Ana Sayfa > Bildiriler > Edremit körfezinde yeni dayanışma: İda-Madra Deniz Platformu kuruldu

Edremit körfezinde yeni dayanışma: İda-Madra Deniz Platformu kuruldu

‘’Deniz Kirliliği ve Halk Sağlığı’’ panelinde buluşan Edremit körfez halkı, böylece etkinliği gerçekleştiren İda-Madra Deniz Platformu’nun da  oluşumunu kamuoyuna duyurdu.

‘’Deniz Kirliliği ve Halk Sağlığı’’ panelinde buluşan Edremit körfez halkı, böylece etkinliği gerçekleştiren İda-Madra Deniz Platformu‘nun da  oluşumunu kamuoyuna duyurdu. Platformun ilk etkinliği olan panele yağmurlu ve soğuk bir gün olmasına rağmen 150 kişi katıldı.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği‘nin verdiği bilgilere göre: Halk sağlığı uzmanı Dr. Mehmet Akif Akalın ve deniz bilimleri uzmanı Melis Yılmaz’ın konuşmacı olduğu panelin kolaylaştırıcılığını İsmail Çınar gerçekleştirdi. Her iki konuşmacı da oldukça başarılı sunumları ile çok yararlı bilgiler verdiler.

Melis Yılmaz, konuşmasında denizlerin işlevi, denizler tarafından üretilen oksijen ve yutak olarak topladıkları karbondioksit, deniz ekosistemlerinin sağladığı faydalar, deniz ekosistemleri üzerindeki baskılar ve denizlerin kirlenme biçimlerine yer verdi.

Dr. M. Akif Akalın da denizlerin kirlenme nedenleri üzerinde durdu ve kirlenme süreçlerini, kirliliğin sağlık sistemi üzerindeki etkilerini, kirliliğin neden çözülemediğini, bu nedenlerle yapılan plan ve piyasa farklılıklarını, karbon ayak izleri üzerine çarpıtılan çözüm önerilerini ve çevreyi kimlerin kirlettiğini anlattı.

Sunumların ardından izleyicilerin soru ve katkılarıyla toplantı daha da zenginleşti. Panelin başlangıcında, körfezdeki kirlilik hakkında bir video gösterildi ve ardından da İda-Madra Deniz Platformu’nun kuruluşu, bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu.

Bölgedeki ekolojik yıkımlara ve olumsuzluklara yer verilen açıklamada, “Bugüne kadar, Edremit Körfezi bölgesinde bu olumsuzluklara karşı mücadele içerisindeki örgütlenmeler bir araya geldi. Ekoloji mücadelesini ortaklaştırmak için Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Edremit Çevre Derneği (EDÇEP), Edremit Turizm İşletmecileri Derneği, Kazdağları Doğal ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği, Körfez Siteler Derneği, Burhaniye Sahil Siteleri Dayanışması “ortak amaçlar doğrultusunda, dayanışma içerisinde Edremit Körfezini korumak için birlikte mücadele etmeye kararı ile İda-Madra Deniz Platformu’nun kuruluşunu oluşturduklarını ilan ettiler.

Panelde okunan basın açıklamasının tam metni ise şöyle::

EDREMİT KÖRFEZİ’NDE YENİ BİR DAYANIŞMA: İDA-MADRA TEMİZ DENİZ PLATFORMU  KURULDU

Bugün, dünyamızın ve ülkemizin en başat sorunu ekolojik sorundur. Bir yandan sanayileşmenin getirdiği kirletici fosil gazlarının salımına tedbirler alınmadığı için küresel iklim değişikliği, diğer yandan doymak bilmeyen kapitalist sistemin rant uğruna yaptığı doğa tahribatı. Her iki nedenin canlı yaşamına ve doğaya, ağır, olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz.  Küresel iklim değişikliğinin yarattığı nedenler ile gelen felaketler artarak sürüyor. Doğa kırımı yaşanıyor, toprağın kullanım biçimi değişiyor, rant ve talan alanları çoğalıyor. Dereler hidroelektrik santrallerine, ormanlar maden alanlarına, taş ocaklarına, ovalar jeotermallere, zeytinlikler ve tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor.

Edremit Körfezi’nde ve çevresinde yaşamayı tercih eden bizler bunları görüyor, sonuçları nedeniyle doğal besin kaynaklarından uzaklaşıyor, kirli su tüketmek zorunda bırakılıyor, endüstriyel beslenmeye mahkûm ediliyor, sağılığımızı kaybediyoruz.

Dünyanın en çok oksijen üreten ikinci bölgesi olan İDA (Kaz Dağları) ve MADRA Dağı’nın madenler yüzünden bütünlükleri bozuldu. Maden çıkarılması sonucu oluşan zehirli atıklar çevresel su kaynaklarımızı kirletti, meraları zehirledi, yapılan orman katliamları ile karbon yutak merkezlerimiz yok edildi.  Şehir merkezlerinin geniş bir coğrafyasında kanalizasyonun olmaması, arıtmaların yetersizliği ve kaba arıtma olması, derelerin ve denizlerin kirlenmesi, kültürel varlıkların rant uğruna yok edilmesi gibi sorunlarla karşı karşıyayız.

Bölgemiz doğal bir sit alanı.  Çanakkale’den Assos’a, Bergama’ya kadar değişik kültürlere ev sahipliği yapmış bir turizm cenneti. Edremit Körfezi’ndeki ilçelerimizin yerel yöneticileri, sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışından uzak aldıkları kararlarla, körfezimizin yapılaşma yükünü daha da arttırdılar.  Halka danışılmadan aldıkları kararlar ile bölgeyi yaşanmaz hale getirdiler.

Sonuç olarak, canlı yaşamın doğayla bütünlüğü bozuluyor.  Denizimiz ölüyor. Kültürel ve doğal varlıklarıyla, havası, suyu ile cennet denecek bir coğrafya yok oluyor.

Bugüne kadar, Edremit Körfezi bölgesinde bu olumsuzluklara karşı mücadele içerisindeki örgütlenmeler bir araya geldi. Ekoloji mücadelesini ortaklaştırmak için AYVALIK TABİAT PLATFORMU, BURHANİYE ÇEVRE PLATFORMU, EDREMİT ÇEVRE DERNEĞİ, KAZDAĞI DOĞAL ve KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ, BURHANİYE SAHİL SİTELERİ DAYANIŞMASI, KÖRFEZ SİTELER DERNEĞİ ve EDREMİT TURİZM İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ olarak İDA-MADRA TEMİZ DENİZ PLATFORMU’nu oluşturduk.

Ortak amaçlarımız doğrultusunda, dayanışma içerisinde Edremit Körfezimizi korumak için birlikte mücadele etmeye karar verdik. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İDA-MADRA TEMİZ DENİZ PLATFORMU