Ana Sayfa > Bilim > En hızlı büyüyen bir ağaç türü: Kiri Ağacı

En hızlı büyüyen bir ağaç türü: Kiri Ağacı

Dünyadaki herhangi bir ağaçtan 10 kat daha fazla karbondioksit absorbe eden ve yüksek oranda oksijen üreten Kiri ağacının bir diğer harika özelliği ise dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olması.

Paulownia Ağacı olarak bilinen Kiri ağacı pek çok özelliğinden dolayı peyzaj düzenlemelerinde, parklarda ve fabrika alanlarında, çiftliklerde ve daha bir çok uygulama alanlarında yararlanılmakta.

Teksas’ta ‘Kiri Devrimi’ projesine öncülük eden Chris Sanders ve Brittany Turner, ABD’de bu arındırıcı ağaçlardan 1 milyon tane dikmeyi hedefliyorlar. Son dönemlerde Teksaslıların sağlığı aşırı kirlenen toprak, hava ve su sebebiyle tehdit altında. Kiri, kirli toprak, suda başarılı ve büyürken de yeryüzünü temizliyor, arındırıyor.

Bir diğer özelliği ise bu ağacın dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olması. Tohumdan yetişen, sekiz yıllık bir ağacın boyu, kırk yıllık meşe ağacıyla aynı boyda. Kiri ağacı bir yılda dört buçuk metreden daha uzun olabiliyor.

Dünyadaki herhangi bir ağaçtan 10 kat daha fazla karbondioksit absorbe eden ve yüksek oranda oksijen üreten kiri ağaçları, gelecek senelerde Doğa Ana’ya büyük katkılar sunabilecek, hatta dünyayı değiştirebilecek ağaç gibi görülüyor.

Kiri adı Japonca “kesmek” kelimesinden geliyor. Budanması durumunda daha iyi ve daha hızlı büyüdüğüne inanılmasından dolayı bu adı almış.

• Kiri’nin boyu 9 metreyi geçebiliyor; nisan ya da mayıs ayında tatlı, kokulu çiçeği açıyor.
  • Yaprakları protein ve nitrojen açısından zenginken, çiçekleri salatalara lezzet katıyor.
  • Çiçekleri arılar tarafından da çok seviliyor.

Ancak bunlardan hiçbiri bu ağacı esas özel kılan sebep değil.

• Kiri ağacı dünyadaki herhangi bir ağaçtan 10 kat fazla karbondioksit absorbe ediyor ve yüksek oranda oksijen veriyor.

Türkiye’de Kiri Ağacı hangi iklimde ve nerede yetişebilir?

Paulownia Ağacı derin ve iyi gelişen bir kök sistemi var. Bu ağaç derin ve kumlu topraklarda daha iyi gelişmekte; yan kök ve kazık kökleri ile 8 metre kök yapabilmektedir.

Kiri Ağacı, Türkiye’de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahip. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşler.

Kaynak: Ecoportal

En hızlı büyüyen bir ağaç türü: Kiri Ağacı” üzerine 12 yorum

1. Tavsiye edebileceğiniz diğer ağaç türleri nelerdir fidanları nereden alabilirim

2. Merhaba,
    Ağaç fidanını nereden temin edebiliriz. İzmir ve Adana’da ekmek istiyoruz.
    Gülseren Zanbak

3. Mor yapraklı ağaçlar muhteşem gözüküyor. O yol da insan bir tur atsa ruhen huzur dolar gerçekten harika

4. Merhaba,
    Yaklaşık 70 dönümlük bir araziyi kiri ile ağaçlandırmak istiyorum.
    Tohum mu tercih etmeliyim, 80-100 cm fidanlar mı?
    Ne sıklıkta tohum ya da fidan dikmeliyim?

1. Merhaba,
      Ben özel bir üniversitede doktor öğretim üyesiyim. 70 dönüm araziye kiri ağacı dikme projenizi gerçekleştirebilirseniz, çalışmanın verilerini bilimsel makalesinin yayınlanması için benimle de paylaşabilir misiniz?

2. Cafer Bey tohumdan üretirseniz o miktarda daha ekonomik olur.Fidanlarla başlayıp belli bir adette tohum desteği mantıklı olur.Şu anda tohumdan ürettim ama sonuçları ne olacak bekliyorum.Özel meraktan.

5. Bu ağaç Konya, iç Anadolu Bölgesi ikliminde nasıl yetişir acaba? Konya Beyşehir Yunuslar Köyü’nde yetiştirmek istiyorum. İklim olarak biraz soğuk sert geçen bir iklime sahiptir…

6. Merhaba, pis su giderleri rogarlar vsvs göz önüne alındığında eve göre nereye dikim yapmak gerekir, kökleri de hızlı agresif büyüme gösterir mi, su yollarına saldırır tıkama gbi problemlere sebep olur mu? Bilgi verebilirseniz harika olur teşekkürler.

7. Çorum’da bu işin profesyonel yetiştiriciliği var. Osmancık tarım.her türlü yardımcı olurlar.