Ana Sayfa > Bildiriler > Doğuş Prina Fabrikası’ndan yeni bir çevre katliamı! | Özer Akdemir

Doğuş Prina Fabrikası’ndan yeni bir çevre katliamı! | Özer Akdemir

Ayvalık’ta bulunan Doğuş Prina Fabrikasından yaşanan taşma Nikita deresine ve İzmir Çanakkale karayoluna kadar yayıldı!

Aylardır Ayvalıklıların adeta kabusu haline gelen Doğuş Prina Fabrikası yine büyük bir çevre kirliliğine imza attı. Fabrika bahçesinden taşan prina, Nikita deresine ve İzmir Çanakkale karayoluna kadar yayıldı. Taşmanın nedeni bilinmezken, fabrikanın kurutma havuzlarının yıkılması sonucu olduğu tahmin ediliyor.

AYVALIKLILAR AYLARDIR ŞİKAYET EDİYORLARDI

Doğuş Prina Fabrikasının bacasından çıkan yoğun duman ve yayılan koku nedeniyle pencerelerini açamadıklarını belirten Ayvalıklılar, yetkililere fabrikanın kapatılması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz mayıs ayında Ayvalık’ın içinden geçen Nikita Deresi simsiyah akarak denize dökülürken, yapılan incelemelerde dereyi prina fabrikasının kirlettiği tespit edilmiş ve para cezası kesilmişti.

PRİNA DEREYE, KARAYOLUNA TAŞTI

Ayvalık’tan gelen görüntüler ise prina fabrikasının büyük bir çevre kirliliğini daha gözler önüne serdi. Fabrikanın içinden yayılan prina çevresine, yanından geçen dere ve şehirlerarası karayoluna kadar taştı. Balçıklı bir sıvı şeklinde etrafa yayılan prina nedeniyle polis ve belediye yetkilileri karayolları çevresinde emniyet şeridi çekerek önlem almaya çalıştı. Fabrika bahçesinin tamamen prina ile kaplandığının görüldüğü videolarda kirliliğin fabrikanın yanından geçen Nikita deresine de aktığı görülüyor. Belediye görevlileri tutanakla kirliliği tespit ederlerken, fabrika hakkında hem cezai hem de idari soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

Nikita Deresi’nin geçtiğimiz aylarda da Doğuş Prina Fabrikası tarafından kirletildiği belirlenmişti.

YENİ BİR ÇEVRE TAHRİBATI YARATTILAR

Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık halkının yıllardır fabrikadan şikayetçi olduğunu söyleyerek, platform olarak bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçeler verdiğini ifade etti.

Platform, “Israrlarımız sonucu bir defa gece gelip denetim yapıp, koku kaynaklarını tespit ettiklerini ama TÜBİTAK MAM ile ayrıca bir ölçüm yapacaklarını yazdılarsa da halen bu ölçüm gerçekleştirilmiş değil. Akredite kuruluşun verdiği raporlara bizler güvenmiyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi mayıs ayında Nikita deresine saldıkları zeytin karasuyu ile hem dere hem de önemli turizm bölgesi olan Sarımsaklı denizi kirlendi. Bugün yeni bir çevre tahribatı yarattılar. Affedilir bir durum değil. Verilen idari para cezası doğada yaratılan tahribatı gideremez” dedi.

Firmanın 2015 yılında kapasite artırdığını hatırlatan platform, “Sadece Ayvalık değil Edremit körfezi ve Egenin atıklarını topluyor. Ayvalık Ege’nin prina atık deposu haline geldi. Yaşam savunucuları olarak yetkililerin sermaye sahiplerini kollamak yerine ivedilikle denetimleri yapmasını ve Ayvalık halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.