Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Afetlerin nedeni rantçı politika ve ihmaller

Ekoloji Birliği: Afetlerin nedeni rantçı politika ve ihmaller

Ekoloji Birliği (EB) tarafından son yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketi ile ilgili bir basın açıklaması yayınlandı. Açıklamasında yaşanan felaketin nedeninin uygulanmakta olan rant politikaları ve buna dayalı olarak oluşan ihmaller olduğunu ifade eden Ekoloji Birliği, uygulanmakta olan çevreye yönelik saldırgan politikaları nedeniyle de siyasi iktidarı eleştirdi.

Ekoloji Birliği tarafından bugün yapılan basın açıklaması şöyle:

“İklim değişikliği yanında rantçı politikalar ve ihmaller nedeniyle doğal afetler felaket haline dönüştü. Ankara, İstanbul gibi şehirlerimiz yerel ve genel yönetimlerin sorumsuzluklarından dolayı en küçük bir yağışta yaşanmaz hale geliyor. Seller nedeniyle ölümler oluyor, maddi kayıplar yaşanıyor. Yönetenler de utanmadan sorumluluğu Allah’a havale edebiliyor. Trabzon Araklı’da yaşanan felaket sonrası Tarım ve Ormancılık Bakanı Pakdemirli, 4 kişinin öldüğü, 6 kişinin de kayıp olduğu sel ve heyelan için “Uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi, nereden ne olacağını da bilemiyorsunuz” diyor. Uyarı da yaptıklarını belirterek sorumluluktan kurtulduğunu sanıyor.

Trabzon Araklı’daki felaket mahalleri yok etti. 7 Can aldı. Soruna sonuçtan bakma alışkanlığı gelenekleşti. Oysa felaketin ortaya çıkışı HES’in borusunun patlaması sonucu barajın sel sularına eklenmesi nedeniyle oldu. Yine özellikle 17 yıldır hızlandırılan doğanın metalaştırılmasına yönelik çalışmalar; enerji, maden gibi alanlardaki şirketlerin kazançlarına kazanç sağlama politikalarının uygulanması, yeni imar planı ile yasadışı, kuralsız betonlaştırmaların affedilmesi bugünkü felaketlerin nedenlerinden sadece bir kaçını oluşturmaktadır.

Artvin, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun illerinde yaşanan sel felaketleri unutulmadı. Her sel sonrası aynı cümleler kullanılıyor. Oysa nedenleri biliniyor ama bundan söz edemiyorlar. Doğayı sermaye için rant alanı haline getirenler, HES, taş ocakları, maden alanları ile ormanları, tarım arazilerini yok edenler, yok edilmesine izin verenler sorumluluktan kurtulamaz. Karadeniz’de gözükmeyen hortum olağanlaştırıldı. Sık sık görülen hortumların nedeninin iklimin değişmesinin nedeni olduğunu hepimiz biliyoruz.

Sonuç olarak; özellikle yerel ve merkezi yönetim yaşanan felaketlerin sorumluluğundan kurtulamaz. Şirketlerin doğayı, yaşam alanlarını yağmalarına yönelik ön açıcı yasa değişiklikleri yanında “ben yaptım oldu” anlayışına olanak tanıması can ve mal kayıplarına neden oluyor. Bu felaketler sonunda bir yerel ya da merkezi yönetimden sorumluluk hissedip istifa eden de olmuyor. Yaşanan felaketleri “Allah’ın işi” olarak niteleyenlerden de başka bir tutum beklemiyoruz.

Ekoloji Birliği olarak; felakete neden olanların göz ardı edilmesine izin vermeyeceğimizi vurgularken ölenlere rahmet, yaralılara şifa, kayıpları olanlara sabırlar diliyoruz.