Ana Sayfa > Bildiriler > Bakırlıoğlu: Orman Yagınlarıyla Mücadelede Düzen Değişmeli

Bakırlıoğlu: Orman Yagınlarıyla Mücadelede Düzen Değişmeli

CHP Manisa Milletvekili ve TBMM İklim Değişikliği, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı Araştırma Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, orman yangınları üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Manisa Milletvekili, TBMM İklim Değişikliği, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı Araştırma Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, son zamanlarda çıkan orman yangınlarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bakırlıoğlu’nun yaptığı açıklamada, son 6 yılda orman yangınlarının 4 kat arttığını belirtti. Bakırlıoğlu açıklamasında, “Orman yangınlarıyla mücadelede düzen değişmeli” dedi.

TBMM İklim Değişikliği, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı Araştırma Komisyonu Üyesi Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, açıklamasında son 6 yılda artan orman yangını vakalarındaki istatistiki bilgileri de basınla paylaştı.

Resmi raporlara göre;  son 10 yılda her yıl ortalama 2.631 adet orman yangını çıkmış ve yılda ortalama 9.096 hektar ormanlık alan yanmış. Sadece 2020 yılında 3.399 adet orman yangınında 20.971 hektar ormanlık alan yangınlardan etkilenmiş. 2020 yılında yangın başına etkilenen orman alanı 6,2 hektar. Oysa bu rakam 2014 yılında 1,45 hektar.

“Bu rakamın yıldan yıla arttığını görmekteyiz” diyen Bakırlıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, 6 yılda yangın başına etkilenen orman alanı 4 kat artmış.

2014 yılında 1,45 Hektar;
2016’da 2,8 Hektar;
2018’de 2,6 Hektar;
2019’da 4,25 Hektar;
2020 yılında 6,2 hektar…

Yangınların %31’inin ihmal ve dikkatsizlik, %6’sının kasıt, % 5’inin kaza, %47’sinin nedeni bilinmeyen yangınlar olmak üzere %89’unun insan, %11’inin ise yıldırımdan kaynaklı olduğu belirlenmiş.

AKP DÖNEMİNDE ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE GÖZARDI EDİLMİŞ DURUMDA

“Burada asıl üzerinde durmamız gereken konu yangınla mücadeledeki başarısızlık. Çünkü AKP döneminde yangınla mücadele göz ardı edilmiş durumda” diyen Bakırlıoğlu, açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi: “TBMM’de kurulan İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu toplantısında bu konuyu gündeme getirmiştim. Yapılan sunumlarda iklim değişikliğinin orman yangınlarını artıracağı söylenmişti.

Tarım ve Orman Bakanı açıklamalarında; 2021 yılında yangınlarda 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA, insansız helikopter kullanılacağından bahsetti. Fakat bugün görüyoruz ki sadece 3 uçakla yangınlara müdahale ediliyor. Geçen aylarda çıkan yangınlarda bu uçakları maalesef göremedik.  Kaş’ta, Dalaman’da, Marmaris’te göremedik.

Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı komisyonda 5 uçak ihalesi yapıldığını ve bunun 3 tanesinin tedarik edileceğini açıkladı. Geri kalan 2 uçaktan hala haber yok.

Personel yetersizliği, araç gereç yetersizliği sürekli dile getirildi. Bakanlık en geç mart ayında yangın müdahale kadrosunu kurması gerekirken haziran ayında yangınla mücadele için işçi alımı duyurusu yaptı.  Yangınlar başladıktan sonra işçi alımı yapmaya kalktılar. Yangın sezonunda bu uçaklar kullanılmayacaksa ihaleler neden yapıldı paralar nerelere gitti? Türk Hava Kurumu ihaleye neden sokulmadı? Yangınla mücadele için işçi alımları neden yangın sezonuna bırakıldı?

Bu soruların yanıtı maalesef yangınlara neden zamanında müdahale edilemediğini, kontrol altına alınamadığını vatandaşlarımızın, hayvanların canlıların ölümüne neden olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELEDE DÜZEN VE ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ

Her orman yangınından dersler çıkarılmalıdır. Can ve mal kaybını en aza indirecek gerekli tedbirler alınmalıdır. Küresel iklim değişikliği ve bunun en hissedilir olan etkilerinden küresel ısınmanın ormanlara ve  ve çevreye olumsuz etkileri daha fazla olacaktır. Alınacak önlemler, müdahaledeki aksaklıklar, yaşanan sorunlar ve gecikilen her an yaraların sarılmasını daha da zorlaştıracaktır.

Orman yangınları konusundaki politikalar, stratejiler, alınacak önlemler, yapılacak çalışmalar partiler üstü bir anlayışla devlet politikası olarak belirlenmelidir. Hükümet orman yangınlarıyla mücadele ve müdahale yöntemlerini yeniden gözden geçirmelidir. Bu alanda yeniden yapılanmaya ve planlamaya ihtiyaç vardır.”