Ana Sayfa > Haberler > Ege Kent Konseyleri Birliği Genel Kurulu yapıldı

Ege Kent Konseyleri Birliği Genel Kurulu yapıldı

Kent Konseylerinin Türkiye’de en etkin faaliyette bulunduğu bölgelerden olan Ege’nin Kent Konseyleri Birliği Genel Kurul Toplantısı İzmir’de yapıldı. Toplantıda çevre ve ekoloji konusunda yaşanan tahribat, özellikle ve madencilik ve jeotermal konusunda öne çıkan sorunlar olarak dikkat çekildi. Toplantının 10 maddelik Sonuç Bildirgesi de açıklandı.

Kent Konseylerinin Türkiye’de en etkin faaliyette bulunduğu bölgelerden olan Ege’nin Kent Konseyleri Birliği Genel Kurul Toplantısı İzmir’de yapıldı. Ege çapında 40 Kent Konseyi’nin katılım sağladığı Genel Kurulda, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu oy birliğiyle tekrar sözcü seçildi. Toplantıda çevre ve ekoloji konusunda yaşanan tahribat, özellikle ve madencilik ve jeotermal konusunda öne çıkan sorunlar olarak dikkat çekildi. Toplantının 10 maddelik Sonuç Bildirgesi de açıklandı.

Genel Kurul İzmir Konak Kent Konseyi ev sahipliğinde yapıldı. Aynı zamanda birliğin sözcüsü olan Hamit Mumcu açılış konuşması yaptı:

“Her geçen gün yeni bir çevre katliamı ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu katliamlara karşı en büyük güç, toplumun kendi örgütlü gücüdür. Buradan hareketle Ege Kent Konseyleri Birliği’nin bu genel kurulunu öncelikle mahalle meclisleri örgütlenmesine ve sonrasında ise çevre katliamlarına ayırmayı uygun bulduk. Çevre ile ilgili saldırılarla karşı karşıyayız. Bu saldırılara karşı da kendi öz gücümüzle mücadele etmek, doğamızı, geleceğimizi savunmak en temel hakkımız. Bu süreçte Kent Konseylerine düşen görevin öneminin farkında olmalıyız. Örgütlü bir toplum gücü karşısında haramilerin dayanma şansı hiç yok. Umarım bu genel kuruldan önümüzdeki süreç ile ilgili oluşturacağımız yol haritasının temel taşları çıkacaktır.”

Verimli tartışmalarla geçtiği belirtilen genel kurul sonunda kabul edilen 10 maddelik Sonuç Bildirgesi’nde özellikle kadın ve çevre ile seçme seçilme iradesine yönelik kayyum saldırısı öne çıktığı dikkat çekiyor.

EGE KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ 07.12.2019 TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

KADIN

• 6284 sayılı yasa ve İstanbul sözleşmesi kadını yaşatır.
  • Avrupa yerelde eşitlik şartına imza atmayan belediyeler, sözleşmeleri en kısa zamanda onaylamalıdır. Planlar kent konseylerinin katılımı ile hazırlanmalıdır.
  • 2. yargı paketi ile getirilmek istenen 18 yaş altı evlilikler tecavüzcüsüyle evlendirme ve nafaka hakkının gaspı engellenmelidir.
  • Nüfusuna bakılmaksızın tüm belediyelerin kadın sığınma evi açma yükümlülüğü yerine getirilmelidir.

ÇEVRE

• İklim krizinin derinleşmesi nedeniyle acil önlemlerin alınması gereklidir. Eylem planları yerel yönetimlerce ivedilikle hazırlanmalıdır. Belediyeler ‘iklim için kentler deklarasyonu’na imza atmalıdır.
  • Tarım alanları jeotermallerle yok edilmemelidir.
  • Madencilik adı altında orman arazilerinin tahrip edilmesinin önüne geçilmelidir.

KAYYUM

• Seçilmiş belediye başkanlarının hukuksuzca görevden alınıp yerine atama yoluyla ( Kayyum) yapılan görevlendirmelere son verilmelidir.
  • Halkın demokratik iradesine ipotek konulmamalıdır.

MAHALLE MECLİSLERİ

• Kent Konseyleri yerel demokrasinin ve sivil insiyatifin en önemli unsurudur. En büyük gücü de mahalle meclisleridir.

Kaynak: dokuz8haber