Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği ekokırıma karşı ortak hareket edecek

Ekoloji Birliği ekokırıma karşı ortak hareket edecek

Ekoloji Birliği, ekolojik tahribata karşı yeni mücadele hattını belirlemek için Diyarbakır’da bir araya geldi. Açıklamada “Ekolojik tahribata karşı her direniş ve mücadelenin yanında olacağız” denildi.

Ekoloji örgütleri, AKP’nin inşaat, baraj ve maden işletmeleri izinleriyle ortaya çıkan ekolojik tahribatlara karşı yeni bir mücadele hattını belirlemek için 11-12 Mayıs’ta Diyarbakır’da düzenlenen konferans ile bir araya geldi. ÇandAmed’de 12 Mayıs pazar günü basına kapalı olarak yapılan konferansta yurt genelindeki ekolojik tahribatlara ilişkin mücadele yöntemleri tartışıldı.

“TAHRİBATIN OLDUĞU HER YERDE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Ekoloji Birliği’nin bileşenlerinden Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, konferansın önemine ve bölgede yaşanan ekolojik-kırıma tahribatlara ilişkin konuştu.

Ekoloji Birliği’nde 86 ekoloji örgütünün yer aldığına dikkati çeken Eryılmaz, konferansın Diyarbakır’da  yapılmasının ana nedeninin bölgedeki ekolojik yıkıma dikkat çekmek olduğunu belirtti.  Eryılmaz, burada yürütülen ekolojik mücadelenin savaş mantığıyla bastırıldığını yaptıkları toplantı için bile bölgenin zırhlı araçlarla ablukaya alındığını söyledi.

GÜVENLİK BARAJLARI

Barajlar, HES’ler, madenler gibi bütün şeylerin her yerde ekosisteme etki ettiğini belirten Eryılmaz, “güvenlik” adı altında yapılan barajların ekosistemi tamamen ortadan kaldırdığını söyledi. Kurulmaması gereken yada kurulmasına ihtiyaç olmayan yerlerde böyle barajların kurulmasının ciddi şekilde ekosistemi bozduğunu ifade eden Eryılmaz, “Biz ekoloji mücadelesi yürütenler barajlara karşıyız. Çünkü suyun kendi doğallığında, ekosisteminde akması ve varacağı yere varması lazım. O zaman denge oluşuyor” diye konuştu.

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü ve BURÇEP YK Üyesi Süleyman Eryılmaz

ORMANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI

Eryılmaz, iklim krizi ile baş başa olunduğunu belirterek iklim krizinin sadece yoksulların değil, kapitalistlerin kendilerini de yok edecek sorun olduğunu ifade ederek, “Ormanlar ise su varlıkları alanlarıdır. Ormanları yok ederseniz suyu da yok etmiş oluyorsunuz. Sadece ağaçları, içerisinde yaşayan canlıları değil -zaten onları katletmek ciddi bir kırım, biz buna ekokırım diyoruz’ ormanları da yok ederseniz, bu durum zengin gibi görünen Türkiye coğrafyasındaki su varlıklarının ciddi bir şekilde yok olması demektir” dedi.

‘EKOLOJİK TALANA KARŞI MÜCADELE BÜYÜYOR’

Ekoloji Örgütleri’nin kendilerini ifade etmelerinin ve mücadele geliştirmelerinin 5-10 yıllık bir sürece dayandığını ancak son yıllarda görünür olduğunu dile getiren Eryılmaz, “Hakkari’de bir nöbet var. 5 yıl önce, 2 yıl önce böyle bir mücadelenin olabileceğini düşünemiyordum. Kürt illerinde böyle bir mücadele büyüyor. Bizim tek sorunumuz bu küçük küçük çoban ateşlerini bir araya getirip koordinasyonunu sağlamak. Bunu becermek için Ekoloji Birliği oluşturuldu. Diyarbakır’daki toplantı Kürt illerindeki ekoloji hareketlerini daha da fazla harekete geçirecektir” diye konuştu.

EkolojiHaber

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.