Ana Sayfa > Bilim > Ege’de hava kalitesi düştü, gökyüzü turuncuya döndü!

Ege’de hava kalitesi düştü, gökyüzü turuncuya döndü!

Ege’de hava kalitesi düştü, gökyüzü turuncuya döndü!. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı ise, hava kirliliğinin yangınlardan kaynaklanmadığını söyledi ve çok sayıda kirleticiye işaret etti. En başta da termik santrallere dikkat çekiliyor.

Antalya ve Muğla’da günlerdir süren yangınların ardından bugün İzmir çevresinde evinden dışarı çıkanlar puslu bir hava ve yanık kokusu ile karşılaştılar. Çanakkale ve çevresinde de benzer bir durum gözlenirken, aynı zamanda bazı bölgelerde kül yağdığı söylendi.

Yurttaşlar hava kirliliği ve kokunun henüz devam eden yangınlarla ilgili olduğunu düşündü. Öte yandan durum pek de düşünüldüğü gibi olmadığı da ileri sürülüyor.

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal ise, söz konusu kirliliğin bölgedeki ve Yunanistan’daki yangınlardan kaynaklanamacağını söyledi. Söz konusu alanlardaki termik santrallere, endüstriyel kirliliğe ve çöl tozlarına dikkat çeken Soysal, tehlikenin sanıldığından da daha büyük olduğunu anlattı.

Muğla’daki yangının ardından santraller devreye girmiş olabilir!

“Dışarıda şu anda tam anlamıyla bir hava durgunluğu var ve rüzgar yok. Dolayısıyla özellikle kirletici kaynaklarından çıkan bütün hava kirleticiler bölge üstünde kalıyor, dağılmıyor” diyen Soysal, “Yangın bölgeyi hava kirliliği açısından etkilemiş olabilir mi?” sorumuza “Hayır” yanıtını veriyor. Ege’de rüzgar yönünün genel olarak kuzey-güney aksında olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Çanakkale’de çok sayıda termik santral var ve kentin kuzeyinde, Boğaz’ın olduğu bölgede kurulu çoğu. ‘Kaz Dağları gidiyor’ diyoruz ama zaten devlet 20-30 yıl önce gözden çıkarmış orayı. Muhtemelen oradaki termik santalden çıkan parçacıklar güneye doğru kayıyor hatta Kaz Dağları’na yağıyor. Oradaki ormanlar da asit yağmurları nedeniyle zarar görüyor. Çanakkale’de ve çevresindeki yerleşim yerlerinde bunlar yaşanmaya devam edecek.

Sosyal, açıklamasında İzmir ile ilgili ayrıca şunları söyledi: İzmir’deki durumun temel nedeni Aliağa’da kurulu termik santral, doğalgaz çevrim santrali. Termik santraller kükürdioksit, doğalgaz çevrim santralleri azotoksit bırakır. Azotoksitler asit yağmurlarına neden olur. Havada partikül madde yüksekse, ki İzmir’de yüksek olduğu görülüyor, o maddelerle azotoksitler birleşince bu puslu görüntüyü oluşturuyor. Solunumda sıkıntı hissi, gözde yaşarma hissedersiniz.Tüketimin çok yüksek olduğu bir mevsimdeyiz. Buradaki santralleri Muğla’daki yangının ardından devreye sokmuş olabilirler.

Kirlilik çok sayıda hastalığa neden oluyor

Hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları hakkında da bilgi veren Soysal, en başta solunum rahatsızlıkları yanında, inmelere ve düşük ya da erken doğumlara işaret ederek şunları kaydetti:

Partikül madde 10 belli süre içinde atmosferde çökelir ve akciğerlere ulaşmayabilir. Partikül madde 2,5 mikronu şöyle hayal edin, saç teliniz 50 mikron kalınlığında. Bu atmosferde çökmüyor, solunumla alıyorsunuz ve kan dolaşımınıza karışıyor. Bu maddeler ağır metallerden de oluşabilir, çeşitli kimyasallardan da oluşabilir. Kaynağı mesela termik santraller ve baca filtresi bile fayda etmez. Trafik kaynaklı, endüstriyel kaynaklı olabilir. Şu anda Bornova, Bayraklı ve Konak’ta yaşadığımız partikül madde kirliliğinin nedeni büyük ihtimalle. Bu saydığım nedenlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş durumda. İzmir’de hakim rüzgar yönü kuzey-güney aksıdır yani Aliağa’dan İzmir’İn üzerine doğru gelir rüzgar.

Akciğer kanserinden tutun inmelere yani nörolojik hastalıklara, kalp hastalıklarına, kalp aritmisine, yüksek tansiyona yol açabilir. Erken düşüklere yol açabilir. Partikül 2,5 kaynaklı hava kirliliğinin çocuklarda gelişimi engellediği, yavaşlattığı da artık biliniyor.”

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.