Ana Sayfa > Haberler > Aydın’daki 23 jeotermal santralın işletme ruhsatının olmadığı ortaya çıktı

Aydın’daki 23 jeotermal santralın işletme ruhsatının olmadığı ortaya çıktı

Aydın Barosu, 4 ilçedeki toplam 23 santrala izin verenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aydın’da kurulan jeotermal santralların (JES) havaya, suya ve tarımsal ürünlere yaptığı zararlar her geçen gün artarken, Aydın Barosu jeotermal santrallarının ruhsatı olup olmadığını araştırdı. Yapılan araştırmada, 23 santralın işletme ruhsatı bulunmadığını belirleyerek suç duyurusunda bulundu.

Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, bölgede bulunan JES’lerin ruhsatı olup olmadığını tespit etmek için belediyeler başta olmak üzere ilgili kurumlara resmi yazı yazarak bilgi istedi. Belediyelerden gelen cevaplarda, 4 ilçede 23 jeotermal enerji santralının gayri sıhhi müessese işletme ruhsatının olmadığı anlaşıldı. Baro, Germencik’te 1, Efeler’de 3, Köşk’te 3 ve Kuyucak’ta 6 santralın gayri sıhhi müessese işletme ruhsatı olmadığı için, buna izin veren ve ruhsatsız çalışmasına göz yuman yerel yönetim ve bakanlık görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İZİN VERİLMEDİ

Cumhuriyet Savcılığı, devlet memuru görevliler için Aydın Valiliği’nden, Belediye Başkanı ve belediye görevlileri için bakanlıktan soruşturma izni istedi. Ancak valilik, 13 görevli hakkında soruşturma izni vermedi.

Cumhuriyet‘in haberine göre; Aydın Baro Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt da valiliğin soruşturma izni vermemesine tepki gösterdi. Başkan Bozkurt, “Bizim yazdığımız yazılara böyle bir cevap verilmesi birilerinin göz yumduğu anlamına gelir. Bu kişileri bulmakta savcılıkların görevi. Hukuk içerisinde insanların hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. İnsan haklarını korumak ve kollamak için bütün girişimlerde bulunacağız. Mesleğimizin bize yüklediği tarihi bir görevdir bu. İnsanların haklarını, çevre ve yaşam hakkını korumak bizim görevimiz. Herkes üzerine düşeni yaparsa, herkes tertemiz çevrede yaşama hakkına sahip olur” dedi.