Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP: Anayasa’nın 56’ncı maddesini yerine getirmeye devam edeceğiz

EGEÇEP: Anayasa’nın 56’ncı maddesini yerine getirmeye devam edeceğiz

EGEÇEP, İzmir Emniyetinin hayvan, insan, çevre konularına duyarlı insanların ‘terörist olmaya yatkın’ olarak ifade edilmesine tepki göstererek, çevre sorununa daha duyarlı olunması çağrısı yaptı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün “Biz İzmiriz” projesi kapsamında düzenlenen eğitim toplantısında; hayvan, insan, çevre konularına duyarlı insanları ‘terörist olmaya yatkın’ olarak tanımlamasına ilişkin Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Çevreye duyarlı, hatta aşırı duyarlı olmak, bu duyarlılığın gereğini yapmak bir yurttaşlık görevidir. Anayasa’nın 56. maddesi çok açıktır, ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ denilir. Bir avuç duyarsız kesim ile yeraltı, yerüstü varlıklarımızı talan edenler dışında, sadece İzmirlilerin değil, ülkemiz insanlarının bu konularda son derece duyarlı olmadıklarını kim iddia edebilir? İzmir Emniyet Müdürlüğü, çevreye, çevreyi oluşturan unsurlara, kısacası yaşama karşı duyarlı ve sorumlu olan yurttaşlarımızı ‘terörist olmaya yatkın’ kişiler olarak görmesi bir Anayasa suçu değil midir?” ifadelerine yer verildi.

EGEÇEP olarak bundan sonra da hayvana, insana, bitkiye, havaya, suya, toprağa, denizlere aşırı duyarlı ve sorumlu olmaya, Anayasa’nın 56’ncı maddesini yerine getirmeye kararlılıkla devam edecekleri belirtilen açıklamada, “İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü bu kabul edilemez beyanı kamuoyu önünde geri almaya davet ediyoruz” denildi.

Tepkiler üzerine açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürlüğü ise seminerde iddia edilenin aksine, “teröristler”in genelde ‘hayvansever’ ve ‘çevre aktivisti’ gibi davrandığının vurgulandığı belirtildi.