Ana Sayfa > Haberler > Dikili çiftçilerin değil, sermaye kuruluşlarının emrine verilecek!

Dikili çiftçilerin değil, sermaye kuruluşlarının emrine verilecek!

EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz, Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin (Dikili TDİOSB) Dikili çiftçisine değil, para babalarının emrine verileceğini söyledi.

Dikili’deki sivil toplum örgütlerinin ve demokrasi güçlerinin desteğiyle, DİKÇEP tarafından düzenlenen “Tarım alanları ve Çevre Örgütlenmesi” paneline EGEÇEP’ten Alime Mitap, Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Ali Osman Karababa ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuk olarak yer alan EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi Jeofizik ve Yüksek Mühendisi Erhan İçöz; “Halkın burada tarım yapmasını sağlayacak bir durum yok. Sayfalarına girip incelediğiniz zaman bunu görebilirsiniz. Amaçta sanki kişilere yer verilecekmiş gibi gösteriliyor” dedi.

BU PROJEDE HALK YOK

Projenin hiçbir yerinde halkın yer almadığını söyleyen İçöz; “Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Türkiye’de 21 adet kurulmuş. Bunlardan 3 tanesi jeotermal kaynaklı. Dikili’deki de jeotermal kaynaklı olacak. Kurucularına ve yönetim kuruluna baktığımızda İzmir Valiliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bergama Ticaret Odası ve Dikili Belediyesi var. Burada halk var mı? Yok” ifadelerini kullandı.

DİKİLİ ÇİFTÇİSİNE TAHSİS EDİLMELİYDİ

Dikili TDİOSB’nin resmi web sayfası incelendiğinde gerçeklerin tüm çıplaklığı ile gözler önüne serildiğini ifade eden İçöz; “Burası 3 milyon 29 bin 818 metrekarelik alana kuruluyor. İki bin dönüme yakın kısmı (1.833.000 metrekare) sera, 3 yüz 5 bin metrekaresi ise sanayi parseli olarak kullanılacakmış. İncelediğimiz zaman halkın niçin yok olduğu anlaşılıyor. Burası 25 dekarlık parsellere ayrılmış. Bunların parsel bedeli 3 milyon lira. Kurulum bedelleri ise 6 buçuk milyon lira. Toplam 9 buçuk milyon lirası olan çiftçi kardeşimiz buradan yer alabilir. Rahat rahat tarımını yapar. İşte bu nedenle burası Dikilili çiftçilerin değil, sanayicilerin, para babalarının emrine verilecek bir bölge. Zaten kurucularından da belli oluyor. Burası Dikili’de kooperatif kuracak çiftçilere tahsis edilse çok daha iyi olurdu. Ama öyle olmayacak. Burada maalesef büyük sanayicilere, büyük kapitalistlere verilecek. Biliyorsunuz ki bir yere kapitalizm girerse orada kalmaz” dedi.

YER ALACAKLARA VERGİ MUAFİYETİ SAĞLANACAK

İçöz sözlerine; “Ayrıca buraya kurulacak olanlar bir sürü şeyden muaf tutuyorlar. Yani burayı alacak olan sanayici ya da para babalarına arazi alımlarında KDV muafiyeti sağlanacak. Su, doğalgaz ve iletişim giderleri düşük olacak. Tesis inşasının tamamlanmasından itibaren 5 yıl boyunca emlak vergisi ödemeyecek. Parsellerin bölümü/birleştirilmesi işlemlerinde vergi ödemeyecek. Tesis İnşası ve işletiminde Dikili Belediyesi’ne yerel yönetimler vergisi de ödemeyecek.  OSB’nin belediye hizmetlerinden yararlanmaması durumunda katı atık muafiyeti sağlanacak. Bu kadarla da kalmayacak. Ayrıca özel avantajlar var. Teknik ve yatırım avantajları var. Örneğin hibe avantajları var.  Buna da bakacak olursak banka kredilerinde yüzde yüze kadar süspansiyon, 2 yıl ödeme yapmadan toplam 7 yıl geri ödeme, 120 aya kadar düşük faizli kredi verilecek. Kime büyük hizmet olacağını incelediğimizde hepimiz görüyoruz” diyerek son verdi.

Kaynak: Ajans Bakırçay