrik eden diplomasi dilini eleştirerek bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, “Savaş değil, barış daha fazla cesaret ister” dediği açıklamasında “Covid-19 pandemisi 1 milyondan fazla canı aramızdan almışken, savaş yanlısı politikalar bu yüzyılın en büyük çılgınlığı olacaktır” dedi.

Son günlerin gündemindeki savaşı tahrik eden diplomasi dili ve savaş yanlısı politikaları eleştiren Ekoloji Birliği, “Savaş değil, barış daha fazla cesaret ister” dedi. Kovid-19 pandemisinin tarihi bir uyarı anlamında anlaşılması gerektiğini vurgulayan Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında, “Kovid-19 pandemisi 1 milyondan fazla canı aramızdan almışken, daha fazla ölüm yaratacak, acı ve gözyaşına neden olacak savaş yanlısı politikalar bu yüzyılın en büyük çılgınlığı olacaktır” ifadeleri yer aldı. Ekoloji Birliği‘nin açıklamasının tamamı ise şöyle:

YERYÜZÜNÜN KANLI TARİHİ

Yaşamın bulunduğu tek gezegen olarak bilinen Dünya, tüm canlıların ve insanlığın bir arada ortak bir yaşam sürdüğü evrendeki tek ortak evdir. Bu gerçeğe rağmen, izlenen yanlış politikalar ve emperyalist çıkarlar yüzünden tarih boyunca acı, kan ve gözyaşı bu evde yaşayabilmenin bedeli oldu. İnsanlık, tarihinin 3/2 sini savaşlarla geçirdi. Bir kıtadan diğer kıtaya yeryüzü kana bulandı.

Savaş Tarihi’nin en korkunçlarından birisi, insanlık adına bir utanç belgeseli sayılması gereken 2. Dünya Paylaşım Savaşı oldu. İnsanlık, geçtiğimiz yüzyılın daha başında bu savaş ile karşı karşıya geldi. Bu paylaşım savaşının yarattığı yıkım, öylesine korkunç ve büyüktü ki yeryüzü adeta bir kan deryasına dönüştü. Sonra tam da “artık devletler bu vahşetten gerekli dersleri almıştır, o kara günler bir daha yaşanmaz” derken, bu kez de bölgesel savaşlar dünya savaşlarını aratmaz oldu.

BARIŞ, HEMEN ŞİMDİ

Bugün ise yeni bir yüzyıla daha adım atarken, ne yazık ki kin ve nefret söylemli diplomasi dilinin ve savaş tahrikçisi politikaların yine ve hâlâ varlığını görüyoruz. Emperyalistlerce geçtiğimiz yüzyıldan bugünkü kuşaklara miras diye bırakılabilen barış değil, estirilen savaş rüzgarları.

Son dönemde Ortadoğu’dan Afrika’ya yayılan savaşlara yanı başımızda Ermenistan-Azerbaycan savaşı da eklendi. Ermenistan ve Azerbaycan halklarının birbiriyle kardeşçe yaşama hakları, emperyalistlerin ve işbirlikçi iktidarların paylaşım ve egemenlik politikaları nedeniyle ellerinden alınmak isteniyor. Halklar savaş değil, birlikte barış içinde bir arada yaşamak istiyor. Halklara rağmen egemenlerce uygulanan savaş politikaları, Ermeni ve Azeri halklarını birbirine kırdırmaya çalışıyor.

SAVAŞ AYNI ZAMANDA EKOLOJİK YIKIMDIR

Savaşlar yalnız insanları yok etmiyor, ekolojik bir yıkıma da yol açıyor. Bombalanan, yakılan yıkılan şehirler, ormanlar, tarlalar, su kaynakları… Bu süreçte yok olan yaban hayat ve biyoçeşitlilik. Yaşanılan iklim değişikliği nedeniyle iklim krizi geri dönülmez noktalara gelmişken, bir de bu yıkıma savaşın neden olduğu ekolojik krizin de eklenmesi ile kriz katmerlenerek büyüyor.

Her geçen gün etkisini daha da hissettiren iklim krizinin, tüm dünyayı etkisi altında tutan Kovid-19 pandemisine yol açtığı bilimsel araştırmalarla ortaya konuldu. Kovid-19 pandemisi bizlere tarihi bir uyarıdır. Pandemi bir milyondan fazla insanı aramızdan almışken, daha fazla ölüm yaratacak, acı, kan ve gözyaşına neden olacak savaşların çığırtkanlığını yapmak, bu yüzyılın en büyük çılgınlığı demek olacaktır.

SAVAŞ DEĞİL, BARIŞ DAHA FAZLA CESARET İSTER

İklim krizi ve pandemi günlerinde doğanın insanlığa verdiği mesajı iyi okuyabiliyorsak, dünyaya hakim olan savaş çığırtkanlığına acilen karşı çıkmamız ve barışı cesaretle savunmamız gerekir. Başlı başına bir yıkım olan savaşların aynı zamanda ekolojik bir yıkım da olduğunun farkında olarak, tüm dünyada, Orta Doğu’da ve yanı başımızda Azerbeycan ve Ermenistan’da savaşa karşı çıkıyoruz.

Ekoloji Birliği olarak, yaşamı ve barışı ısrarla savunuyoruz.

YAŞASIN DÜNYA HALKLARININ KARDEŞLİĞİ!