Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Beyza hocamız serbest bırakılsın; Ekolojistler susturulamaz!

Ekoloji Birliği: Beyza hocamız serbest bırakılsın; Ekolojistler susturulamaz!

Önce gözaltına alınan, ardında tutuklanan Prof. Dr. Beyza Üstün ile ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği, “Beyza hocamız serbest bırakılsın! Ekolojistler susturulamaz!” dedi.

Prof. Dr. Beyza Üstün’ün gözaltına alınarak tutuklanması ile ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği, “Beyza hocamız serbest bırakılsın! Ekolojistler susturulamaz!” dedi. Ekoloji mücadelesine hem akademik anlamda hem de aktivist olarak çok büyük emek veren Prof. Dr. Beyza Üstün’e yapılan uygulamanın kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada; “Ülkemizde adaletin kalmadığını zaten biliyorduk. Ancak bu denli haksız gözaltı ve tutuklama, yapılan bu uygulama ile tüm yaşam savunucularına gözdağı verilmeye çalışılmakta olduğunu göstermiştir. Mücadelemiz tüm baskılara karşın devam edecektir” şeklinde tepkisini ifade etti.

Ekoloji Birliği, bu haksız tutuklamayı kınarken, yapılan bu uygulama hakkında kafa karışıklığı yaratılarak tamamen meşru bir mücadele olan ekoloji mücadelesi hakkında kamuoyunda algı değişikliği yaratılmak istendiği değerlendirmesinde bulundu. Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle:

EKOLOJİSTLER SUSTURULAMAZ!

Birkaç gün önce gözaltına alınan Beyza Hocamız ne yazık ki tutuklandı. Ekoloji mücadelesine hem akademik anlamda hem de aktivist olarak çok büyük emek vermiş olan Prof. Dr. Beyza Üstün’e yapılan bu uygulama kabul edilemez. Ülkemizde adaletin kalmadığını zaten biliyorduk. Ancak bu denli haksız gözaltı ve tutuklama, yapılan bu uygulama ile tüm yaşam savunucularına gözdağı verilmeye çalışılmakta olduğunu göstermiştir. Mücadelemiz tüm baskılara karşın devam edecektir.

“Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu” kurucularından olan Beyza Hocamız özellikle HES’lere karşı verilen mücadelede hepimize önder oldu. Kendisine ülkenin neresinde ihtiyaç duyulduysa oraya gitti. Kazdağları köylerinde kadınlarla suyu konuştu, altın madenciliğinin sularımıza vereceği zararları anlattı. Munzur’da, Fatsa’da, Artvin’de, İstanbul’a, her yerde mücadele eden halk ve yaşam savunucuları ile birlikte idi.

Ekolojik krizin kapitalist sistem ile bağını kurarak bizlere içinde bulunduğumuz kriz koşulların nedenlerini yalın ve bilimsel dili ile anlattı ve ışık tuttu. Ekolojik krizle baş etmenin tek yolunun dayanışma ve örgütlenme olduğunu her zaman, bıkmadan, usanmadan anlattı.

Öğrencilerine ve yaşam savunucularına sermayenin kendi krizinden çıkmak için enerji politikaları üzerinden doğayı kendi sermaye birikim içine çekmeye çalıştığını anlattı.

“Kadının kendi bedeni ile olan ilişkisi aslında doğa ile olan ilişkisidir. Ekoloji, tüm canlıların yaşam ağıdır. Kadın bu ekolojik ağın süreçlerini bütünüyle yaşıyor” diyerek ekoloji mücadelesinde her zaman en önde olan kadınlara omuz ve güç verdi.

Milletvekili olarak siyasete de girdi ancak siyasi kimliği hiçbir zaman bilimden ve ekolojiden yana duruşunun önüne geçmedi. Biz onu hep Beyza Hocamız olarak bildik. Çoğumuzun hocası, yol göstericisi, omuzdaşı, yoldaşı olan Beyza Hocamız acilen serbest bırakılmalıdır.

BEYZA ÜSTÜN YALNIZ DEĞİLDİR!
EKOLOJİSTLER SUSTURULAMAZ!