Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Saldırının failleri ve azmettiricileri bulunarak yargılansın

Ekoloji Birliği: Saldırının failleri ve azmettiricileri bulunarak yargılansın

Aydın Çine’de madene karşı mücadele eden köylülerin üzerine ateş açılması olayı yurt genelinde büyük öfke ve tepki yarattı. Olayın duyulmasının ardından basın ve kamuoyuna açıklama yapan Ekoloji Birliği, olayın failleri ile azmettiricilerin bulunması ve yargılanmasını isterken, saldırıya uğrayan Coşkun ailesinin yalnız olmadığını vurgulayarak, doğayı ve yaşamı savunma mücadelesinin baskı ve saldırılarla asla durdurulamayacağını vurguladı.

Aydın Çine’de madene karşı mücadele eden köylülerin üzerine ateş açılması olayı yurt genelinde büyük öfke ve tepki yarattı. Olayın duyulmasının ardından basın ve kamuoyuna açıklama yapan Ekoloji Birliği, olayın failleri ile azmettiricilerin bulunması ve yargılanmasını isterken, saldırıya uğrayan Coşkun ailesinin yalnız olmadığını vurgulayarak, doğayı ve yaşamı savunma mücadelesinin baskı ve saldırılarla asla durdurulamayacağını, aksine daha da kararlı hale getirerek yükselteceği açıklamasında bulundu.

Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında ekoloji mücadelesi, doğa ve yaşamı savunucularına yönelik bu saldırıların ilk olmadığı ve devam ettiğini belirtilerek, bunun ardında iktidar politikalarının hukuksuzluğu meşru bir hale getirerek şirketlerin mafyavari yöntemlere özendirilmesinin yattığı vurgulandı. Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle:

DOĞAYI VE YAŞAMI SAVUNANLAR YALNIZ DEĞİLDİR!

Aydın İli, Çine İlçesi’nin Topçam Köyü’nde yaşayan Coşkun çiftinin üzerine dün akşam saatlerinde ateş açıldı. Coşkun çifti kaçarak canını zor kurtardı. Cennet Coşkun’un kaçarken yolda baygınlık geçirdiği öğrenildi.

Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, Coşkun ailesinin kayalıkların altında sığınıp korkuyla kurtarılmayı beklerken ateş edenlerin farlarını söndürdükleri araçlarıyla konvoy halinde Çine’ye doğru gittiklerini belirtti. Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu’ndan Av. Hicran Danışman, olay mahalline giderek Coşkun ailesiyle ve jandarmayla görüştük. Av. Hicran Danışman’ın verdiği bilgiye göre; Coşkun ailesi evlerinin 60 metre yakınında bulunan ve yaşam alanlarını bozan/yok eden madene karşı uzun zamandır mücadele etmeleri nedeniyle Eysim maden şirketi tarafından ‘sizleri öldürürüz, bunlar daha iyi günleriniz, taşerona verelim de görün bakalım daha başınıza neler gelecek’ diye tehdit ediliyordu.

Çine’de Madran Dağı’nda bulunan maden ocakları nedeniyle bölgede büyük bir ekolojik yıkım yaşanıyor ve maden ocaklarında çalışan işçiler maden hastalığı slikozis nedeniyle yaşamlarını kaybediyor. Ekoloji Birliği bileşeni olan Bölgedeki çevre platformlarımız bu madenlere karşı yıllardır mücadelelerini sürdürüyor.

SALDIRILAR İLK DEĞİL, FAİLLER VE AZMETTİRİCİLER BULUNARAK YARGILANSIN

Ali-Aysin Büyüknohutçu çifti cinayetinin ardından 4 yıl geçti ama hala adalet sağlanamadı

Ülkemizde ekoloji aktivistlerine yönelik saldırılar ve faali meçhul(!) cinayetler devam ediyor… Karadeniz Sahil Yolu için hukuk mücadelesi veren Cihan Eren, yine Karadeniz’in doğasını savunan Metin Lokumcu, Akdeniz’in dağlarındaki mermer ocaklarına karşı mücadele eden Ali-Aysin Büyüknohutçu dostlarımız gerek devlet gerek maden mafyası tarafından katledildiler. Gerçek sorumluları ve azmettiricileri hala bulunamadı ve olayların üstü örtülmeye çalışılıyor. Yıllardır süren adalet arayışından hala bir sonuç alınamadı.

Av. Hicran Danışman, “jandarma öğle saatlerine kadar bölgede henüz olay yeri incelemesi gerçekleştirmedi. Delillerin karartılmaması için köylüler olay yerini kendi olanakları ile korumaya çalışıyor. Ortada adam öldürmeye teşebbüs gibi ağır bir suç var. Ancak bu ağır suçla aynı ağırlıkta bir delil toplama girişimi maalesef görmüyoruz. İstedikleri kadar çarpıtmaya çalışsınlar, gerçeklerin üzerini örtemeyecekler, izin vermeyeceğiz” dedi. Yerel basında maden şirketinin sponsor olduğu yerel basın tarafından çıkartılan haberlerde de olayın saptırılarak verilmeye çalışıldığı görülüyor.

Kolluk kuvvetlerini deliller karartılmadan acilen olay yeri incelemesi yapmasını, hukuk sisteminin gerçek failleri ve azmetticileri bulup hızlıca yargılamasını ve gerekli cezaya çarptırmasını istiyoruz. Olayın aydınlanması için elimizden geleni yapacağız.

Yaşam savunucuları yalnız değildir! Coşkun ailesinin yanındayız!

GERÇEK FAİLLER VE AZMETTİCİLER ACİLEN BULUNSUN VE YARGILANSIN!

EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLAN MADEN OCAKLARI ACİLEN KAPATILSIN!